A venezuelai főpásztorok szerint a rezsim embertelen elnyomást alkalmaz

2017. július 15. szombat 17:55

A venezuelai főpásztorok július 13-án újabb felhívást tettek közzé a Caracasban megtartott plenáris ülésük végén. A latin-amerikai országban egyre súlyosabb a politikai, intézményi és gazdasági válság.

Április óta több mint százan vesztették életüket az utcai összetűzésekben. A püspökök tanácskozásuk végén kiadtak egy dokumentumot Sürgős üzenet a venezuelai katolikusoknak és minden jóakaratú embernek címmel.

Az üzenetben kemény vádakat fogalmaznak meg a jelenlegi kormány ellen, elítélik az állampolgárok tüntetésének embertelen elnyomását, akik csak azt kérik, hogy tartsák tiszteletben a demokráciát. A főpásztorok emlékeztetnek az önkényes letartóztatásokra és eljárásokra, amelyek azokra várnak, akik szembe szállnak a kormánnyal, továbbá a hatóságok által végrehajtott kínzásokra és az emberi jogok megtiprására, valamint a kormányhű, illegális, paramilitáris csoportok által végrehajtott erőszakos cselekményekre.

A püspökök nemet mondanak az ország vezetői által javasolt új alkotmányozó nemzetgyűlés létrehozására, amelyet a nép elutasít és amelynek célja, hogy diktatórikus rezsimet alakítson ki az országban. E terv szerint az 500 fős alkotmányozó nemzetgyűlés tagjainak felét közvetlen szavazással fogja megválasztani a nép, és politikai pártok nem jutnak szerephez benne. Ez egy szocialista, marxista, katonai államot hozna létre a hatalom autonómiájának eltűnésével és a jelenlegi állami szervek felszámolásával, mint például a mostani nemzetgyűlés megszüntetésével, amelyet közvetlenül majd a lakosság választ. A főpásztorok támogatják a július 16-i népszavazást, amelyen az állampolgárok a közül választhatnak, hogy támogatják vagy elutasítják a kormány által javasolt új alkotmányozó nemzetgyűlés létrehozását.

A püspöki konferencia arról ír, hogy a vezetők megsértik a venezuelai alkotmányt, a legfelsőbb bíróság és a választási nemzeti tanács pedig támogatja mindazt, amit a hatalmon levők beterjesztenek, anélkül, hogy figyelembe vennék a részvételi demokrácia alapelveit. A püspökök a hadseregtől azt kérik, hogy a népet és ne a rezsimet szolgálja. Végül egy humanitárius folyosó megnyitására buzdítanak, hogy megérkezhessenek az országba az utánpótlása azoknak az orvosságoknak és élelmiszereknek, amelyek már hónapok óta elfogytak.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: News.va

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Vezető híreink - olvasta már?
malawi
Bizalomra hangoltan élnek – A Szent Egyed közösség Dream-programja Malawiban

Idén januárban fotóriporterünk, Merényi Zita a Szent Egyed közösség tagjaként három hetet töltött Malawiban Körtvélyessy Mónika doktornővel, aki gyógyítani és oktatni ment ki.

2018. április 19. csütörtök
palyazatot-irt-ki-tanszekvezetoi-poziciora-ppke-hittudomanyi-kara
Pályázatot írt ki tanszékvezetői pozícióra a PPKE Hittudományi Kara

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) nagykancellárja pályázatot ír ki tanszékvezetői pozícióra a PPKE Hittudományi Karának 2. számú Keresztény Bölcseleti Tanszékére.

2018. április 19. csütörtök