Abortuszellenes aláírásgyűjtő fiatalokat inzultáltak Spanyolországban

Kitekintő – 2012. augusztus 10., péntek | 11:43

Húsz, Barcelonából Santiago de Compostelába tartó, abortuszellenes demonstrálót bántalmaztak abortuszpártiak Spanyolországban – írja az Aci Prensa. 

Az abortusztörvénynek a konzervatív kormány által amúgy megígért megreformálásáért, szigorításért aláírást gyűjtő aktivisták számos olyan esetről számoltak be, amikor megaláztatásban volt részük. Többek közt megdobálták őket festékkel töltött tojásokkal. 

Az akciót szervező egyesület, a Crossroads Spain szóvivője, Pablo Santana a La Gaceta című lapban megjelentetett közleményében leszögezte: az abortuszellenes aláírásgyűjtők inzultálása Barcelonában kezdődött. Először egy hosszú szövegű, az abortusz kegyetlenségére rávilágító hirdetést írtak át az abortuszpártiak úgy, hogy csak annyi látszott rajta: „Az abortusz humánus”. 

Majd augusztus 4-én Tordesillasban a helyi rendőrség állította le a szórólapokat osztogató aktivistákat, mondván, nincs megfelelő engedélyük erre. A szervezet vezetői szerettek volna beszélni az önkormányzattal, de annak munkatársai elfoglaltságukra hivatkozva nem tettek eleget kérésüknek. Később azonban véletlenül összefutottak a polgármester egyik helyettesével, aki egy téren ücsörgött egy itallal. 

Az aktivisták zarándokútja Barcelonából Santiagóba augusztus 19-én ér véget, és érintik Valenciát, Cordobát, Madridot és Valladolidot is. Eddig negyvenezer aláírást gyűjtöttek össze a spanyol abortusztörvény szigorításáért.

Magyar Kurír

(szg)