A Szentatya bátorítását közvetítette a menekülteknek Szlovéniában Parolin bíboros

Kitekintő – 2016. február 6., szombat | 12:15

Szlovéniai látogatása során a dobovai befogadóállomásra látogatott február 4-én Pietro Parolin, az Apostoli Szentszék bíboros államtitkára, ahol találkozott az önkéntesekkel és a menekültekkel is.

Pietro Parolin három napra érkezett Szlovéniába. Február 3-án, szerdán Ljubljanában előbb megáldotta az Apostoli Nunciatúra új épületét, majd a főváros székesegyházában mutatott be szentmisét, amelynek keretében lezárták az országban a megszentelt élet évét.

Február 4-én, csütörtökön a bíboros a szlovén miniszterelnökkel, Miro Cerarral a migránsoknak átmeneti otthont biztosító dobovai befogadóállomásra látogatott, ahol az ott dolgozó önkéntesekkel, illetve menekültekkel találkozott, köztük több gyerekkel is. A bíboros a miniszterelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatón a menekültválság emberiességen és szolidaritáson alapuló megoldására hívta fel a figyelmet. Parolin bíboros elmondta, a befogadóállomáson olyan önkéntes segítőkkel találkozott, akik kitűnő példái annak a szolidaritásnak, amely kiindulópontul kell, hogy szolgáljon a mostani krízis megoldásában. Kiemelte: a menekültválságot közös erővel kell megoldani, s jó jel, hogy több szervezet, köztük a helyi Karitász, együttesen dolgozik a menekültek megsegítésében és a válság felszámolásában.

A látogatásról szólva Parolin bíboros hangsúlyozta, hogy Ferenc pápa nevében érkezett a befogadóállomásra, hogy erőt és bátorságot vigyen az ott dolgozók és élők számára. Emlékeztetett arra is, hogy a Szentatya elkötelezett a menekültek megsegítésében, azonban a Vatikán nem szolgálhat technikai segítséggel a kormányoknak, csupán vezérelveket adhat a krízis kezelésében, amelyek között a szolidaritás áll az első helyen.

A szlovéniai beléptető regisztrációs menekülttáborban, Dobován a magyarországi Katolikus Karitász 2015. október 24. és november 30. között működtetett egészségügyi bázist.

Forrás: News.va; Vatikáni Rádió olasz nyelvű adása

Fotó: Vatikáni Rádió olasz nyelvű adása

Magyar Kurír