A venezuelai főpásztorok szerint a rezsim embertelen elnyomást alkalmaz

2017. július 15. szombat 17:55

A venezuelai főpásztorok július 13-án újabb felhívást tettek közzé a Caracasban megtartott plenáris ülésük végén. A latin-amerikai országban egyre súlyosabb a politikai, intézményi és gazdasági válság.

Április óta több mint százan vesztették életüket az utcai összetűzésekben. A püspökök tanácskozásuk végén kiadtak egy dokumentumot Sürgős üzenet a venezuelai katolikusoknak és minden jóakaratú embernek címmel.

Az üzenetben kemény vádakat fogalmaznak meg a jelenlegi kormány ellen, elítélik az állampolgárok tüntetésének embertelen elnyomását, akik csak azt kérik, hogy tartsák tiszteletben a demokráciát. A főpásztorok emlékeztetnek az önkényes letartóztatásokra és eljárásokra, amelyek azokra várnak, akik szembe szállnak a kormánnyal, továbbá a hatóságok által végrehajtott kínzásokra és az emberi jogok megtiprására, valamint a kormányhű, illegális, paramilitáris csoportok által végrehajtott erőszakos cselekményekre.

A püspökök nemet mondanak az ország vezetői által javasolt új alkotmányozó nemzetgyűlés létrehozására, amelyet a nép elutasít és amelynek célja, hogy diktatórikus rezsimet alakítson ki az országban. E terv szerint az 500 fős alkotmányozó nemzetgyűlés tagjainak felét közvetlen szavazással fogja megválasztani a nép, és politikai pártok nem jutnak szerephez benne. Ez egy szocialista, marxista, katonai államot hozna létre a hatalom autonómiájának eltűnésével és a jelenlegi állami szervek felszámolásával, mint például a mostani nemzetgyűlés megszüntetésével, amelyet közvetlenül majd a lakosság választ. A főpásztorok támogatják a július 16-i népszavazást, amelyen az állampolgárok a közül választhatnak, hogy támogatják vagy elutasítják a kormány által javasolt új alkotmányozó nemzetgyűlés létrehozását.

A püspöki konferencia arról ír, hogy a vezetők megsértik a venezuelai alkotmányt, a legfelsőbb bíróság és a választási nemzeti tanács pedig támogatja mindazt, amit a hatalmon levők beterjesztenek, anélkül, hogy figyelembe vennék a részvételi demokrácia alapelveit. A püspökök a hadseregtől azt kérik, hogy a népet és ne a rezsimet szolgálja. Végül egy humanitárius folyosó megnyitására buzdítanak, hogy megérkezhessenek az országba az utánpótlása azoknak az orvosságoknak és élelmiszereknek, amelyek már hónapok óta elfogytak.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: News.va

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Vezető híreink - olvasta már?
ferenc-papa-nagybojt-nem-szomoru-nem-gyaszos-ido
Ferenc pápa: A nagyböjt nem szomorú, nem gyászos idő!

Február 18-án a Szentatya a déli Mária-imádság előtt a szentmise evangéliumáról, az imádság és a megtérés fontosságáról elmélkedett. Ferenc pápa beszédének teljes fordítását közreadjuk.

2018. február 18. vasárnap
a-jo-szulok-peldaja-brenner-janos-boldogga-avatasara-keszulunk
A jó szülők példája – Brenner János boldoggá avatására készülünk

Brenner József nagyprépost, Brenner János testvére írásával folytatjuk havonta megjelenő rovatunkat, amellyel Brenner János vértanú május elsején Szombathelyen sorra kerülő boldoggá avatására készülünk.

2018. február 18. vasárnap