A Szentföldi Koordinációs Csoport közleményt adott ki a szentföldi egyház helyzetéről

2016. január 14. csütörtök 19:18

A Szentföldi Koordinációs Csoport adta ki az alábbi közleményt a szentföldi egyház helyzetéről január 14-én.


Jordániai menekülttábor

„Ismét át kell éreznünk, hogy szükségünk van egymásra, felelősséggel tartozunk másokért és a világért, továbbá megéri jónak és tisztességesnek lenni.” (Laudato si’ 229.)

Mi, a Szentföldi Koordinációs Csoport püspökei elismételjük Ferenc pápának a Laudato si’ kezdetű enciklikájában mondott könyörgését, hogy emlékezetünkbe idézzük kölcsönös egymásrautaltságunkat egy szervesen összefüggő világban. Itt, ezen a zsidók, keresztények és muszlimok számára egyaránt szent földön, látogatásunk során szüntelenül szembesültünk az egyház kitartó jelenlétével a gyengék, sebezhetők és azok között, akikről oly gyakran megfeledkezünk. Elvisszük magunkkal az élményeinket és az itt hallott történeteket, azzal az elhatározással, hogy hangot adunk a némáknak.

A nem szűnő erőszak még sürgetőbbé teszi, hogy ne feledkezzünk meg senkiről, és támogassuk különösen azokat, akik a peremvidékeken élnek, és akik igazságban és békében szeretnének élni.

Gázai keresztény közösség és gázai fiatalok, nem feledkezünk meg rólatok. A 2014-es háborúban izraeliek és palesztinok is életüket vesztették, otthonok ezrei dőltek romba Gázában, elpusztult a fizikai (közlekedéshálózat, energiaellátás, csatornahálózat, hulladékkezelés – a szerk.) és a szociális infrastruktúra. Másfél év telt el azóta, és bár látni a remény jeleit, és a lakosság rugalmassága csodálatra méltó, mégis számtalan ember él fedél nélkül, és sokakat traumatizált a háború. A blokád miatt továbbra is kétségbeejtő körülmények között, gyakorlatilag börtönben élnek. Mint a Szent Család-plébánián mondták nekünk: „Az irgalmasság szentévében az egyik ajánlott irgalmas cselekedet a börtönben lévők meglátogatása – köszönjük, hogy meglátogatják a világ legnagyobb börtönét.” Számos keresztény és muszlim képes támogatni egymást ebben a helyzetben is, amit a remény látható jelének tekinthetünk, és ami – egy olyan időszakban, amikor olyan sokan akarják megosztani a közösségeket – példaként áll mindannyiunk előtt.

Beit Jala-i keresztény közösség, akik szentföldi jelenlétét továbbra is megnehezíti a Cremisan-völgyben a nemzetközi törvények ellenére, illegálisan épülő fal – nem feledkezünk meg rólatok. 2016-ban nemzeti és nemzetközi fórumok elé fogjuk vinni sorsotokat.

Békét kereső izraeliek és palesztinok, nem feledkezünk meg rólatok. Egyértelmű, hogy Izraelnek joga van biztonságban élni, de a folyamatos megszállás megöli a megszálló és a megszállt lelkét is. A világ politikai vezetőinek több energiát kell fektetniük abba, hogy diplomáciai megoldást találjanak a helyzetre, hogy véget érjen a csaknem ötven éve tartó megszállás, és megoldódjon az elhúzódó konfliktus, és a két nép és három hit igazságban és békében élhessen együtt.

Keresztény menekültek, akikkel Jordániában találkoztunk, nem feledkezünk meg rólatok. Hallottunk a traumákról és nehézségekről, melyekkel meg kell küzdenetek, miközben újra kell építenetek életeteket. A többség számára reménytelen a hazatérés. Jordániának is meg kell küzdenie azzal, hogy népessége majdnem egy negyede menekültekből áll. A helyi egyház és a segélyszervezetek hihetetlen erőfeszítéseket tesznek minden menekült – keresztények és muszlimok – támogatására, mely sokat segít abban, hogy a menekültek megőrizzék, illetve visszanyerjék méltóságukat – mindazonáltal a nemzetközi közösségnek többet kell tennie, hogy segítse őket, és hogy béke uralkodjon végre a térségben.

Papok, szerzetesközösségek és laikusok Jordániában, nem feledkezünk meg rólatok. A jordániai egyház életerős és virágzó, de a keresztények félnek a szélsőséges csoportok növekvő erejétől. Azt reméljük, hogy a január 1-jén életbe lépő átfogó egyezmény a Szentszék és a palesztin állam között, példát ad az államok közötti párbeszédre és együttműködésre, amely tiszteletben tartja és megőrzi a vallásszabadságot és lelkiismereti szabadságot minden nép számára. Aktív szolidaritást ígérünk, magunkévá téve Ferenc pápa imáját a Laudato si’-ben: „Szegények Istene, segíts, hogy meg tudjuk menteni az elhagyottatakat és elfeledetteket, akik oly becsesek a Te szemedben.”

Stephen Brislin érsek – Dél-Afrika
Peter Bürcher püspök – Dánia, Finnország, Izland, Norvégia, Svédország
Oscar Cantú püspök – Egyesült Államok
Rodolfo Cetoloni érsek – Olaszország
Christopher Chessun püspök – anglikán egyház
Michel Dubost püspök – Franciaország
Lionel Gendron püspök – Kanada
Felix Gmur püspök – Svájc
William Kenney püspök – Anglia és Wales, COMECE
Declan Lang püspök – Anglia és Wales
John McAreavey püspök – Írország
William Nolan püspök – Skócia
Thomas Maria Renz püspök – Németország
Joan Enric Vives érsek – Spanyolország

Az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának (CCEE), valamint Észak-Amerika és Dél-Afrika püspöki konferenciáinak tagjaiból a Szentföld támogatására alakult koordinációs csoport 16. alkalommal kereste fel a Szentföld gazdasági és politikai bizonytalanságtól sújtott peremvidékeit.

Forrás és fotó: CCEE

Magyar Kurír
(vn)

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Vezető híreink - olvasta már?
a-lelek-altal-formalni-vilagot-egyhazmegyei-napot-tartottak-szekesfehervaron
A Lélek által formálni a világot – Egyházmegyei napot tartottak Székesfehérváron

Tizenharmadik alkalommal tartották meg május 21-én, pünkösdhétfőn a Székesfehérvári Egyházmegye hagyományos pünkösdi családi napját.

11:28
erdo-peter-megaldotta-budapesti-egyetemi-lelkeszseg-uj-kozossegi-termet
Erdő Péter megáldotta a budapesti egyetemi lelkészség új közösségi termét

Szentmisére gyűltek össze a Magyar Szentek templomában a budapesti egyetemi lelkészség hívására a diákok. Új közösségi termük megáldását Erdő Péter bíborossal ünnepelték május 24-én. A kormány támogatásával megvalósult beruházás átadásán Soltész Miklós államtitkár köszöntötte a fiatalságot.

10:36