A Várhegyi Deres lett az idei Szent István-napi fehérkenyér

Kultúra – 2018. augusztus 20., hétfő | 15:00

A „Várhegyi Deres” fantázianevű búzakenyeret találta a zsűri a legjobbnak, így az andornaktályai Kurdi Pékségé lett az ország kenyere 2018-ban. Emellett az innovatív kategóriában is második helyezést ért el Bubcsi Hagymás kenyerük.

Idén is meghirdette augusztus 20-i termékversenyét a Magyar Pékszövetség. A szakmai zsűri döntése alapján a fehérkenyér kategória nyertese, egyben 2018. Szent István-napi kenyere a „Várhegyi Deres” lett. A Kurdi Family Pék Kft. fejlesztése friss kovásszal készül, tizenkét órás érlelelési folyamat eredménye, cipó formájú, ropogós búzakenyér, egy csipet kukoricával és egyedi metszéssel. A termék BL 80-as világosabb, és BL 160-as, sötétebb búzalisztből készül, de kis mennyiségben búzasikért és kukoricalisztet is tartalmaz, míg a felület szórásához a fejlesztők RL90-es, világos rozslisztet használtak.

A Magyar Pékszövetség idei, augusztus 20-a alkalmából szervezett termékversenyét a hagyományokhoz híven 3 kategóriában hirdették meg, hónapokkal az esemény előtt. A fehérkenyér, rozskenyér és innovatív termékekre kiírt megmérettetésre idén is több tucat pályamunka érkezett. A fehérkenyér csoport győztesét, amely egyben 2018. Szent István-napi kenyere is, a július 31-i, Parlamentben rendezett sajtótájékoztatón ismerhette meg a nagyközönség, míg a másik két kategória nyertesei a Magyar Ízek Utcája rendezvénysorozat sajtónyilvános megnyitóján, a Várkert Bazárban debütáltak augusztus 7-én.

Forrás: Eger TV

Fotó: Siska Lajos

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria