A Vatikán nem ellenzi Franco tábornok exhumálását

2018. november 4. vasárnap 18:31

Carmen Calvo spanyol miniszterelnök-helyettes vatikáni látogatása után Greg Burke, a Szentszék Sajtótermének igazgatója tett közzé nyilatkozatot október 30-án.

A Szentszék Sajtótermének igazgatója október 30-án azt követően tette közzé nyilatkozatát, hogy Carmen Calvo spanyol miniszterelnök-helyettes a madridi parlamentben újságíróknak azt állította, hogy a Szentszékkel megállapodtak, és közösen keresnek megoldást arra, hogy Franco földi maradványait ne a madridi Almudena-katedrálisban helyezzék örök nyugalomra, hanem más helyszínen.

Carmen Calvo spanyol miniszterelnök-helyettes október 29-én járt a Vatikánban, ahol találkozott Pietro Parolin bíboros-államtitkárral. Greg Burke nyilatkozatában hangsúlyozta: „Pietro Parolin bíboros nem ellenzi Francisco Franco exhumálását, ha az érintett hatóságok így döntöttek, de egyáltalán nem nyilatkozott az újratemetés helyszínét illetően. Igaz az, hogy Carmen Calvo asszony aggodalmának adott hangot azzal kapcsolatban, hogy esetleg a hamvakat az Almudena-székesegyházban helyezzék örök nyugalomra. A spanyol miniszerelnök-helyettes továbbá annak a vágyának adott hangot, hogy keressenek más alternatívákat, akár a családdal folytatott párbeszéd által is. A bíboros-államtitkár célszerűnek nevezte ezt a megoldást.”

Francisco Franco 1975-ben hunyt el, és azóta az Elesettek-völgyében nyugszik, amely rezsimje idején épült, és a spanyol polgárháború (1936–1939) győzteseinek és veszteseinek szentelt nemzeti emlékhely. Augusztusban a spanyol szocialista kormány jóváhagyta a dekrétumot, amely megnyitja az utat Franco tábornok földi maradványainak exhumálásához. A Spanyolországot 36 éven át vezető politikus családja kifejezte szándékát, hogy a hamvakat a madridi Almudena-székesegyházban a saját tulajdonukban levő kápolnában helyezzék el.

Az országot megosztotta az exhumálás felvetése. A közvélemény egy része támogatja a kormány kezdeményezését, míg a Néppárt azzal vádolja a kormányt, hogy haszontalan kérdéseket vet fel, amelyeknek az a veszélye, hogy újabb töréseket eredményeznek a spanyol társadalomban.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Vezető híreink - olvasta már?
tizenkilencedik-alkalommal-kerestek-szent-erzsebet-utodat
Tizenkilencedik alkalommal keresték Szent Erzsébet utódát

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) által alapított Szent Erzsébet rózsája díjat Horváth Kálmánné, a Győri Egyházmegyei Karitász önkéntese vehette át november 17-én Budapesten, a Szent István-bazilikában. Átadták a konferencia Eucharisztiához kötődő rajz- és fotópályázatának díjait is.

22:55
iden-rolla-janos-hegedumuvesz-vehette-at-szent-marton-dijat-pannonhalman
Idén Rolla János hegedűművész vehette át a Szent Márton-díjat Pannonhalmán

Rolla János hegedűművész, a Liszt Ferenc Kamarazenekar koncertmestere vehette át november 16-án, a Pannonhalmi Főapátság Szent Márton-napján a főapátság, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. és a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok által alapított Szent Márton-díjat.

19:50