A Svetits-iskola alapítóira emlékeztek Debrecenben

2018. november 17. szombat 15:33

Az iskolaalapító házaspárra, Svetits Mátyásra, a debreceni Kereskedelmi és Iparkamara első elnökére és feleségére, Kojanitz Annára emlékeztek a Svetits Katolikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégiumban a november 16-i Svetits-napon.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

November 16-a Svetits Mátyásné halálának évfordulója: az asszony azt kérte végrendeletében, hogy ezen a napon minden évben szentmisét mutassanak be az iskolában.

Az intézmény Szent Kereszt-kápolnájában Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök celebrált szentmisét, melyen tanáraikkal együtt vettek részt a diákok.

Palánki Ferenc homíliájában Jézus végidőről szóló tanításáról beszélt. – Mivel az evangélium örömhírt jelent, nem a világ végére, hanem annak beteljesedésére, az emberi élet és a világ teljességére gondolunk. Életünk meghívottság és egyben küldetés is. Isten a teremtett világot szépnek, és benne az embert jónak alkotta. – A főpásztor hangsúlyozta, az ember az egyedüli teremtett létező, aki szabad, és szabadon tud választani a jó és rossz között, igent tud mondani arra a hivatásra, amire őt Isten életre hívta. A hivatásunk elsősorban nem más, mint az, hogy szeretetben éljünk.

A megyéspüspök az ifjúság helyzetéről, jövőképéről is beszélt, amely a püspöki szinódus témája volt. Elmondta: az a tapasztalat, hogy az ifjúság nagy része nem kér semmit az Egyháztól és Istentől. A magyar fiatalok négy százaléka vallja magát vallásosnak. A jóléti társadalmakban, ahol a fiataloknak gyakorlatilag mindenük megvan, nincs szükségük Istenre. De ott, ahol vágyakoznak egy jobb életre, és bizonyos dolgokban, élelemben, ivóvízben szükséget szenvednek az emberek, bennük van a vágyakozás az örök dolgok felé is. Ezt a nyitottságot kellene itt is megélni. Palánki Ferenc arra bátorította a fiatalokat, hogy engedjék Istent belépni az életünkbe, és hagyják, hogy alakítsa őket.

A fiatalok főszereplői szeretnének lenni a világnak. Ez rendjén is van addig, amíg életük középpontjába Istent helyezik. Az Egyházban Jézus Krisztus a főszereplő. Életünkben őt kell előtérbe helyezni – szögezte le a főpásztor. Megkérdezte a diákoktól, hogy szerintük sikerfilmben mellékszereplőnek lenni vagy pedig egy csapnivalóan rossz filmben főszereplőnek lenni a jobb. – Az életünk akkor lesz sikertörténet, ha egyben üdvösségtörténet is: ha képesek vagyunk szeretni, Isten szándéka, akarata szerint élni, megőrizzük a ránk bízott teremtett világot, ahol Isten a főszereplő. Legyen tehát életetek sikertörténet, ahol Isten a főszereplő, hogy minden nap eltölthessenek benneteket szeretetének ajándékai — zárta homíliáját a megyéspüspök.

A Svetits házaspár három gyermeke korai halálát követően döntött úgy, hogy vagyonukat iskolanővérek vezetése alatt álló nevelőintézet létesítésére fordítják. Végakaratuknak megfelelően a Svetits nevet viselő intézet vezetésére 1896-ban Temesvárról, a Miasszonyunkról nevezett Szegény Iskolanővérek – a mai Boldogasszony Iskolanővérek – magyar tartományának központi rendházából érkeztek nővérek.

A szentmise után megkoszorúzták a Svetits házaspár emléktábláját az iskola falán. A koszorút Bártfay M. Zsuzsanna nővér, az intézmény igazgatója helyezte el. A koszorúzási ünnepségen Erdős István történelemtanár mondott ünnepi beszédet. Kiemelte, az alapításhoz elsősorban alapító szükséges, valamint jó tervek, célok, elszántság is kell a megvalósításhoz. A Svetits házaspár a diákoknak hozta létre az iskolát, hogy hitben, magyarságban és tudásban gyarapodjanak. Mikor van készen az alapítás? Az iskola megalapítása ugyan megtörtént, de még nincs készen, hiszen a benne tanuló diákok folyamatosan folytatják és építik azt.

Az alapító mindig remél a jövőben – mondta Erdős István, és arra bátorította a diákokat, hogy merjenek ők is alapítók lenni, folytassák a megkezdett munkát. – A Svetits házaspár három gyermekét veszítette el, mégis volt jövőképük, Istenbe vetett hittel, és létrehozták ezt az iskolát.

Forrás és fotó: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Hazai
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
adventi-imaestet-tartott-nyolc-boldogsag-kozosseg
Adventi imaestet tartott a Nyolc Boldogság Közösség

Advent elején minden évben megrendezik a budapesti Nyolc Boldogság Közösség imaestjét. Idén december 8-án, szombaton dicsőítéssel, szentségimádással készültek Krisztus születésének ünnepére a budapesti Örökimádás-templomban.

18:48
csillagtestverek-ejszakaja-kaposvaron-92719
Csillagtestvérek éjszakája Kaposváron

Az elhunyt gyermekekre emlékezve imádkoztak advent második vasárnapján, december 9-én este a kaposvári Kossuth téren, a csillagtestvérek éjszakáján.

19:59