A venezuelai püspökök tiltakoznak a politikai erőszak ellen

Kitekintő – 2018. augusztus 13., hétfő | 11:41

A Maduro elnök ellen elkövetett sikertelen merénylet után a venezuelai főpásztorok az önkényes letartóztatások, kínzások és eltűnések megállítását kérik.

Folytatódik az erőszak Venezuelában a sikertelen merénylet után, amelyet augusztus 4-én követtek el Nicolás Maduro elnöke ellen. A dél-amerikai ország püspökei az elnyomás megfékezésére hívnak. „Senkit sem lehet megfosztani méltóságától” – Ferenc pápa e szavaival emelte fel hangját a venezuelai püspöki konferencia igazságosságért és békéért felelős bizottsága a történteket követően.

Roberto Luckert püspök, a bizottság elnöke arra hívja a kormányt, hogy számolja fel az állampolgárok elleni erőszakos elnyomást. Ez ugyanis hozzáadódik a társadalmi válsághoz, a bizonytalansághoz és egyenlőtlenséghez, amely az országot jellemzi. A főpásztor a köztársaság erkölcsi tanácsát arra a kötelességére is emlékezteti, hogy védelmeznie kell az állampolgárok emberi jogait, kivizsgálást kell indítania a közhivatalnokok felelősségéről, akik megsértik e jogokat.

A venezuelai püspökök szembeszállnak az emberi jogok megsértével, és minden olyan eset elleni fellépésre ösztönöznek, amely meggyalázza a törvényt. A történtekkel kapcsolatos nyomozásnak a megfelelő büntetőjogi eljárások és bíróságok csatornáin kell megvalósulnia. Ezek nélkülözhetetlen feltételei a felelősség és a vétkek megállapításának. A parlamenti képviselők, köztisztviselők és állampolgárok letartóztatása büntetőjogi felelősségre vonatkozó nyomok vagy gyanú alapján nem szabad, hogy önkényes fogvatartásokhoz, kegyetlen és embertelen bánásmódhoz, kínzáshoz és eltűnésekhez vezessen. A venezuelai püspökök azt kérik a köztársaság erkölcsi tanácsától, hogy őrködjön az emberi jogok hatékony tiszteletben tartása fölött, lépjen fel az önkényesség és a hatalom eltorzulása ellen, tegye meg a szükséges lépéseket minden olyan köztisztviselő felelősségének meghatározására, akik megsértik az emberi jogokat.

Augusztus 4-én, szombaton egy drón hordozta műanyagbombát robbantottak fel a levegőben Caracasban az emelvény közelében, amelyen Nicolás Maduro elnök mondott beszédet a nemzetőrség alapításának 81. évfordulója alkalmából. Május 20-án Maduro elnöke újraválasztatta magát egy olyan választás keretében, amelyet az ellenzék csalásnak tekint.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria