A zarándoklat jelene és jövője – A Mária Útról tartottak konferenciát Csíksomlyón

2018. október 19. péntek 13:49

„A zarándoklat jelene, jövője a családban, az egyházakban és a turizmusban” címmel rendezték meg a VIII. Mária Út Konferenciát Csíksomlyón október 12. és 14. között.

A rendezvényen kerekasztal-beszélgetésekkel, tanúságtételekkel, beszámolókkal és műhelymunkákkal igyekeztek válaszolni a keresztény értékek megőrzésének kérdésére. Szó esett a tömegeket megmozgató zarándoklatok szerepéről és azok fejlesztéséről is. A tanácskozás megnyitóján Molnár Sándor, az Erdélyi Mária Út Egyesület elnöke elmondta: igyekeznek levonni az idei év tanulságait és megfogalmazni a jövőbeli terveket. Hozzátette: több egyesület működik együtt a Mária Út érdekében.

„A megye, a város, valamint a konzulátus is partnerként vesz részt a zarándokút fejlesztésében, és ez nagy segítség számunkra. Legutóbb információs táblákra kaptunk támogatást a megyétől, így idén Várhegyen, Remetén, Ditróban, Güdücön, Orotván, Szárhegyen és Borszéken szerelünk fel ilyeneket” – nyilatkozta az Erdélyi Mária Út Egyesület elnöke.

Tamás József gyulafehérvári segédpüspök is köszöntötte az egybegyűlteket, hangsúlyozva a keresztény Európa fontosságát. „A Mária Út mozgalom elindítói mostanra már tömegeket mozgatnak meg azért, hogy a keresztény értékek el ne vesszenek.”

Magyarország csíkszeredai főkonzulátusának képviseletében Balogh Attila vett részt a konferencián. Rámutatott: Csíksomlyó bekerült Európa legnagyobb zarándokhelyei közé. Ez a szakrális hely felülírta a felekezeti különbségeket, és közösségteremtő ereje miatt az összmagyarság zarándokhelyévé vált. Füleki Zoltán, Csíkszereda alpolgármestere szerint „azok, akik zarándokolnak, és kint vannak a természetben, többet gondolnak Istenre, hiszen aki a Mária Úton jár, az Mária útját is kell járja egyben. Ez az útvonal lesz az, amely megőriz minket, magyarokat a Kárpát-medencében”.

Urbán Erik OFM, a csíksomlyói kegytemplom igazgatója a Mária-köszöntők és a sokszínű zarándoklatok fontosságát emelte ki.

A beszédek után átadták a Mária Út-okleveleket azoknak a személyeknek, akik önzetlen munkájukkal hozzájárultak az erdélyi zarándokút fejlesztéséhez, jobbá tételéhez. Többek között Főcze I. Bonaventura OFM, a Ferences Biciklitúra, azaz a FerBiT ötletgazdája is átvehette az oklevelet, akivel a későbbiekben partnerségi megállapodást írt alá Molnár Sándor, az Erdélyi Mária Út Egyesület elnöke.

Forrás és fotó: Romkat.ro; Hargita Népe

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Külhoni
Vezető híreink - olvasta már?
a-filmek-reven-kozelebb-kerulhetunk-istenhez-dancsak-viktor-kereszteny-film-es-konyvnapokrol
A filmek révén közelebb kerülhetünk Istenhez – Dancsák Viktor a Keresztény Film- és Könyvnapokról

Az Etalon Film Kiadó november 23. és 25. között hetedik alkalommal rendezi meg a Keresztény Film- és Könyvnapokat az Uránia Nemzeti Filmszínházban. Dancsák Viktor hittanárral, az esemény szervezőjével beszélgettünk.

09:48
segitettbol-lett-segito-bemutatjuk-szent-erzsebet-rozsaja-dij-idei-kituntetettjet
Segítettből lett segítő – Bemutatjuk a Szent Erzsébet rózsája díj idei kitüntetettjét

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia idén Horváth Kálmánnét, a Katolikus Karitász győri csoportjának önkéntesét tüntette ki a Szent Erzsébet rózsája díjjal, melyet Veres András, az MKPK elnöke adott át november 17-én a Szent István-bazilikában. A díjazottról szóló riportunkat olvashatják.

2018. november 19. hétfő