Aláírásgyűjtés a szíriai Aleppo megmentéséért

Kitekintő – 2014. december 14., vasárnap | 16:40

Online kampány indult Aleppo városának megmentéséért. A RomeReports videófilmjéből kiderül, mi is az aláírásgyűjtés valódi célja.

Szíriában három éve dúl az erőszak, amelynek már több mint százezren estek áldozatul, és milliók kényszerültek menekülésre. Egy ősi kultúra szisztematikus elpusztítása zajlik.

A Szent Egyed közösség a város megmentése érdekében elindította a Save Aleppo! (Mentsük meg Aleppót!) elnevezésű kampányt.

A június 22-én kelt felhívás célja, hogy megmentse Aleppót: felszabadítsa a megszállás alól, megelőzze az újabb mészárlásokat, és nyitott, szabad várossá tegye. A nagyhatalmak közbelépését kérik, hogy Aleppo ne jusson Moszul sorsára. Kairó és Bejrút után Aleppo volt a harmadik legnagyobb keresztény közösség az arab világban. Ma körülbelül 50 ezer keresztény él itt, továbbra is békében a muszlimokkal.

Andrea Riccardi, a kampányt kezdeményező közösség alapítója elmondta: a muszlimok és a keresztények közötti együttélés Aleppóban jól működik, a probléma kívülről jön, Aleppo a háború áldozatául esik. Csodálatos műemlékek találhatók a városban, 3-4 ezer éves történelem áll mögötte, és ez most pusztulásra van ítélve.

A kampányhoz a Szent Egyed közösség honlapján keresztül lehet csatlakozni. Az aláírók azt szeretnék, hogy nemzetközi segítséggel éledjen újjá a város, nyújtsanak humanitárius segítséget lakóinak, az ENSZ garantálja a város biztonságát. A kezdeményezéshez csatlakoztak a keresztény, muzulmán és zsidó világ neves képviselői, az olasz kormány és más országok kormányainak, minisztériumainak képviselői, köztük Trócsányi László, Magyarország igazságügyi minisztere. Desmond Tutu és Adolfo Pérez Esquivel Nobel-békedíjasok is az aláírók között vannak, a nemzetközi politikai és kulturális élet számos ismert személyiségével együtt.

Fotó: Armenianweekly.com

Videó: RomeReports

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria