A szív megtérésére buzdított Ferenc pápa az I. világháború centenáriumára emlékezve

2014. szeptember 13. szombat 17:10

Ferenc pápa szeptember 13-án, szombaton az észak-olaszországi Redipuglia katonai emlékhelyen szentmisét mutatott be az I. világháború kitörésének centenáriuma alkalmából és lerótta tiszteletét a harcokban elesett katonák előtt. A Vatikáni Rádió tudósítása.

A Szentatya szombaton reggel Róma Ciampino repülőteréről érkezett meg Friuli-Venezia Giulia észak-olasz tartomány repülőterére. 22 év telte el azóta, amikor II. János Pál 1992. május 3-án este felkereste a redipuglia-i temetőt, ahol 100 ezer katona holtteste nyugszik, közülük 60 ezren még névtelenek. Mindannyian a magyarok számára különösen fájdalmasan hangzó isonzói csatatéren, a lövészárkokban veszítették el életüket.

A Szentatya először a közeli Fogliano osztrák-magyar temetőjét kereste fel, ahol az akkor ellenségnek számító nemzetek áldozatai várják a feltámadást.

Ferenc pápa szentmiséjére mintegy 10 ezer hívő érkezett a környező országokból: Szlovéniából, Ausztriából, Horvátországból, koncelebrált Christoph Schönborn bécsi bíboros érsek, valamint Josip Bozanic zágrábi bíboros érsek. A koncelebrálók között volt Bíró László magyar katonai ordinárius és hét tábori lelkész.

A szertartáson jelen volt a Magyar Honvédelemben szolgáló katonák mintegy 70 fős csoportja a Katolikus Tábori Püspökség szervezésében.

A pápa ez alkalommal nem nyitott autón közlekedett, hogy útját végig kísérje a mély áhítat és az emlékezet lelkülete.

Ferenc pápa június 6-án jelentette be személyesen Redipuglia katonai temetőjéhez vezető zarándoklatát az Olasz Csendőrség (Carabinieri) megalapításának 200. évfordulója alkalmából.

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
kegyelmet-es-eszkozoket-kapunk-hithez
Kegyelmet és eszközöket kapunk a hithez – Vízi Elemér SJ tartományfőnök a huszonöt éves Manrézáról

Huszonöt évvel ezelőtt, Szent Erzsébet napján áldotta meg Angelo Acerbi pápai nuncius a jezsuiták dobogókői Manréza Lelkigyakorlatos Házát. A lelkigyakorlatos és konferenciaközpont történetéről, jelenéről és a jövőre vonatkozó tervekről Vízi Elemér SJ tartományfőnököt kérdeztük.

19:59
ferenc-papa-gondolkodjunk-el-miben-tudnank-valtoztatni-magatartasunkon
Ferenc pápa: Gondolkodjunk el, miben tudnánk változtatni magatartásunkon!

December 9-én délben a Szentatya elimádkozta az Úrangyala imát a Szent Péter téren egybegyűlt zarándokokkal. Hangsúlyozta, hogy nekünk is tudnunk kell változtatni magatartásunkon, nyitnunk kell mások felé, reményt és vigaszt kell vinnünk az embereknek.

18:57