A szív megtérésére buzdított Ferenc pápa az I. világháború centenáriumára emlékezve

2014. szeptember 13. szombat, 17:10

Ferenc pápa szeptember 13-án, szombaton az észak-olaszországi Redipuglia katonai emlékhelyen szentmisét mutatott be az I. világháború kitörésének centenáriuma alkalmából és lerótta tiszteletét a harcokban elesett katonák előtt. A Vatikáni Rádió tudósítása.

A Szentatya szombaton reggel Róma Ciampino repülőteréről érkezett meg Friuli-Venezia Giulia észak-olasz tartomány repülőterére. 22 év telte el azóta, amikor II. János Pál 1992. május 3-án este felkereste a redipuglia-i temetőt, ahol 100 ezer katona holtteste nyugszik, közülük 60 ezren még névtelenek. Mindannyian a magyarok számára különösen fájdalmasan hangzó isonzói csatatéren, a lövészárkokban veszítették el életüket.

A Szentatya először a közeli Fogliano osztrák-magyar temetőjét kereste fel, ahol az akkor ellenségnek számító nemzetek áldozatai várják a feltámadást.

Ferenc pápa szentmiséjére mintegy 10 ezer hívő érkezett a környező országokból: Szlovéniából, Ausztriából, Horvátországból, koncelebrált Christoph Schönborn bécsi bíboros érsek, valamint Josip Bozanic zágrábi bíboros érsek. A koncelebrálók között volt Bíró László magyar katonai ordinárius és hét tábori lelkész.

A szertartáson jelen volt a Magyar Honvédelemben szolgáló katonák mintegy 70 fős csoportja a Katolikus Tábori Püspökség szervezésében.

A pápa ez alkalommal nem nyitott autón közlekedett, hogy útját végig kísérje a mély áhítat és az emlékezet lelkülete.

Ferenc pápa június 6-án jelentette be személyesen Redipuglia katonai temetőjéhez vezető zarándoklatát az Olasz Csendőrség (Carabinieri) megalapításának 200. évfordulója alkalmából.

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Vezető híreink – olvasta már?
tornya-erika-rscj-jezusnak-nagyon-sok-arca-lehet-es-ez-gyonyoru
Tornya Erika RSCJ: Jézusnak nagyon sok arca lehet, és ez gyönyörű!

Tornya Erika Sacré Coeur-nővér január 27-én tette le örökfogadalmát Rómában. Arról kérdeztük – Európa és a világ sokféle vidékén tapasztalatokat szerzett szerzetesként –, hogyan éli meg hivatását, mit jelent az Egyház egyetemessége.

19:59
erdo-peter-mindszenty-biboros-kereszteny-erenyekrol-hosiesen-tett-tanusagot
Erdő Péter: Mindszenty bíboros a keresztény erényekről hősiesen tett tanúságot

Február 13–15. között plenáris tanácskozást tartott az Istentiszteleti és Szentségi Kongregáció, melyen részt vett Erdő Péter bíboros, prímás is. A tanácskozás után, Budapesten kérdeztük a bíborost a találkozóról és a Mindszenty József boldoggá avatásának határkövét jelentő pápai döntésről.

17:25