A zarándoklat jelene és jövője – A Mária Útról tartottak konferenciát Csíksomlyón

2018. október 19., péntek | 13:49

„A zarándoklat jelene, jövője a családban, az egyházakban és a turizmusban” címmel rendezték meg a VIII. Mária Út Konferenciát Csíksomlyón október 12. és 14. között.

A rendezvényen kerekasztal-beszélgetésekkel, tanúságtételekkel, beszámolókkal és műhelymunkákkal igyekeztek válaszolni a keresztény értékek megőrzésének kérdésére. Szó esett a tömegeket megmozgató zarándoklatok szerepéről és azok fejlesztéséről is. A tanácskozás megnyitóján Molnár Sándor, az Erdélyi Mária Út Egyesület elnöke elmondta: igyekeznek levonni az idei év tanulságait és megfogalmazni a jövőbeli terveket. Hozzátette: több egyesület működik együtt a Mária Út érdekében.

„A megye, a város, valamint a konzulátus is partnerként vesz részt a zarándokút fejlesztésében, és ez nagy segítség számunkra. Legutóbb információs táblákra kaptunk támogatást a megyétől, így idén Várhegyen, Remetén, Ditróban, Güdücön, Orotván, Szárhegyen és Borszéken szerelünk fel ilyeneket” – nyilatkozta az Erdélyi Mária Út Egyesület elnöke.

Tamás József gyulafehérvári segédpüspök is köszöntötte az egybegyűlteket, hangsúlyozva a keresztény Európa fontosságát. „A Mária Út mozgalom elindítói mostanra már tömegeket mozgatnak meg azért, hogy a keresztény értékek el ne vesszenek.”

Magyarország csíkszeredai főkonzulátusának képviseletében Balogh Attila vett részt a konferencián. Rámutatott: Csíksomlyó bekerült Európa legnagyobb zarándokhelyei közé. Ez a szakrális hely felülírta a felekezeti különbségeket, és közösségteremtő ereje miatt az összmagyarság zarándokhelyévé vált. Füleki Zoltán, Csíkszereda alpolgármestere szerint „azok, akik zarándokolnak, és kint vannak a természetben, többet gondolnak Istenre, hiszen aki a Mária Úton jár, az Mária útját is kell járja egyben. Ez az útvonal lesz az, amely megőriz minket, magyarokat a Kárpát-medencében”.

Urbán Erik OFM, a csíksomlyói kegytemplom igazgatója a Mária-köszöntők és a sokszínű zarándoklatok fontosságát emelte ki.

A beszédek után átadták a Mária Út-okleveleket azoknak a személyeknek, akik önzetlen munkájukkal hozzájárultak az erdélyi zarándokút fejlesztéséhez, jobbá tételéhez. Többek között Főcze I. Bonaventura OFM, a Ferences Biciklitúra, azaz a FerBiT ötletgazdája is átvehette az oklevelet, akivel a későbbiekben partnerségi megállapodást írt alá Molnár Sándor, az Erdélyi Mária Út Egyesület elnöke.

Forrás és fotó: Romkat.ro; Hargita Népe

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Külhoni
hirdetés
Vezető híreink – olvasta már?
-nem-rovidultem-meg-folszenteltsegemben-beszelgetes-biro-laszlo-puspokkel-hivatasrol-betegsegrol
„Nem rövidültem meg fölszenteltségemben” – Beszélgetés Bíró László püspökkel hivatásról, betegségről

Bíró László tábori püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) családreferense, május 21-én ünnepli püspökké szentelésének 25. évfordulóját. Ebből az alkalomból felkerestük őt a Zsigmondy Vilmos Harkányi Gyógyfürdőkórházban.

13:01
megindito-kepek-es-tanusagtetel-fogvatartottak-adtak-elo-szent-adorjan-legendajat
Megindító képek és tanúságtétel – Fogvatartottak adták elő Szent Adorján legendáját

Családok ülnek kis körökben a balassagyarmati volt vármegyeháza dísztermében; lelkesen beszélgetnek, mosolyognak, nevetnek, már-már idillinek tetsző a pillanat. Csakhogy ez egy rendkívüli találkozás a városi börtön fogvatartottjai és családtagjaik között.

2019. május 20., hétfő