A Vatikán nem ellenzi Franco tábornok exhumálását

2018. november 4., vasárnap | 18:31

Carmen Calvo spanyol miniszterelnök-helyettes vatikáni látogatása után Greg Burke, a Szentszék Sajtótermének igazgatója tett közzé nyilatkozatot október 30-án.

A Szentszék Sajtótermének igazgatója október 30-án azt követően tette közzé nyilatkozatát, hogy Carmen Calvo spanyol miniszterelnök-helyettes a madridi parlamentben újságíróknak azt állította, hogy a Szentszékkel megállapodtak, és közösen keresnek megoldást arra, hogy Franco földi maradványait ne a madridi Almudena-katedrálisban helyezzék örök nyugalomra, hanem más helyszínen.

Carmen Calvo spanyol miniszterelnök-helyettes október 29-én járt a Vatikánban, ahol találkozott Pietro Parolin bíboros-államtitkárral. Greg Burke nyilatkozatában hangsúlyozta: „Pietro Parolin bíboros nem ellenzi Francisco Franco exhumálását, ha az érintett hatóságok így döntöttek, de egyáltalán nem nyilatkozott az újratemetés helyszínét illetően. Igaz az, hogy Carmen Calvo asszony aggodalmának adott hangot azzal kapcsolatban, hogy esetleg a hamvakat az Almudena-székesegyházban helyezzék örök nyugalomra. A spanyol miniszerelnök-helyettes továbbá annak a vágyának adott hangot, hogy keressenek más alternatívákat, akár a családdal folytatott párbeszéd által is. A bíboros-államtitkár célszerűnek nevezte ezt a megoldást.”

Francisco Franco 1975-ben hunyt el, és azóta az Elesettek-völgyében nyugszik, amely rezsimje idején épült, és a spanyol polgárháború (1936–1939) győzteseinek és veszteseinek szentelt nemzeti emlékhely. Augusztusban a spanyol szocialista kormány jóváhagyta a dekrétumot, amely megnyitja az utat Franco tábornok földi maradványainak exhumálásához. A Spanyolországot 36 éven át vezető politikus családja kifejezte szándékát, hogy a hamvakat a madridi Almudena-székesegyházban a saját tulajdonukban levő kápolnában helyezzék el.

Az országot megosztotta az exhumálás felvetése. A közvélemény egy része támogatja a kormány kezdeményezését, míg a Néppárt azzal vádolja a kormányt, hogy haszontalan kérdéseket vet fel, amelyeknek az a veszélye, hogy újabb töréseket eredményeznek a spanyol társadalomban.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Vezető híreink – olvasta már?
ferenc-papa-nagycsutortok-este-annak-van-legnagyobb-hatalma-aki-leginkabb-szolgal
Ferenc pápa nagycsütörtök este: Annak van legnagyobb hatalma, aki leginkább szolgál!

Április 18-án a Szentatya a Rómához közeli Velletri település börtönében mutatta be a nagycsütörtök esti misét, amelynek keretében megmosta tizenkét különböző nemzetiségű fogvatartott lábát. Az elítéltek közül lelkileg is sokan készültek az alkalomra, például meg is gyóntak.

2019. április 18., csütörtök
erdo-peter-mutatta-be-nagycsutortok-esti-szentmiset-esztergomban-96211
Erdő Péter mutatta be a nagycsütörtök esti szentmisét Esztergomban

Április 18-án, nagycsütörtökön este Erdő Péter bíboros, prímás mutatott be szentmisét az esztergomi bazilikában. A liturgia során a főpásztor elvégezte a lábmosás szertartását.

2019. április 18., csütörtök
Útravaló – 2019. április 18., nagycsütörtök

Útravaló – 2019. április 18., nagycsütörtök

Napról napra közreadunk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat. Húsvét második vasárnapjáig Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót: elmélkedései a római egyház ősi stációs liturgiája útján vezetnek.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle