A Szentatya a Zsidó Világkongresszus küldöttségével találkozott

Ferenc pápa – 2014. szeptember 19., péntek | 19:00

A Szentatya szeptember 17-én délután a Szent Márta-házban fogadta a küldöttséget, amelyet Ronald Lauder, a Zsidó Világkongresszus elnöke vezetett – írja a Vatikáni Rádió és az MTI.

Jelen volt Claudio Epelman, a Latin-amerikai Zsidó Kongresszus igazgatója, Ferenc pápa régi barátja, valamint Renzo Gattegna, az Olasz Zsidó Közösségek Uniójának elnöke.

A kihallgatásra a közelgő zsidó újév, a szeptember 24-én esedékes rós hásáná alkalmából került sor. A pápa kifejezte jókívánságait a jelenlévőknek. A találkozón érintették a közel-keleti helyzet, valamint a vallási fundamentalizmus témáját. Ferenc pápa arra kérte vendégeit, hogy imádkozzanak a békéért és a kiengesztelődésért, főleg azokban az országokban, ahol üldözik és diszkriminálják a keresztényeket.


A zsidó hagyomány szerint ahhoz, hogy az új év „édes” legyen, kezdetén édességet kell enni. A csoport ezért egy mézes tortát ajándékozott Ferenc pápának, aki a küldöttség minden tagjának egy-egy szentföldi utazását felidéző emlékérmét adott át.

A találkozón részt vett Heisler András, a WJC alelnöke, a Mazsihisz elnöke, aki egyetlenként képviselte a közép- és kelet-európai országokban élő zsidó közösségeket – tájékoztat az MTI. A húsz fős delegációt Ferenc pápa vatikáni szálláshelyén, a Szent Márta-házban fogadta. "Az egy órás magánlátogatás nagyon meghitt hangulatban zajlott. Ferenc pápa mindegyikünkkel külön elbeszélgetett" – számolt be Heisler András az MTI-nek.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria