A szent pápa nyomdokain – A II. János Pál Alapítvány tagjait fogadta Ferenc pápa

Ferenc pápa – 2015. április 26., vasárnap | 14:59

Ferenc pápa április 25-én délben az Apostoli Palota Kelemen-termében fogadta a II. János Pál Alapítvány mintegy százhúsz tagját – tájékoztat a Vatikáni Rádió. Az eseményre a lengyel pápa szentté avatásának első évfordulója alkalmából került sor.

II. János Pál szentté avatása új impulzust adott a munkátoknak az egyház és az evangelizáció szolgálatában. Ha ez egyáltalán lehetséges, még inkább egyetemessé tette a tíz éve elhunyt Szentatya kultuszát, amellyel Isten népe adózik neki. Ti pedig értékes hozzájárulást nyújtotok ahhoz, hogy ennek a szent pápának lelki öröksége továbbra is megtermékenyítse az egyház egészét – kezdte beszédét Ferenc pápa. 

Majd köszönetet mondott az alapítvány tagjainak különösképpen is a nevelés területén felmutatott kezdeményezéseikért, amelyeket a fiatalok javára visznek tovább. „II. János Pál ugyanis mindig nagy szeretettel fordult a fiatalok felé, főként lelkipásztori ellátásuk terén. Ti pedig járuljatok hozzá, hogy az ő karizmája és atyai mivolta továbbra is gyümölcsöket teremjen” – biztatta a társulat tagjait a Szentatya.

A papok és a világi hívek számára is értékes lehetőségeket kínáltok, hogy elmélyítsék a képzésüket, hogy mind felkészültebbek legyenek elkísérni a közösségeket napjaink kulturális és lelkipásztori kihívásaival szemben. E cél eléréséhez meríthettek az ő gazdag társadalmi tanításából, melyet ránk hagyott és ami most is időszerű. Elegendő a szolidaritás kulcsszavára utalni, amelyről egyesek azt gondolták, hogy már idejétmúlt fogalom, de valójában mindmáig őrzi teljes prófétai erejét – hangsúlyozta a pápa.

Éppen ezért fontos, hogy az alapítvány baráti köreiben megéljék a szolidaritást, mindig a keresztény testvériségből merítve hozzá táplálékot. Ezt segítse az imádság és az Isten szava iránti engedelmesség. Ezt nyerje el számotokra a Szűzanya, akinek Szent II. János Pál felajánlotta az egész életét és a pápaságát – mondta Ferenc pápa.

A II. János Pál Alapítvány nonprofit szervezet, amelyet 1981. október 16-án – a lengyel pápa megválasztásának harmadik évfordulóján – hoztak létre egy pápai dekrétummal, azzal a céllal, hogy a nevelés, a tudomány, a kultúra, a vallás, a szeretetszolgálat területein tevékenykedjen Szent II. János Pál pápasága szellemében. Az egyházfő halálát követően ehhez hozzájárult az a feladat is, hogy őrizzék a nagy pápa szellemi és lelki örökségét.

Mára nagyon sokrétű az alapítvány tevékenysége: tanulmányozza és terjeszti II. János Pál tanítói örökségét, segíti a Rómába zarándoklást, főként a kelet-európai országok hívei számára, tanulmányi ösztöndíjjal segíti a közép-európai fiatalokat a Lublini Katolikus Egyetemen. Kiadványaik ébren tartják II. János Pál szellemiségét, egy 30 ezer kötetes könyvtár szabadon rendelkezésre áll a kutatómunka számára,  és egy múzeumot is működtetnek, hogy  a lengyel pápához kapcsolódó gazdag tárgyi emlékeket őrizzék és bemutassák.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria