A Szentszék örömmel fogadja az USA és Kuba közeledését

Ferenc pápa – 2014. december 18., csütörtök | 19:10

A Vatikáni Államtitkárság december 18-án közleményt adott ki a döntés kapcsán, hogy az Egyesült Államok és Kuba diplomáciai kapcsolatokat teremt egymással.

A Szentatya örömének ad hangot a két kormány történelmi döntését illetően, hogy diplomáciai kapcsolatokat létesítenek azzal a céllal, hogy mindkét ország állampolgárai érdekében legyőzzék a nehézségeket, amelyek a történelmi események miatt kialakultak.

Az elmúlt hónapokban Ferenc pápa több levelet írt Raúl Castro kubai elnöknek és Barack Obama amerikai államfőnek. Arra hívta őket, hogy találjanak megoldást a mindkét országot érintő humanitárius kérdésekre – többek között bizonyos fogvatartottak ügyére – annak érdekében, hogy a két fél közötti kapcsolatok új fázisba lépjenek.

Októberben mindkét ország küldöttségét fogadták a Vatikánban, hogy ezzel is elősegítsék a felek között az építő párbeszéd létrejöttét. Ennek köszönhetően mindkét fél számára kielégítő megoldások születtek. A Szentszék továbbra is támogatásáról biztosítja a kezdeményezéseket, amelyeket a két nemzet abból a célból indít, hogy erősítsék a kétoldalú kapcsolatokat és előmozdítsák az állampolgárok jólétét.

Mindkét államfő köszönetét fejezte ki Ferenc pápának a kapcsolat helyreállításában nyújtott segítségéért; Barack Obama december 17-én, szerdán a tévécsatornákon is közvetített beszédében mondott köszönetet a Szentatyának, és hangsúlyozta, Ferenc pápa erkölcsi példa számára – írja a National Catholic Reporter hírportál. A foglyok szabadon bocsátásáról 18 hónapja folytatott titkos tárgyalásokat Kuba és az Egyesült Államok, az elmúlt hónapokban a Szentszék és Ferenc pápa személyes közbenjárásának köszönhetően felgyorsultak az események.

* * *

Pietro Parolin szentszéki államtitkár a Vatikáni Rádiónak adott december 18-i interjúban meghatározónak nevezte Ferenc pápa szerepét a december 17-én bejelentett fordulat elérésében. Kijelentette: az egyházfő saját kezdeményezése volt, hogy külön-külön levelet írjon az amerikai és a kubai elnöknek, arra szólítva fel őket, hogy lépjenek túl a két ország közötti nehézségeken, és találjanak találkozási pontot.

Parolin bíboros hangsúlyozta, hogy a latin-amerikai térségből érkező pápa tudta, miként lehet elősegíteni a felek közötti közeledést. A szentszéki államtitkár hozzátette: nagyon sok ember munkája és erőfeszítése vezetett eredményhez. Elmondta, hogy az amerikai-kubai fordulat hírére december 17-én, szerdán délben Kubában megszólaltak a templomok harangjai.

* * *

Maga Ferenc pápa is beszélt a két nép közeledéséről, amikor december 18-án délelőtt tizenhárom új szentszéki nagykövetet fogadott, akik bemutatták kormányuk megbízólevelét. Miután kifejezte az új nagykövetek népei és kormányfői iránti tiszteletét, és eredményes munkát kívánt tevékenységükhöz, a Szentatya így fogalmazott: „Ma boldogok vagyunk, mert láttuk, hogy két nép, amely sok évvel ezelőtt eltávolodott egymástól, tegnap tett egy lépést az egymáshoz való közeledés terén. Ez a nagykövetek, a diplomácia műve. Nemes tevékenység.”

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió, MTI

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria