A szeretet a küldetésünk – szeptemberben lesz a családok világtalálkozója Philadelphiában

Ferenc pápa – 2015. június 28., vasárnap | 18:02

„A szeretet a küldetésünk. A valóban élő család” címmel rendezik meg a Családok VIII. Világtalálkozóját szeptember 22. és 27. között az egyesült államokbeli Philadelphiában. Az eseményről a Szentszék sajtótermében június 25-én tartottak sajtótájékoztatót – számol be a Vatikáni Rádió.

A sajtótájékoztatón részt vett Vincenzo Paglia érsek, a Család Pápai Tanácsának elnöke, Charles Joseph Chaput, Philadelphia érseke, John J. McIntyre, a város segédpüspöke, két házaspár a philadelphiai főegyházmegyéből, valamint jelen volt a metropolisz polgármestere is. A sajtótájékoztatót Federico Lombardi SJ, a sajtóterem igazgatója vezette be.

A világtalálkozó kifejezésre juttatja, hogy a család az egyház és a polgári társadalom figyelmének középpontjában áll – mutatott rá Vincenzo Paglia érsek. Az eseményen ismertetik majd többek között azoknak a tudományos kutatásoknak az eredményeit, amelyeket a közelmúltban végeztek Európában, az Egyesült Államokban és Dél-Amerikában. Az adatok világosan bizonyítják, hogy a családok a társadalom legfontosabb erőforrásai, még akkor is, ha erről nem beszélnek, ha a családokkal rosszul bánnak vagy megfeledkeznek róluk.

Charles Joseph Chaput philadelphiai érsek ismertette a világtalálkozó programját. Az események két részre oszlanak: szeptember 22. és 25. között tartják meg a Pennsylvaniai Kongresszusi Központban a családok világkongresszusát, amelyen a világ minden tájáról 15 ezer küldött vesz részt.

Legyenek bár katolikusok vagy egyéb vallások követői, mindazok, akik hisznek abban, hogy a család a társadalom sarkköve, ezen a kongresszuson egységesen megszilárdíthatják a család iránti elkötelezettségüket.

A világtalálkozó második része Ferenc pápa philadelphiai látogatása, amelyre szeptember 26-án és 27-én, szombaton és vasárnap kerül sor, amikor a Szentatya lezárja a Családok VIII. Világtalálkozóját.

Idáig több mint 11 800 ember regisztált a világtalálkozóra, közülük ezren a fiatalok kongresszusán vesznek részt, 6–17 évesek. A családtalálkozón több mint száz nemzet fogja képviseltetni magát. Legtöbben az Egyesült Államokból érkeznek, őket követi létszámban Kanada, Vietnam, a Dominikai Köztársaság és Nigéria. Hozzájuk csatlakoznak az öt kontinensről érkező képviselők. Önkéntesek ezreit mozgósították már a világeseményre, közöttük még nyolcvanévesek is vannak, körülbelül negyvenen.

A szervezők még nem rögzítették minden esemény időpontját, mivel még nem tették közzé Ferenc pápa látogatásának hivatalos programját. Erre hamarosan sor kerül – tájékoztatott Federico Lombardi SJ, szentszéki szóvivő.

A világesemény weboldalán (http://www.worldmeeting2015.org/) az érdeklődők minden szükséges információt megtalálhatnak.

Paglia érsek hangsúlyozta a találkozó egyetemes jellegét. A záró szertartás végén Ferenc pápa a világ öt városát (Havannát, Marseille-t, Hanoit, Sydney-t és Kinshasát) egyenként 200 ezer példányban megajándékozza Lukács evangéliumával. A kiadványokban ott lesz a pápa saját kezű aláírása. A könyveket az öt földrészt képviselő nagyvárosok perifériáin élő családok között osztják majd szét, jelezve a kezdeményezés egyetemességét, azzal a céllal, hogy a család evangéliuma váljon a családok könyvévé is. (Képünkön Vincenzo Paglia a Lukács-evangélium egy példányával látható.)

A sajtótájékoztatón aláhúzták, hogy szoros kapcsolat áll fenn a philadelphiai világtalálkozó és az októberi, vatikáni családszinódus között. Mint arról beszámoltunk, Erdő Péter bíboros, szinódusi főrelátor a napokban ismertette a püspöki összejövetel munkadokumentumát.

Vincenzo Paglia érsek, a Család Pápai Tanácsának elnöke utalt rá, hogy az Instrumentum laboris témái a philadelphiai összejövetelen is meghatározóak lesznek.

A sajtótájékoztatón jelen lévő egyik házaspár tanúságot tett annak kapcsán, hogy ötvenedik házassági évfordulójukat ünneplik. Elmondták, számukra nagy lehetőséget jelent, hogy rávilágítsanak arra, milyen fontos a szeretet gyermekeik számára is. „A családban tanulják meg, mi a szeretet, és ez döntő jelentőségű. Megtisztelve érezzük magunkat, és boldogok vagyunk” – tették hozzá.

Philadelphia polgármestere, Michael Nutter a Vatikáni Rádiónak adott interjújában szintén lelkes hangon számolt be arról, milyen nagy megtiszteltetést jelent a világtalálkozó és Ferenc pápa látogatása az Egyesült Államok metropolisza számára. Philadelphia valóban globális város, kiválóan alkalmas világesemények megrendezésére. Az előrejelzések szerint több mint egymillióan érkeznek majd a találkozóra. A város vezetősége már egy éve együttműködik a Vatikánnal, a Család Pápai Tanácsával a szervezést, a biztonságot, a közlekedést illetően. Philadelphia készen áll és örömmel várja a vendégeket –  mondta a polgármester.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria