Agyagosszergényi zarándokok Mariazellben

Kishírek – 2015. június 16., kedd | 10:38

A Közi Horváth József Népfőiskola szervezésben a hansági Agyagosszergény községből mintegy ötvenen zarándokoltak május 30-án Mariazellbe – tájékoztat a Győri Egyházmegye.

Az út során a zarándokok először a Semmering-hágó mellett a Sonndweinstein hegy oldalán 750 méteres magasságban fekvő Maria Schutz-i barokk kegytemplomot tekintették meg, ahol lehetőségük nyílt a főoltár mögötti gyógyító forrás vizével megmosni szemüket, homlokukat. Egy közös imádságot és Mária-éneket követően folytatták útjukat.

A Semmering-hágón (985 méter) húzódik Alsó-Ausztria és Stájerország határa. A zarándokok a közeli Mürzzuschlag város után a Mürz folyó völgyében haladva Neubergbe érkeztek, itt áll az 1327-ben alapított egykori ciszterci apátság, a hatalmas gótikus stílusú templom és kolostoregyüttes. Áthaladva a kolostor udvarain látták Ferenc József vadászkastélyát, majd a templomot és a kerengőt tekintették meg. Mindezek után érkeztek meg a délutáni órákban Mariazellbe, ahol több mint másfélszáz magyar zarándoknak mutatott be szentmisét Szarka Gábor agyagosszergényi plébános a kegytemplomnál. A zarándoklat résztvevői megemlékeztek Mindszenty József hercegprímásról is, akit negyven évvel ezelőtt bekövetkezett halálát követően, 1975. május 6-án a kegytemplom Szent László-kápolnájában helyeztek nyugalomra.

Fotó: Győri Egyházmegye

Magyar Kurír