A venezuelai főpásztorok szerint a rezsim embertelen elnyomást alkalmaz

2017. július 15. szombat 17:55

A venezuelai főpásztorok július 13-án újabb felhívást tettek közzé a Caracasban megtartott plenáris ülésük végén. A latin-amerikai országban egyre súlyosabb a politikai, intézményi és gazdasági válság.

Április óta több mint százan vesztették életüket az utcai összetűzésekben. A püspökök tanácskozásuk végén kiadtak egy dokumentumot Sürgős üzenet a venezuelai katolikusoknak és minden jóakaratú embernek címmel.

Az üzenetben kemény vádakat fogalmaznak meg a jelenlegi kormány ellen, elítélik az állampolgárok tüntetésének embertelen elnyomását, akik csak azt kérik, hogy tartsák tiszteletben a demokráciát. A főpásztorok emlékeztetnek az önkényes letartóztatásokra és eljárásokra, amelyek azokra várnak, akik szembe szállnak a kormánnyal, továbbá a hatóságok által végrehajtott kínzásokra és az emberi jogok megtiprására, valamint a kormányhű, illegális, paramilitáris csoportok által végrehajtott erőszakos cselekményekre.

A püspökök nemet mondanak az ország vezetői által javasolt új alkotmányozó nemzetgyűlés létrehozására, amelyet a nép elutasít és amelynek célja, hogy diktatórikus rezsimet alakítson ki az országban. E terv szerint az 500 fős alkotmányozó nemzetgyűlés tagjainak felét közvetlen szavazással fogja megválasztani a nép, és politikai pártok nem jutnak szerephez benne. Ez egy szocialista, marxista, katonai államot hozna létre a hatalom autonómiájának eltűnésével és a jelenlegi állami szervek felszámolásával, mint például a mostani nemzetgyűlés megszüntetésével, amelyet közvetlenül majd a lakosság választ. A főpásztorok támogatják a július 16-i népszavazást, amelyen az állampolgárok a közül választhatnak, hogy támogatják vagy elutasítják a kormány által javasolt új alkotmányozó nemzetgyűlés létrehozását.

A püspöki konferencia arról ír, hogy a vezetők megsértik a venezuelai alkotmányt, a legfelsőbb bíróság és a választási nemzeti tanács pedig támogatja mindazt, amit a hatalmon levők beterjesztenek, anélkül, hogy figyelembe vennék a részvételi demokrácia alapelveit. A püspökök a hadseregtől azt kérik, hogy a népet és ne a rezsimet szolgálja. Végül egy humanitárius folyosó megnyitására buzdítanak, hogy megérkezhessenek az országba az utánpótlása azoknak az orvosságoknak és élelmiszereknek, amelyek már hónapok óta elfogytak.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: News.va

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
ferenc-papa-misen-belepunk-golgota-esemenyeibe-es-nem-szinieloadasra-megyunk
Ferenc pápa: A misén belépünk a Golgota eseményeibe, és nem színielőadásra megyünk!

A Szentatya november 22-én folytatta katekéziseit a szentmiséről. A mise emlékezet jellegéről elmélkedett, a szentmise ugyanis Krisztus húsvéti misztériumának emlékezete.

17:03
mar-kilencezren-egyutt-teged-is-var-krisztus-kiraly
Már kilencezren együtt – Téged is vár Krisztus Király!

Szerte a Kárpát-medencéből már több mint kilencezren jelentkeztek a november 25-i szentségimádásra, melyet Krisztus Király főünnepének előestéjén 17 és 18 óra között tartanak. A cél, hogy húszezren együtt dicsőítsük Krisztust.

19:18