Akik tudatos háztartást akarnak – Lezárult a karitász idei modellprogramja Mezőcsáton

2018. november 20. kedd 19:17

A Katolikus Karitász „Akarom tovább” programjának ünnepi záró rendezvényére gyűltek össze a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Mezőcsáton a programban részt vevő családok és előadók, a helyi karitászszervezet önkéntesei és az együttműködő szervezetek november 16-án.


A mezőcsáti Boldog Gizella Karitászcsoport vezetésével megvalósuló családtámogatási modellprogram záróünnepsége a programban részt vevő családok gyermekeinek vidám koncertjével kezdődött. Ezt követően Zagyva Richárd, a Katolikus Karitász országos igazgatóhelyettese, a program szakmai módszertanának kidolgozója üdvözölte a megjelenteket, és köszönetét fejezte ki a helyi szervezőknek és családoknak, akik kézzelfogható, élő valósággá tették a programot.

Kallóné Szilvási Zita, a mezőcsáti karitász vezetője, s egyben a térségben megvalósuló, nyolc hónapon át tartó program koordinátora beszámolt arról, hogy mik voltak a projekt fő célkitűzései, s ezek hogyan valósultak meg Mezőcsáton. Az „Akarom” komplex családtámogatási modellprogram folytatása két helyszínen, Mezőcsát és Ároktő településen valósult meg összesen harmincöt mélyszegénységben élő család részvételével. A program lényege az volt, hogy az anyagi nehézségekkel küzdő családokat az öngondoskodás útja felé segítse, és ösztönözze őket, hogy felismerjék azt, hogy ha maguk is akarják, lehetséges a szociális helyzetükben bekövetkező pozitív változás. A helyi karitászszervezet vezetője arra is kitért, hogy a három éve alakult helyi csoport a segélyakciók és programok által nyújt segítséget a környékbeli rászorulóknak.

A program interaktív foglalkozásairól részletesebben maguk a részt vevő édesanyák számoltak be, akik őszinte örömmel kapcsolódtak be a kölcsönös tudásátadásra, tapasztalatcserére épülő alkalmakba. A program során a háziasszonyok szakértő előadók segítségével és saját tapasztalataik megosztásával olyan hasznos és kézzelfogható tudásra tettek szert, ami segítségükre szolgált háztartásvezetésük olcsóbbá és egészségesebbé, gyermeknevelésük tudatosabbá tételében.

Botos Sarolta háromgyermekes, közfoglalkoztatottként dolgozó édesanya a közös befőzés és háztáji gazdálkodási foglalkozások alkalmával megszerzett ismereteket emelte ki, melyek segítségével megtanulta, hogyan kerülhet a család asztalára olcsóbb és egészségesebb étel. A fiatal, első gyermekével gyesen lévő anyuka, Barna Ágnes azt emelte ki, hogy mennyi értékes tapasztalatot kapott a gyermekek nevelésével, a háztartásvezetéssel kapcsolatban a többgyermekes édesanya társaktól. Gulyás Sándorné, három fogyatékkal élő és egy ép gyermeket nevelő családanya így fogalmazott: „Ez a program megmutatta, hogy van még olyan emberi közösség, amelyben számíthatunk az emberek segítségére.” Galyasné Berki Judit négygyermekes édesanya a közösségi főzés köré épülő foglalkozásból kiemelte, hogy sok új, olcsón előállítható étel receptjét sajátította el, valamint köszönetet mondott azért, hogy a Karitász tagjainak biztatására elvégzett egy tanfolyamot, amelynek segítségével munkába tudott állni.

Az ároktői alkalmakon a helybéli asszonyok megosztották a többiekkel gyógynövényismereteiket, amelyek szintén segíthetik a családokat az olcsóbb és egészségesebb élet felé. Az olcsó háztartás a gyakorlatban foglalkozás alkalmával az asszonyok együtt készítettek házi mosószert és öblítőt a bolti ár töredékéért, s megtanulták azt is, hogy háztartási napló vezetésével, a bevásárlások tudatos tervezésével hogyan csökkenthetők kiadásaik.

A résztvevők gyermekei aktív szereplői voltak a programsorozatnak: a felnőtteknek szóló foglalkozások ideje alatt a Karitász önkéntesei a kicsiknek játszóházat, kézműves-foglalkozást szerveztek, emellett egy rajzpályázatot hirdettek „Az Akarom gyerekszemmel” címmel. A legszebb alkotások készítőit a szervező karitászcsoport a záró rendezvényen díjjal jutalmazta.

Az ünnepi rendezvény Mata Richárd ifjú énekes tehetség műsorával zárult, aki a kistérség egyik községéből, Igriciből származik, nehéz körülmények között nőtt fel, a szociális ellátórendszer több területen is támogatta családját, ebből a környezetből érkezve tudta elindítani zenei karrierjét.

A Katolikus Karitász által 2015-ben indított „Akarom” komplex családtámogatási modellprogram célja, hogy a nehéz anyagi helyzetben élő gyermekes családoknak anyagi, szociális és mentális segítséget nyújtson úgy, hogy rövid távon segíti a család szociális helyzetét, hosszú távon pedig elősegíti a nehéz helyzetből való kilábalást, az anyagi stabilitás elérését. Mint a program nevében is szerepel, olyan családok vehetnek részt benne, melyek képesek és „akarnak” is tenni annak érdekében, hogy életükben, szociális helyzetükben pozitív változás következzen be. A program folytatása, az „Akarom tovább” további interaktív foglalkozások által segíti a családokat az öngondoskodás felé. 2018-ban Budapest XIX. kerületében és Mezőcsáton szerveztek programokat. A Karitász tervei szerint 2019-ben új települések és rászoruló családok bevonásával folytatja majd a programot.

Forrás és fotó: Katolikus Karitász

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
adventi-imaestet-tartott-nyolc-boldogsag-kozosseg
Adventi imaestet tartott a Nyolc Boldogság Közösség

Advent elején minden évben megrendezik a budapesti Nyolc Boldogság Közösség imaestjét. Idén december 8-án, szombaton dicsőítéssel, szentségimádással készültek Krisztus születésének ünnepére a budapesti Örökimádás-templomban.

18:48
csillagtestverek-ejszakaja-kaposvaron-92719
Csillagtestvérek éjszakája Kaposváron

Az elhunyt gyermekekre emlékezve imádkoztak advent második vasárnapján, december 9-én este a kaposvári Kossuth téren, a csillagtestvérek éjszakáján.

19:59