A szülőföld volt az 5. Ökumenikus Diákfilmszemle kiemelt témája

Kultúra – 2016. május 24., kedd | 20:19

A budapesti Sapientia Szerzetesi Főiskola látta vendégül május 21-én az ország különböző részeiből érkezett diákokat, akik a „Szülőföld: kötődés – kérdés – ajándék” vagy szabadon választott témában adtak be versenyfilmeket – tájékoztatott a verseny főszervezője, Wettstein József piarista szerzetes.


Az immár ötödik alkalommal megrendezett diákfilmszemle idén is a katolikus, református és evangélikus egyház központi oktatási intézeteinek támogatásával valósult meg. A verseny gyakorlati lebonyolítását a budapesti Piarista Gimnázium Audiovizuális Kommunikáció Szakköre (AVK) vállalta. A versenyfelhívásra az április 27-i határidőig tizenöt katolikus, hat református, tíz evangélikus és egy ökumenikus iskolából összesen 63 film érkezett. Öttagú ökumenikus előzsűri értékelte a beküldött filmeket, így alakult ki a május 21-i döntőbe jutott huszonegy film listája.

A döntőbe jutottakon kívül a szervezők további tizenhat film alkotóit – idén új mozzanatként – információs vetítésre hívták meg. A versenyfilmek vetítésével párhuzamosan egy másik teremben ezeket a filmeket is bemutatták és szakmailag értékelték. Ennek a második vetítéssorozatnak az volt a célja, hogy minél több film készítői, minél több iskolai videoműhely tagjai kapjanak visszajelzést munkájukról és útmutatást, bátorítást következő alkotásaikhoz.

A döntő programjában a filmek blokkonkénti vetítését a számos érdeklődő előtt szintén a zsűri szakmai elemzése követte. A zsűri filmkészítésben és filmes szaktudás átadásában egyaránt elismert szakemberekből állt: tagjai Varsányi Ferenc filmrendező, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem oktatója; Tari János operatőr-filmrendező, a Károli Gáspár Református Egyetem docense; Mispál Attila filmrendező, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem óraadója, valamint Nagy Dénes filmrendező voltak.

A szemle kiemelt témájában – „Szülőföld: kötődés – kérdés – ajándék” – a zsűri egy első és egy második díjat adott ki. Az általános iskolások korcsoportjában a győztes a Fóti Ökumenikus Iskola animáció szakköre lett az Itthon otthon című filmmel, a középiskolásoknál pedig Bagó Márton és Török Tamás, a Pannonhalmi Bencés Gimnázium diákjai kaptak második díjat Újra nyeregben című alkotásukért. A szabadon választott témában készült filmek alkotói között több díjat osztottak ki, elismerésben részesültek a Pannonhalmi Bencés Gimnázium, a Reményik Sándor Evangélikus Általános Iskola, a Patrona Hungariae Gimnázium, a budapesti Piarista Gimnázium, a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnázium, a Temesvári Pelbárt Ferences Gimnázium és a Balázs Győző Református Líceum diákjai.

További díjakat és dicséreteket is kiadott a zsűri, így végül senki sem távozott a versenyről üres kézzel. A dicséretekhez adattároló eszközök jártak, a díjak tárgyjutalmai pedig videokamerák, kamerastabilizátorok és videolámpák voltak, összesen több mint 580 ezer forint értékben.

A részletes végeredmény és maguk a filmek is megtekinthetők az ökumenikus diákfilmszemle honlapján.

Forrás és fotó: Ökumenikus Diákfilmszemle

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria