A Szentatya táviratot küldött Baum bíboros haláláról értesülve

Ferenc pápa – 2015. július 25., szombat | 17:26

Ferenc pápa részvéttáviratot küldött, miután tudomás szerzett William Wakefield Baum bíboros haláláról. A főpásztor július 23-án hunyt el – tájékoztat a Vatikáni Rádió.

A pápa részvétét fejezi ki és hálával emlékezik a bíboros püspöki szolgálatára és a Szentszéknél a Katolikus Nevelésügyi Kongregáció prefektusaként, majd főpenitenciáriusként végzett tevékenységére. A Szentatya az irgalmas Isten oltalmába ajánlja a bíboros lelkét.


Baum bíboros II. János Pál pápával 1997-ben

William Wakefiled Baum 1926-ban született. 24 éves korában szentelték pappá. Boldog VI. Pál 1970-ben nevezte ki püspökké, 1976-ban kreálta bíborossá. A keresztény egységtörekvés szenvedélyes előmozdítójaként peritus minőségben részt vett a II. vatikáni zsinaton. 1973 és 1980 között Washington érseke volt. 64 éves papi szolgálata során a Katolikus Nevelésügyi Kongregáció prefektusaként Rómában dolgozott, majd az Apostoli Penitenicária vezetője lett, amely tisztséget 1990 és 2001 között töltötte be.

Baum bíboros halálával a Bíborosi Kollégium tagjainak száma kétszázhúszra csökkent. Százhúszan pápaválasztók, a nyolcvan év feletti bíborosok száma száz.

Forrás: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria