A tűzoltók káplánja kimentette az égő Notre-Dame-ból Krisztus töviskoronáját és az Oltáriszentséget

Kitekintő – 2019. április 18., csütörtök | 9:14

A párizsi tűzoltók káplánját, Jean-Marc Fournier-t hősként ünneplik Párizsban, mert április 15-én, hétfőn este több tűzoltóval együtt bement a Notre-Dame-ba, hogy kihozza a töviskoszorú-ereklyét és az Oltáriszentséget az égő épületből.

Önkéntesekkel együtt élőláncot alkottak, hogy megmentsék a relikviát a lángokban álló katedrálisból. Etienne Loraillère, a KTA francia katolikus televízió szerkesztője így írt Twitter-oldalán: „Igazi hős. Semmi félelem nem volt benne, amikor a katedrálisban az ereklyék felé tartott. Biztos akart lenni benne, hogy megmenekülnek.”

A hagyomány szerint a Notre-Dame-ban őrzött ereklye Krisztus töviskoronája, amelyet 1239-ben IX. Lajos francia király vett meg az eladósodott II. Balduin konstantinápolyi latin császártól.

*

Fournier atya ötvenéves, Németországban szentelték pappá, onnan költözött Franciaországba. 2004-ben csatlakozott a tábori lelkészséghez, és hét éven keresztül járta a világot a hadsereggel.

Nem először szerepel hősként a sajtóban: 2015. november 13-án, a Bataclan elleni terrortámadás után a színházhoz sietett, hogy segítsen a sebesülteknek és imádkozzon az áldozatokért. Korábban Afganisztánban túlélt egy támadást, amelyben tíz francia katona vesztette életét.

Forrás: Ilsismografo.it

Fotó: Etienne Loraillère/Twitter

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria