A Vatikán nem ellenzi Franco tábornok exhumálását

2018. november 4. vasárnap, 18:31

Carmen Calvo spanyol miniszterelnök-helyettes vatikáni látogatása után Greg Burke, a Szentszék Sajtótermének igazgatója tett közzé nyilatkozatot október 30-án.

A Szentszék Sajtótermének igazgatója október 30-án azt követően tette közzé nyilatkozatát, hogy Carmen Calvo spanyol miniszterelnök-helyettes a madridi parlamentben újságíróknak azt állította, hogy a Szentszékkel megállapodtak, és közösen keresnek megoldást arra, hogy Franco földi maradványait ne a madridi Almudena-katedrálisban helyezzék örök nyugalomra, hanem más helyszínen.

Carmen Calvo spanyol miniszterelnök-helyettes október 29-én járt a Vatikánban, ahol találkozott Pietro Parolin bíboros-államtitkárral. Greg Burke nyilatkozatában hangsúlyozta: „Pietro Parolin bíboros nem ellenzi Francisco Franco exhumálását, ha az érintett hatóságok így döntöttek, de egyáltalán nem nyilatkozott az újratemetés helyszínét illetően. Igaz az, hogy Carmen Calvo asszony aggodalmának adott hangot azzal kapcsolatban, hogy esetleg a hamvakat az Almudena-székesegyházban helyezzék örök nyugalomra. A spanyol miniszerelnök-helyettes továbbá annak a vágyának adott hangot, hogy keressenek más alternatívákat, akár a családdal folytatott párbeszéd által is. A bíboros-államtitkár célszerűnek nevezte ezt a megoldást.”

Francisco Franco 1975-ben hunyt el, és azóta az Elesettek-völgyében nyugszik, amely rezsimje idején épült, és a spanyol polgárháború (1936–1939) győzteseinek és veszteseinek szentelt nemzeti emlékhely. Augusztusban a spanyol szocialista kormány jóváhagyta a dekrétumot, amely megnyitja az utat Franco tábornok földi maradványainak exhumálásához. A Spanyolországot 36 éven át vezető politikus családja kifejezte szándékát, hogy a hamvakat a madridi Almudena-székesegyházban a saját tulajdonukban levő kápolnában helyezzék el.

Az országot megosztotta az exhumálás felvetése. A közvélemény egy része támogatja a kormány kezdeményezését, míg a Néppárt azzal vádolja a kormányt, hogy haszontalan kérdéseket vet fel, amelyeknek az a veszélye, hogy újabb töréseket eredményeznek a spanyol társadalomban.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Vezető híreink - olvasta már?
-az-legjobb-arvahaz-amit-soha-nem-epitenek-meg-bojte-csaba-hatvaneves
„Az a legjobb árvaház, amit soha nem építenek meg” – Böjte Csaba hatvanéves

„Hatvan év – mi ez az évmilliárdokhoz képest, amióta a mennyei Atya a világról gondoskodik! És a szeretet gyakorlása amúgy sem olyasmi, amiből bárki nyugdíjba mehetne” – vallja a ferences szerzetes, aki január 24-én ünnepli 60. születésnapját. Hivatásáról, életútjáról kérdeztük Csaba testvért.

2019. január 23. szerda
zenari-biboros-az-artatlanok-lemeszarlasa-ma-is-zajlik-sziriaban
Az ártatlanok lemészárlása ma is zajlik Szíriában – Interjú Zenari bíborossal

Mario Zenari bíboros, szíriai apostoli nuncius január 21-én a Pázmány Péter Katolikus Egyetem dísztermében beszélt a szíriai nép szenvedéseiről, és köszönetet mondott, amiért a magyar kormány támogatja a katolikus kórházakat. Ebből az alkalomból kérdeztük a szíriai helyzetről.

2019. január 23. szerda