A száz éve elhunyt Csáky Károly püspökre emlékeznek Vácon

2019. február 18., hétfő | 9:02

Gróf Csáky Károly Emmánuel egykori váci főpásztorra emlékeznek halálának 100. évfordulója alkalmából március 3-án Vácon. A délelőtt 10 órakor kezdődő megemlékező szentmisét Beer Miklós megyéspüspök mutatja be a székesegyházban.


Csáky Károly Emmánuel 1852-ben született Sopronban, grófi családban. Tanulmányait Esztergomban végezte, itt szentelték pappá 1875-ben. Kápláni szolgálatát követően 1880-ban esztergom-belvárosi plébánossá nevezték ki. Váci megyéspüspöki kinevezését 1900-ban kapta, püspökké Esztergomban szentelték 1900. június 17-én.

Főpásztori szolgálatának hangsúlyos területe volt a papképzés megújítása, ezért létrehozta a Borromaeum papi szemináriumot, és papi nyugdíjintézetet alapított. Szívügyének tekintette a fogyatékkal élők felkarolását, ezért alapítványt hozott létre a siketnémák gondozására.

Fontosnak tartotta az oktatás ügyét is, ezért megalapította a váci Karolina-iskolát. Az iskola szomszédságában kápolna épült, amit a püspök édesanyjáról, Buddens Karolináról Karolina-kápolnának neveztek el. Az iskolát működtető apácák rendházával együtt szegényház is létesült a kápolna mellett.

A Váci Egyházmegye sok emléket őriz az egykori főpásztortól. Éppúgy, mint annak idején Migazzi Kristóf váci megyéspüspök, Csáky Károly Emmánuel is az egyházmegye javára fordította vagyonát. 1919. február 17-én hunyt el Vácon. 

A Csáky Károly Emmánuel halálának évfordulójára emlékező szentmise keretében kerül sor Szabad Attila akolitus, székesegyházi szertartásmester állandó diakonátusra való jelölésének szertartására, az úgynevezett admisszióra is.

Forrás és fotó: Váci Egyházmegye

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink – olvasta már?
hittel-multbol-jovobe-mindszenty-szobrot-avattak-petofiszallason
Hittel a múltból, a jövőbe – Mindszenty-szobrot avattak Petőfiszálláson

A Mindszenty Társaság és a Magyar Pálos Rend meghívására gyűltek össze a hercegprímás szobrának avatására, valamint a társaság alapította Mindszenty-emlékérem átadására az ünneplők Petőfiszállás-Pálosszentkúton március 23-án. Az ünnepen Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek mutatott be szentmisét.

2019. március 23., szombat
a-biblia-uzenete-napunk-gyumolcset-hozza-meg
Napunk gyümölcsét hozza meg

Nagyböjt 3. vasárnapja – Gondolatok az evangéliumhoz (Lk 13,1–9)

2019. március 23., szombat