A Szűzanya személyén keresztül erősödjön a hitünk – Nagyboldogasszonyt ünnepelték Vácon

Hazai – 2018. augusztus 17., péntek | 17:32

Beer Miklós megyéspüspök mutatott be szentmisét Nagyboldogasszony ünnepén, augusztus 15-én a váci székesegyházban, amelyet Szűz Mária és Szent Mihály főangyal tiszteletére szenteltek fel 1772-ben.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Beer Miklós püspök bevezetőjében a székesegyház Mária-tiszteletet kifejező, arra indító freskóira hívta fel a figyelmet, majd arra buzdította a jelenlévőket: kérjék a Szentlélek megerősítő kegyelmét, hogy a Szűzanya személyén keresztül erősödjenek meg hitükben.

Homíliájában a főpásztor a keresztény hit lényegéről beszélt, amelyet Jézus Krisztus kereszthalála és feltámadása hozott el, aki a reménytelenség félelmét eloszlatva adta meg az örök élet reménységét, aki megmutatta az Úristen szándékát, azt, hogy megossza velünk, emberekkel az ő atyai házát. Ez a hitünk alapja, az örök élet reménye, amelyből elsőként az emberek közül az Istenszülő részesült – hangsúlyozta a váci megyéspüspök.

Ezt követően a napi tudósításokban hírül adott, a világban történt tragédiákon keresztül beszélt a hit hétköznapokban való jelenlétéről, és feltette a kérdést: Átjárja-e életünket a feltámadásba vetett hitünk? Tükrözi-e az életünk, hogy hiszünk az örök életben?

Nagyboldogasszony ünnepe alkalmat ad arra, hogy Mária életének példáját szem előtt tartva felnőtt hittel kezdjünk az Úristen felé tekinteni, és kérni a Szentlélek megvilágosító kegyelmét, hogy megértsük életünk lényegét.

„Ezer titok vesz minket körül, ha csak a csillagos égre tekintünk. Nem tudjuk megérteni, mégis minden tapasztalatunk valamiféle elővételezése az atyai háznak. Mi az, amit mi tudunk erről az egész teremtett világról? Csak sejtéseink vannak a mennyországról, amiről hírt hoz Jézus a feltámadásával, vagy amikor az atyai házról beszél. Egészen felfoghatatlan, amit készít nekünk az Úristen, de a szívünket készítenünk kell a találkozásra, és életünkön a hit kell hogy tükröződjön” – hangsúlyozta Beer Miklós.

„Kérjük Jézus édesanyjának segítségét, hogy el tudjunk igazodni a világ dolgaiban. Kérjük, hogy imádkozzon velünk a Szentlélek Úristenhez, hogy felnőtt hittel legyünk jelen a földi életünkben úgy, hogy közben reménységet sugárzunk, és embertársainkat is az atyai ház felé segítjük” – zárta ünnepi szentbeszédét a főpásztor.

Forrás és fotó: Bölönyi Gabriella/Váci Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria