A Szent László-év kiemelt helyszíne lesz Nagyvárad

2017. február 16. csütörtök 12:31

Nagyvárad kiemelt helyszíne lesz a Szent László-évnek – közölte egy sajtótájékoztatón február 15-én Zatykó Gyula, a nagyváradi Szent László Egyesület elnöke.

Nagyváradon június 19. és 25. között tartják a Szent László-napokat, és az emlékév alkalmából márciustól a városalapító királlyal kapcsolatos előadás-sorozatot rendeznek.

Zatykó Gyula, a nagyváradi Szent László-napokat ötödik alkalommal megszervező Szent László Egyesület elnöke elmondta, hogy a Szent László-év egyházi rendezvényeit a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye szervezi, a világi programok esetében pedig az egyesület lesz a partnere az emlékévet meghirdető magyarországi nemzetpolitikai államtitkárságnak.

Zatykó Gyula megjegyezte: több, még elbírálás alatt álló javaslatot is beterjesztettek az államtitkárságra, de az már biztos, hogy a magyarországi hivatal önálló programmal készül a Szent László-napokra.

A lovagkirályról szóló előadás-sorozatot a Partiumi Területi Kutatások Intézetével együtt szervezik. Debrenti Edit, az intézet kutatója elmondta, hogy vetített képes előadást terveznek a Szent László-legendákat megörökítő erdélyi falképekről, valamint antropológus-biológus szakember ismerteti majd a győri koponyaereklyével kapcsolatos felfedezéseket, és történész beszél majd a középkori szentkultuszról.

V. Korpos Dalma szervező arról számolt be, hogy a 2017-es Szent László-napok rendezvénysorozatának is a nemrég felújított nagyváradi vár ad majd otthont, ahová „királyi hétre” várják az érdeklődőket. Idén is családbarát kulturális fesztivált szerveznek, melynek során a korábbiaknál is nagyobb hangsúlyt kapnak a városalapító királyhoz kapcsolódó rendezvények.

Forrás: MTI

Fotó: Wikipédia

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Külhoni
Vezető híreink - olvasta már?
szoljunk-mai-nyelven-hitrol-erdo-peter-volt-katolikus-radio-kozonsegtalalkozojan
Szóljunk mai nyelven a hitről – Erdő Péter volt a katolikus rádió közönségtalálkozójának vendége

A Magyar Katolikus Rádió március 28-án közönségtalálkozót és nyilvános felvételt szervezett, melynek vendége Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek volt. A főpásztort Sályi András felelős szerkesztő és Szikora József főszerkesztő kérdezte.

14:50
ujabb-adomanyokkal-folytatodott-katolikus-karitasz-korhazmisszioja-karpataljan
Újabb adományok átadásával folytatódott a Katolikus Karitász kórházmissziója Kárpátalján

Két éve kezdődött kórházmissziós munkája keretében orvosi műszereket és betegszobai berendezéseket juttatott Kárpátaljára a Katolikus Karitász. Az adományok átadása alkalmából Écsy Gábor igazgató látogatott el az ungvári és a munkácsi gyermekkórházba március 28-án.

10:44