A szentkúti Szűzanya kegyszobra Miskolcon és Ungváron

Hazai – 2014. október 20., hétfő | 12:07

A mátraverebély-szentkúti búcsújáróhely kegyszobra október 17-én Miskolcra, október 18-án pedig Ungvárra látogatott – tájékoztat az Egri Főegyházmegye honlapja.

Október 17-én a miskolci minorita templomba érkezett a kegyszobor, amelyet ezután a főoltáron helyeztek el, majd a hívekkel zsúfolásig megtelt plébániatemplomban ünnepi szentmisét mutattak be. A liturgiát a szentkúti Szűzanya tiszteletére Kálmán Peregrin OFM, a mátraverebély-szentkúti kegyhely igazgatója és Sedon László miskolc-hejőcsabai plébános mutatta be.

A délutáni órákban lehetőség nyílt csendes elmélkedésre, elvégezték a loretói litániát, elmondták a ferences rózsafüzért a Ferences Világi Rend imaórájának keretében, majd zsolozsmát is végeztek. Az este folyamán újabb szentmisét mutattak be a templomban. Ezt követően újra lehetőség volt csendes imádságra, elimádkozták a fájdalmas rózsafüzért, majd imaórát tartottak A Szűzanyával az Úr előtt címmel.

A kegyszobrot a 21 órakor kezdődő záró szentmise keretében búcsúztatták el, melynek főcelebránsa Palánki Ferenc egri segédpüspök, miskolc-mindszenti plébános volt.

Másnap, október 18-án a szentkúti kegyszobor a Munkácsi Egyházmegyébe érkezett, ahol reggel az ungvári római katolikus Szent György-templomban fogadta Majnek Antal munkácsi megyéspüspök a papsággal és a hívekkel együtt. Utána ünnepélyes keretek között az ungvári Szent Kereszt Felmagasztalása görögkatolikus székesegyházba vitték, ahol a mátraverebély-szentkúti Szűzanya tiszteletére áhítatot tartottak – tudósított Fojtán László.

Fotó: Egri Főegyházmegye, MTI

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria