A végéhez közeledik a vatikáni reform – Ülésezett a kilenctagú bíborosi tanács

2017. szeptember 13. szerda 18:56

Szeptember 11. és 13. között tartotta ülését a C9 néven ismert kilenctagú bíborosi testület, amelyet Ferenc pápa négy évvel ezelőtt hozott létre azzal a céllal, hogy segítse őt a világegyház kormányzásában, illetve a Római Kúria reformjában.

A Pastor bonus kezdetű konstitúció felülvizsgálásáról van szó, amely a reform alapját képezi – ennek következő lépéseiről tanácskoztak az elmúlt napokban a Vatikánban Ferenc pápa részvételével.

Marcello Semeraro albanói püspök, a bíborosi tanács titkára a Vatikáni Rádiónak adott nyilatkozatában elmondta: Ferenc pápa nem érzi magát reformernek, inkább arról van szó, hogy a kúria megújítását azért indította el, mert a konklávé előtti üléseken ez az igény merült föl. A tanács tagjait olyan bíborosokból válogatta, akik egyházmegyéket vezetnek, és különböző kontinensekről érkeztek, hogy ezáltal meghallgassa a helyi egyházak hangját.

A C9 tanács munkamódszerével kapcsolatban Semeraro püspök ismertette: a bíborosok meghallgatták és továbbra is meghallgatják a püspökségekről, a vatikáni dikasztériumokból érkezett jelentéseket; ezután megfontolják, majd ellenőrzik a teendőket. Végül a pápa elé terjesztik javaslatukat, ugyanis a tanács nem hoz határozatokat. A bíborosok nemcsak a kúria reformjával kapcsolatban adnak tanácsot a Szentatyának, hanem a világegyházat érintő más fontos kérdésekben is: ilyen volt többek között a kiskorúak elleni visszaélések fájdalmas témája is. Ferenc pápa alapvetően nem szól bele az ülésekbe, hanem meghallgatja a beérkező véleményeket, javaslatokat, bár időnként finoman pontosít vagy megosztja a Buenos Aires-i érseki időkből származó tapasztalatait. A bíborosok tisztában vannak felelősségük súlyával, ezzel együtt nagyon családias a légkör, derű jellemzi a megbeszéléseket. Tartanak kávészüneteket, tréfálkoznak, mint ahogy ez másutt is szokás.

A Római Kúria reformját illetően Semeraro püspök kifejtette: úgy véli, hogy a bíborosi tanács már elkészült a munka háromnegyedével; talán néhány hónap múlva összeáll a javaslat, amit a pápa elé terjeszthetnek. Tudvalevő, hogy a Szentatya azonnal jelezte, mely pápai tanácsokat kívánja összevonni: a világiak, a család és az élet témaköre tartozhat össze; az emberi fejlődést segítő dikasztérium sem a meglévő struktúrákat használja föl, hanem a Gaudium et spes zsinati dokumentumot valósítja meg. Kiemelten fontos a Kommunikációs Titkárság, amelynek lelkipásztori funkcióit korábban a Tömegtájékoztatás Pápai Tanácsa látta el, ugyanakkor adminisztrációs szinten óriási felelősség, olyan nagy szervezetről van szó, s a kommunikáció témája miatt a kúria reformtervének központjában áll.

A végéhez közeledik tehát a megújulás folyamata. A bíborosi tanács titkára szerint néhány hónapon belül elkészül a revízió, amit Ferenc pápa megvizsgál majd, és eldönti, hogy a dikasztériumokra vonatkozó mely javaslatot valósítsák meg. A Szentatya a fokozatosság elvét követi, és megvárja, hogy beválik-e egy-egy változtatás, amit szükség esetén korrigálni lehet.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: News.va

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Kitekintő
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
120-eve-szuletett-boldog-vi-pal-papa
120 éve született Boldog VI. Pál pápa

2014 őszén történt boldoggá avatása után az Egyház szeptember 26-át jelölte ki VI. Pál pápa emléknapjává, mely az egyházfő születésének napja is. A kerek évforduló kapcsán Török Csaba teológus írását adjuk közre, melyet VI. Pál boldoggá avatása alkalmából állított össze.

14:47
egyhazmegyei-karitaszunnepet-tartottak-kormenden
Egyházmegyei karitászünnepet tartottak Körmenden

Szent Erzsébetre emlékezett a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász szeptember 23-án Körmenden. Az egyházmegyei szeretetszolgálat minden évben találkozót szervez tagjainak. Idén mintegy hétszázan vettek részt a programon.

12:20