A vallás nem probléma, hanem a megoldás része – Ferenc pápa a vallásközi együttélésről

2018. június 24. vasárnap 15:43

Június 23-án, szombaton délben a Pápák termében fogadta a Szentatya a francia vallásközi együttműködés 11 tagú küldöttségét. A kutatócsoport a Párizsi Politikatudományok Intézete kezdeményezésére jött létre.

Erősítsétek a vallások közötti testvéri szálakat és folytassátok tovább az együttélés lehetőségeinek kutatását – hangzott a pápa buzdítása a francia alapítású vallásközi kutatócsoport tagjaihoz.

Ferenc pápa örömmel köszöntötte a kutatócsoport tagjait, akik abban kötelezték el magukat, hogy tudományos kutatómunka révén elmélyítik a testvériséget a különböző vallások tagjai között. Tanúsítják az egészséges pluralista együttélés lehetőségét, mely tiszteletben tartja a különbözőségeket. Egyúttal a nyitás lehetőségéről is tanúskodnak, arról, hogy a vallások képesek részt venni közös vitákban egy szekularizált társadalomban. Másfelől pedig azt is kifejezésre juttatják, hogy a tagjaik között születő testvéri kötelékek révén a különböző vallások közötti párbeszéd hozzájárul a világ békéjéhez. 

A pápa a következő szempontokat ajánlotta a vallásközi csoportnak: figyeljenek az identitás megőrzésére, legyenek bátrak és törekedjenek őszinte szándékokra. Igazi testvériséget ugyanis nem lehet élni a másik iránti nyitottság nélkül. Végül az Evangelii gaudium kezdetű apostoli buzdításából idézett a Szentatya: „A vallás nem probléma, hanem a megoldás része.”

Az Emouna Fraternité Alumni katolikus papok, protestáns pásztorok, zsidó rabbik és buddhista szerzetesek alkotta, a maga nemében egyedülálló kezdeményezés, mely 2016 szeptembere óta a különféle vallások kölcsönös megismerését szolgálja, hogy a vallások megtalálhassák a maguk igazi helyét a francia laikus társadalomban és kultúrában.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
adventi-imaestet-tartott-nyolc-boldogsag-kozosseg
Adventi imaestet tartott a Nyolc Boldogság Közösség

Advent elején minden évben megrendezik a budapesti Nyolc Boldogság Közösség imaestjét. Idén december 8-án, szombaton dicsőítéssel, szentségimádással készültek Krisztus születésének ünnepére a budapesti Örökimádás-templomban.

18:48
csillagtestverek-ejszakaja-kaposvaron-92719
Csillagtestvérek éjszakája Kaposváron

Az elhunyt gyermekekre emlékezve imádkoztak advent második vasárnapján, december 9-én este a kaposvári Kossuth téren, a csillagtestvérek éjszakáján.

19:59