Adományokból létesült anyaszállás a szegedi nőgyógyászati klinikán

Hazai – 2016. június 29., szerda | 15:26

Jótékonysági koncerten gyűjtött adományokból, valamint a szponzorok támogatásával anyaszállást létesítettek a Szegedi Tudományegyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján. A Richter-anyaszobát Kovács József, a Szeged-Csanádi Egyházmegye általános püspöki helynöke áldotta meg június 28-án.


KÉPGALÉRIA –klikk a képre!


A Szegedtől távol élő édesanyák szállása lesz (koraszülést követően) a Richter-anyaszoba, hogy a kritikus első napokban újszülöttjeik mellett lehessenek. A szobát a női klinika második emeleti osztályán rendezték be.

Az anyaszoba összefogásból jöhetett létre – emelte ki a június 28-i átadón Németh Gábor, a szülészeti klinika intézetvezetője, egyetemi docens. Hozzátette, segítségükre volt a Korábban Érkeztem Alapítvány, amely tavaly szeptember közepén a Szent Gellért Fesztivál nyitórendezvényeként jótékonysági koncertet adott a szegedi dómban.

Az alapítvány már akkor is egy anyaszállás kialakítását tűzte ki célul, hogy a koraszülött babák és mamák egymás mellett lehessenek az első, kritikus napokban. A koncertet adó művészek és szervezők mellett a Richter Gedeon Nyrt. is részt vállalt a megvalósításban, a klinika pedig – tisztelete jeléül – a Richter-anyaszoba nevet adta a szállásnak – ismertette Németh Gábor. Ezután kiemelte, elsősorban a nem Szegeden élő, de a klinikán napvilágot látott gyermekek családtagjainak tartják fenn a szobát, ezzel megkímélve őket a mindennapi utazástól.

Rádi Katalin, a korábban született gyermekeket és családjaikat felkaroló alapítvány alapítója elmondta, érintett anyaként tudja, milyen megpróbáltatásokon esnek át a szülők az első hetekben. Emlékeztetett, Magyarországon minden tizedik gyerek koraszülött, fontos tehát odafigyelni a csöppségekre. Hozzátette: még az idei évben további szobákat szeretnének létrehozni, illetve szeretnék felújítani a régióban található intézmények anyaszállásait.

A gyógyszercég számára fontos, hogy minél jobb körülményeket biztosítson az egészségügyben – hangsúlyozta Bogsch Erik, a Richter Nyrt. vezérigazgatója. Mint mondta, a vállalat hozzájárult ahhoz, hogy az anya-baba kapcsolat a korai születés ellenére se sérüljön.

Zolnay Kriszta, a cég igazgatósági tanácsának tagja elmondta, az ő gyermekei is a szegedi klinikán születtek, ezért számára több szempontból is fontos volt, hogy a Tisza-parti város rendelkezzen anyaszobával. Kiemelte, a Richter számára minden korosztályban fontos a nők támogatása, egy életen át elkötelezetten segítik őket.

Az átadót követően Kovács József, a Szeged-Csanádi Egyházmegye általános püspöki helynöke megáldotta az anyaszállást.

Forrás és fotó: Szegedma.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria