A Veszprémi Főegyházmegye családos zarándoklata Bakonybélbe

2015. szeptember 16., szerda | 19:50

A megszentelt élet évéhez kapcsolódva szeptember 12-én, Szűz Mária neve napján Bakonybélben, a bencések Szent Mauríciusz-monostorában tartották a Veszprémi Főeegyházmegye családos zarándoklatát – tájékoztat az egyházmegye.

A szentmisében Szakács Péter egyházmegyei családreferens pap a gyerekeket is megszólaltatta, majd Tókos János bencés testvér ismertette meg a résztvevőket a monostor és a templom történetének egy-két érdekes momentumával. A templomtól a családok énekelve, imádkozva vonultak a szentkúti kápolnához, ahol egykor Szent Gellért és Szent Günter éltek remeteségben.

A zarándokok a lorettói litánia közös elimádkozásával köszöntötték a Szűzanyát és közbenjárását kérték az egyházmegye családjaiért, majd a családok elhelyezték mécseseiket a kápolnában.

Amíg a gyerekek igés köveket kerestek a kápolna falainak tövében, addig a felnőttek felelevenítették a helyi legendát, amely Szent Gellértről és az állatokról szól. Gellért a legenda szerint egykor egy farkassal és egy szarvasborjúval élt együtt itt Bakonybélben, és az állatok nem bántották egymást.

A délutánt a baráti beszélgetéseken túl a helyi nevezetességek megismerésének szentelték. Több program közül választhattak a családok: egy bemutatón keresztül megismerhették a Bakony erdeit és erdészettörténetét; helytörténeti kiállítást tekinthettek meg az egykori helyi kereskedőcsalád házában; megismerkedhettek a bakonyi indiánok életével, sétát tehettek a monostor arborétumában. 

Fotó: Veszprémi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink – olvasta már?
egyszeru-es-szep-bemutattak-csiksomlyoi-papai-szentmise-liturgikus-eszkozeit
Egyszerű és szép – Bemutatták a csíksomlyói pápai szentmise liturgikus eszközeit

A Ferenc pápa által Csíksomlyón celebrált június 1-jei szentmisén használatos liturgikus eszközöket és a Gyulafehérvári Főegyházmegye első, erre az alkalomra készült Evangeliáriumát mutatták be május 24-én, pénteken a székelyudvarhelyi-szombatfalvi Szent György Plébánia közösségi házában.

2019. május 24., péntek
a-feltamadasba-vetett-hit-mi-remenyunk-bemutattak-szabo-ferenc-sj-ket-uj-konyvet
Hogy meglássuk a szeretet-Istent – Bemutatták Szabó Ferenc SJ két új könyvét

Május 23-án este az Építészet és Művészet Kévés Stúdió Galéria és az Építészek, Mérnökök, Képzőművészek Egylete Baross utcai székházában tartották Szabó Ferenc SJ „Isten nem halt meg” és „»Mindig neki harangozunk…« – Istenkereső magyar költők és írók” című könyveinek bemutatóját.

2019. május 24., péntek