A Szent László-év kiemelt helyszíne lesz Nagyvárad

2017. február 16. csütörtök 12:31

Nagyvárad kiemelt helyszíne lesz a Szent László-évnek – közölte egy sajtótájékoztatón február 15-én Zatykó Gyula, a nagyváradi Szent László Egyesület elnöke.

Nagyváradon június 19. és 25. között tartják a Szent László-napokat, és az emlékév alkalmából márciustól a városalapító királlyal kapcsolatos előadás-sorozatot rendeznek.

Zatykó Gyula, a nagyváradi Szent László-napokat ötödik alkalommal megszervező Szent László Egyesület elnöke elmondta, hogy a Szent László-év egyházi rendezvényeit a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye szervezi, a világi programok esetében pedig az egyesület lesz a partnere az emlékévet meghirdető magyarországi nemzetpolitikai államtitkárságnak.

Zatykó Gyula megjegyezte: több, még elbírálás alatt álló javaslatot is beterjesztettek az államtitkárságra, de az már biztos, hogy a magyarországi hivatal önálló programmal készül a Szent László-napokra.

A lovagkirályról szóló előadás-sorozatot a Partiumi Területi Kutatások Intézetével együtt szervezik. Debrenti Edit, az intézet kutatója elmondta, hogy vetített képes előadást terveznek a Szent László-legendákat megörökítő erdélyi falképekről, valamint antropológus-biológus szakember ismerteti majd a győri koponyaereklyével kapcsolatos felfedezéseket, és történész beszél majd a középkori szentkultuszról.

V. Korpos Dalma szervező arról számolt be, hogy a 2017-es Szent László-napok rendezvénysorozatának is a nemrég felújított nagyváradi vár ad majd otthont, ahová „királyi hétre” várják az érdeklődőket. Idén is családbarát kulturális fesztivált szerveznek, melynek során a korábbiaknál is nagyobb hangsúlyt kapnak a városalapító királyhoz kapcsolódó rendezvények.

Forrás: MTI

Fotó: Wikipédia

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Külhoni
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
keletrol-jon-lux-nyugatrol-luxus-kiss-rigo-laszlo-magyar-puspokok-ad-limina-latogatasarol
Keletről jön a lux, nyugatról a luxus – Kiss-Rigó László a magyar püspökök ad limina látogatásáról

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia tagjai november 20. és 24. között ad limina látogatáson vesznek részt Rómában. A küldöttség tagjaként Rómában tartózkodó Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök a Vatikáni Rádió magyar adásában beszélt eddigi tapasztalatairól, élményeiről.

14:28
ferenc-papa-misen-belepunk-golgota-esemenyeibe-es-nem-szinieloadasra-megyunk
Ferenc pápa: A misén belépünk a Golgota eseményeibe, és nem színielőadásra megyünk!

A Szentatya november 22-én folytatta katekéziseit a szentmiséről. A mise emlékezet jellegéről elmélkedett, a szentmise ugyanis Krisztus húsvéti misztériumának emlékezete.

2017. november 22. szerda