A Szentföldi Koordinációs Csoport közleményt adott ki a szentföldi egyház helyzetéről

2016. január 14. csütörtök 19:18

A Szentföldi Koordinációs Csoport adta ki az alábbi közleményt a szentföldi egyház helyzetéről január 14-én.


Jordániai menekülttábor

„Ismét át kell éreznünk, hogy szükségünk van egymásra, felelősséggel tartozunk másokért és a világért, továbbá megéri jónak és tisztességesnek lenni.” (Laudato si’ 229.)

Mi, a Szentföldi Koordinációs Csoport püspökei elismételjük Ferenc pápának a Laudato si’ kezdetű enciklikájában mondott könyörgését, hogy emlékezetünkbe idézzük kölcsönös egymásrautaltságunkat egy szervesen összefüggő világban. Itt, ezen a zsidók, keresztények és muszlimok számára egyaránt szent földön, látogatásunk során szüntelenül szembesültünk az egyház kitartó jelenlétével a gyengék, sebezhetők és azok között, akikről oly gyakran megfeledkezünk. Elvisszük magunkkal az élményeinket és az itt hallott történeteket, azzal az elhatározással, hogy hangot adunk a némáknak.

A nem szűnő erőszak még sürgetőbbé teszi, hogy ne feledkezzünk meg senkiről, és támogassuk különösen azokat, akik a peremvidékeken élnek, és akik igazságban és békében szeretnének élni.

Gázai keresztény közösség és gázai fiatalok, nem feledkezünk meg rólatok. A 2014-es háborúban izraeliek és palesztinok is életüket vesztették, otthonok ezrei dőltek romba Gázában, elpusztult a fizikai (közlekedéshálózat, energiaellátás, csatornahálózat, hulladékkezelés – a szerk.) és a szociális infrastruktúra. Másfél év telt el azóta, és bár látni a remény jeleit, és a lakosság rugalmassága csodálatra méltó, mégis számtalan ember él fedél nélkül, és sokakat traumatizált a háború. A blokád miatt továbbra is kétségbeejtő körülmények között, gyakorlatilag börtönben élnek. Mint a Szent Család-plébánián mondták nekünk: „Az irgalmasság szentévében az egyik ajánlott irgalmas cselekedet a börtönben lévők meglátogatása – köszönjük, hogy meglátogatják a világ legnagyobb börtönét.” Számos keresztény és muszlim képes támogatni egymást ebben a helyzetben is, amit a remény látható jelének tekinthetünk, és ami – egy olyan időszakban, amikor olyan sokan akarják megosztani a közösségeket – példaként áll mindannyiunk előtt.

Beit Jala-i keresztény közösség, akik szentföldi jelenlétét továbbra is megnehezíti a Cremisan-völgyben a nemzetközi törvények ellenére, illegálisan épülő fal – nem feledkezünk meg rólatok. 2016-ban nemzeti és nemzetközi fórumok elé fogjuk vinni sorsotokat.

Békét kereső izraeliek és palesztinok, nem feledkezünk meg rólatok. Egyértelmű, hogy Izraelnek joga van biztonságban élni, de a folyamatos megszállás megöli a megszálló és a megszállt lelkét is. A világ politikai vezetőinek több energiát kell fektetniük abba, hogy diplomáciai megoldást találjanak a helyzetre, hogy véget érjen a csaknem ötven éve tartó megszállás, és megoldódjon az elhúzódó konfliktus, és a két nép és három hit igazságban és békében élhessen együtt.

Keresztény menekültek, akikkel Jordániában találkoztunk, nem feledkezünk meg rólatok. Hallottunk a traumákról és nehézségekről, melyekkel meg kell küzdenetek, miközben újra kell építenetek életeteket. A többség számára reménytelen a hazatérés. Jordániának is meg kell küzdenie azzal, hogy népessége majdnem egy negyede menekültekből áll. A helyi egyház és a segélyszervezetek hihetetlen erőfeszítéseket tesznek minden menekült – keresztények és muszlimok – támogatására, mely sokat segít abban, hogy a menekültek megőrizzék, illetve visszanyerjék méltóságukat – mindazonáltal a nemzetközi közösségnek többet kell tennie, hogy segítse őket, és hogy béke uralkodjon végre a térségben.

Papok, szerzetesközösségek és laikusok Jordániában, nem feledkezünk meg rólatok. A jordániai egyház életerős és virágzó, de a keresztények félnek a szélsőséges csoportok növekvő erejétől. Azt reméljük, hogy a január 1-jén életbe lépő átfogó egyezmény a Szentszék és a palesztin állam között, példát ad az államok közötti párbeszédre és együttműködésre, amely tiszteletben tartja és megőrzi a vallásszabadságot és lelkiismereti szabadságot minden nép számára. Aktív szolidaritást ígérünk, magunkévá téve Ferenc pápa imáját a Laudato si’-ben: „Szegények Istene, segíts, hogy meg tudjuk menteni az elhagyottatakat és elfeledetteket, akik oly becsesek a Te szemedben.”

Stephen Brislin érsek – Dél-Afrika
Peter Bürcher püspök – Dánia, Finnország, Izland, Norvégia, Svédország
Oscar Cantú püspök – Egyesült Államok
Rodolfo Cetoloni érsek – Olaszország
Christopher Chessun püspök – anglikán egyház
Michel Dubost püspök – Franciaország
Lionel Gendron püspök – Kanada
Felix Gmur püspök – Svájc
William Kenney püspök – Anglia és Wales, COMECE
Declan Lang püspök – Anglia és Wales
John McAreavey püspök – Írország
William Nolan püspök – Skócia
Thomas Maria Renz püspök – Németország
Joan Enric Vives érsek – Spanyolország

Az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának (CCEE), valamint Észak-Amerika és Dél-Afrika püspöki konferenciáinak tagjaiból a Szentföld támogatására alakult koordinációs csoport 16. alkalommal kereste fel a Szentföld gazdasági és politikai bizonytalanságtól sújtott peremvidékeit.

Forrás és fotó: CCEE

Magyar Kurír
(vn)

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
sotetseg-szentje-interju-terez-anya-szentteavatasi-ugyenek-posztulatoraval
A sötétség szentje – interjú Teréz anya szenttéavatási ügyének posztulátorával

Az America című jezsuita hetilap legfrissebb számában interjú jelent meg Brian Kolodiejchukkal, Teréz anya szenttéavatási ügyének posztulátorával, melynek magyar nyelvű fordítását teljes terjedelmében közreadjuk.

2016. augusztus 30. kedd
mariapocson-talalkoztak-cursillo-mozgalom-debrecen-nyiregyhazi-egyhazmegyei-tagjai
Máriapócson találkoztak a Cursillo mozgalom debrecen-nyíregyházi egyházmegyei tagjai

A Cursillo mozgalom debrecen-nyíregyházi egyházmegyei tagjai „ultreyán” vettek részt augusztus 28-án, vasárnap a máriapócsi kegytemplomban. Linzenbold József kisvárdai plébános, a mozgalom egyházmegyei lelkivezetője évente megrendezi a találkozót, amelyen idén több mint háromszáz fő vett részt.

2016. augusztus 29. hétfő
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István RádióMagyar Katolikus Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPKÚj Ember  Magyar Katolikus Rádió Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle