A száz éve elhunyt Csáky Károly püspökre emlékeznek Vácon

2019. február 18., hétfő | 9:02

Gróf Csáky Károly Emmánuel egykori váci főpásztorra emlékeznek halálának 100. évfordulója alkalmából március 3-án Vácon. A délelőtt 10 órakor kezdődő megemlékező szentmisét Beer Miklós megyéspüspök mutatja be a székesegyházban.


Csáky Károly Emmánuel 1852-ben született Sopronban, grófi családban. Tanulmányait Esztergomban végezte, itt szentelték pappá 1875-ben. Kápláni szolgálatát követően 1880-ban esztergom-belvárosi plébánossá nevezték ki. Váci megyéspüspöki kinevezését 1900-ban kapta, püspökké Esztergomban szentelték 1900. június 17-én.

Főpásztori szolgálatának hangsúlyos területe volt a papképzés megújítása, ezért létrehozta a Borromaeum papi szemináriumot, és papi nyugdíjintézetet alapított. Szívügyének tekintette a fogyatékkal élők felkarolását, ezért alapítványt hozott létre a siketnémák gondozására.

Fontosnak tartotta az oktatás ügyét is, ezért megalapította a váci Karolina-iskolát. Az iskola szomszédságában kápolna épült, amit a püspök édesanyjáról, Buddens Karolináról Karolina-kápolnának neveztek el. Az iskolát működtető apácák rendházával együtt szegényház is létesült a kápolna mellett.

A Váci Egyházmegye sok emléket őriz az egykori főpásztortól. Éppúgy, mint annak idején Migazzi Kristóf váci megyéspüspök, Csáky Károly Emmánuel is az egyházmegye javára fordította vagyonát. 1919. február 17-én hunyt el Vácon. 

A Csáky Károly Emmánuel halálának évfordulójára emlékező szentmise keretében kerül sor Szabad Attila akolitus, székesegyházi szertartásmester állandó diakonátusra való jelölésének szertartására, az úgynevezett admisszióra is.

Forrás és fotó: Váci Egyházmegye

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink – olvasta már?
-lelkem-gyerekkoromtol-igazgatva-volt-isten-az-eg-fele-latogatoban-horvath-gyula-k
„Elégettem az összes könyvemet, a Biblia kivételével” – Látogatóban Horváth Gyula költőnél

Horváth Gyula 1959-ben született a Borsod megyei, kétezer lakosú Alsóvadászon, egy cigánytelepen. Napjaink egyik legnagyobb költője. Tizenhat évesen publikált először, ezután versei rendszeresen megjelentek az Élet és Irodalomban, a Vigiliában, az Új Írásban, a Tiszatájban.

2019. március 25., hétfő
ferenc-papa-loretoban-ferfi-es-no-hazassagan-alapulo-csalad-nelkulozhetetlen
Ferenc pápa Loretóban: A férfi és a nő házasságán alapuló család nélkülözhetetlen

Március 25-én mintegy tízezer hívőt köszöntött a Szentatya a loretói kegyhely előtti téren, miután misét mutatott be Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepén, és aláírta az ifjúságnak szentelt szinódus utáni apostoli buzdítását, amelyet április 2-án tesznek majd közzé.

2019. március 25., hétfő