A Vatikánba látogatott a dél-koreai államfő

2018. október 19. péntek 12:07

Ferenc pápa október 18-án, csütörtökön fogadta a Vatikánban Mun Dzseint, a Koreai Köztársaság elnökét. A politikus ezt követően találkozott Pietro Parolin bíboros államtitkárral és Paul Richard Gallagher érsekkel, a Szentszék államközi kapcsolatainak titkárával.

Az államfő látogatásáról kiadott szentszéki közlemény hangsúlyozza: a szívélyes légkörben lezajlott megbeszéléseken a felek kiemelték a kétoldalú jó kapcsolatokat és az Egyház pozitív hozzájárulását a koreai társadalom életéhez a szociális, az oktatási és az egészségügyi területen, valamint a koreaiak közötti párbeszéd és kiengesztelődés előmozdítása által. Nagy elismeréssel szóltak a közös elkötelezettségről, hogy minden hasznos kezdeményezést támogatnak, amely lehetővé teszi a Koreai-félszigeten még jelen levő feszültség feloldását annak érdekében, hogy elinduljon a béke és a fejlődés új korszaka. A felek továbbá áttekintették a régiót érintő kérdéseket.

A Szentatyával való találkozás előestéjén, október 17-én Mun Dzsein elnök is részt vett azon a szentmisén, melyet Pietro Parolin bíboros államtitkár mutatott be a Szent Péter-bazilikában a Koreai-félsziget békéjéért.

„Világegyetem teremtő Istene, add meg a nyugtalan emberiségnek a béke valódi ajándékát, hogy  árnyékmentes örömben ismerje fel irgalmad jelét!” – fohászkodott Parolin bíboros a szertartáson. Az elnökhöz, a püspöktársakhoz és a diplomáciai testület tagjaihoz fordulva a bíboros államtitkár Jézus első szavaiból indult ki, amelyekkel tanítványaihoz szólt feltámadása után, illetve az utolsó vacsora alkalmával: „Békesség nektek” (Jn 20,19) és „Békességet hagyok rátok, az én békémet adom nektek. Én nem úgy adom nektek, amint a világ adja. Ne nyugtalankodjék szívetek, és ne is szorongjon!” (Jn 14,27) Az Úr által az emberi szívnek felkínált béke az a spirituális misztérium, amely a kereszt áldozatát egyesíti a feltámadás megújító erejével – hangsúlyozta homíliájában Parolin bíboros.

Koreai nyelvre fordított szavaiban Pietro Parolin rámutatott a világban uralkodó békétlenségre és annak a szükségességére, hogy Istentől kérni kell a béke ajándékát. A bíboros különösképpen is könyörgött a Koreai-félszigetért, hogy a feszültség és a megosztottság hosszú éveit követően végre ismét felcsendülhessen a béke szava. Csak az értheti meg igazán,  mit jelent az, hogy ismét felcsendül ez a szó, aki megtapasztalta Isten látszólagos távollétének kifürkészhetetlen misztériumát a szenvedés, az elnyomás, a gyűlölet láttán.

A béke természetét elemezve a bíboros megkülönböztette a szó jelentését a jóakaratú emberek és a hívők számára. A jóakaratú emberek szerint a békét a mindennapi döntésekkel építjük, az igazságosság és a szolidaritás szolgálatában, a jogok és a méltóság előmozdításával, a leggyengébbek gondozása által. A hívek számára a béke mindenekelőtt ajándék, amely Istentől származik. Sőt, Isten jelenlétének teljes megnyilvánulása, akit a próféták a béke fejedelmeként hirdettek.

Isten ajándéka nem elvont és távoli elképzelés, hanem konkrétan megélt tapasztalat, béke a nyugtalanság közepette. Ferenc pápa gyakran óv bennünket egy olyan világtól, amely elérzéstelenít minket, hogy ne lássuk meg az élet egy másik valóságát: a keresztet. Tehát az Istentől származó béke túllép a pusztán földi számításokon, nem egyszerű kompromisszum eredménye, hanem új valóság, amely az élet minden dimenzióját magába foglalja, még a kereszt titokzatos dimenzióját és földi zarándoklatunk elkerülhetetlen szenvedéseinek dimenzióját is. Ezért a keresztény hit megtanítja nekünk, hogy a kereszt nélküli béke nem Jézus békéje.

Parolin bíboros ezt követően megújította a vasárnap szentté avatott VI. Pál pápa meghívását arra, hogy a világot a béke szeretetére, építésére és védelmére kell nevelni. VI. Pál továbbá azt kérte, hogy korunk embereiben és a következő nemzedékekben fel kell kelteni az igazságon, az igazságosságon, a szabadságon és a szereteten alapuló béke értelmét és szeretetét.

Homíliája végén a bíboros-államtitkár így imádkozott: az Úr adja meg a kegyelmet, hogy a béke váljon a mai világ hiteles küldetésévé, bízva Krisztus keresztjének és feltámadásának titokzatos erejében. Isten kegyelmével lehetővé válik a megbocsátás útja, a népek közötti testvériség konkrét ténnyé alakul, a béke pedig közös távlattá válik még a nemzetközi közösséget alkotó államok sokszínűségében is.

A szentmise végén Mun Dzsein dél-koreai elnök háláját fejezte ki Pietro Parolin bíborosnak. Az államfő Ferenc pápának is megköszönte, hogy imáival támogatta a két Korea közötti közeledés útját, hogy bátorságra és reményre buzdította a koreaiakat, akik a békére vágynak és ismét felfedezték a testvériséget.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Vezető híreink - olvasta már?
a-szexualitasban-kifejezodo-szeretet-meltosaga-es-szepsege-cupich-biboros-eloadasa-dublinban
A szexualitásban kifejeződő szeretet méltósága és szépsége – Cupich bíboros előadása Dublinban

Augusztus 21–26. között rendezték meg Dublinban a Családok IX. Világtalálkozóját. Sorozatunkban ezúttal Blase Cupich bíboros, chicagói érsek előadását összegezzük, aki a házastársi szeretet testi dimenziójáról beszélt és vezetett beszélgetést augusztus 23-án.

19:58
az-iraki-szir-keresztenyek-beke-es-remeny-emberei-eloadas-pazmanyon
Az iraki szír keresztények a béke és a remény emberei – Előadás a Pázmányon

„Az iraki kereszténység helyzete az Iszlám Állam után” címmel Yohanna Petros Mouche moszuli szír katolikus érsek és Nicodemus Daoud Matti Sharaf moszuli szír ortodox érsek tartott előadást november 14-én este a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Karán.

15:04