Albán zarándokokat fogadott a pápa Szkander bég halálának 550. évfordulóján

Ferenc pápa – 2018. november 20., kedd | 14:31

A pápa november 19-én találkozott az albán nemzeti zarándoklat résztvevőivel az Apostoli Palota Kelemen termében. A népes csoport számos tagja albán népviseletben jelent meg az audiencián.

Kasztrióta György (1405–1468), ismertebb nevén Szkander bég Albánia történelmének legkiemelkedőbb személyisége, az albánok legnagyobb nemzeti hőse, aki 1443-tól haláláig az ország fejedelme volt. Az általa szervezett fegyveres ellenállás és honvédő harc negyed évszázadon át, 1443 és 1468 között feltartóztatta a Nyugat-Balkánon terjeszkedő Oszmán Birodalmat. Hazájában a történelem során egyedülálló módon sikerült megteremtenie az összefogást. Szkander bég egyetlen szövetségese Hunyadi János volt.

Ferenc pápa az albán zarándokokhoz fordulva kiemelte: az ősi és dicső történelemmel rendelkező Albánia szerves része Európának. Legnemesebb és élő hagyományai felmutatják e civilizáció eredetét. A Szentatya megemlékezett Szkander bégről, az erős és nagylelkű albán nép hősies fiáról, aki bátran védelmezte a spirituális értékeket és a keresztény nevet. Ezért elnyerte az „Athleta Christi” címet. Hőstetteivel összekovácsolta az albán kulturális identitást, vitathatatlan jelképévé válva a nemzeti összetartásnak és egységnek, és a szabadon vállalt elkötelezettséghez való szilárd hűség kiemelkedő képviselője volt.

Szkander bég halála után Albánia közel négyszázötven évre török fennhatóság alá került. Emiatt az ott élők közül sokan Itáliába menekültek, és a félsziget középső és déli részén, elsősorban Calabriában és Szicíliában telepedtek le. Ennek következtében jött létre három albán egyházkerület Itáliában (Lungro, Piana degli Albanesi, Grottaferrata). A pápai audiencián is jelen voltak az olaszországi albán közösség tagjai, akik évszázadokon keresztül megőrizték nyelvüket és hagyományaikat.

Szkander bég alakjának és életművének jelentőségét kiemelve Albánia nemzeti emlékévet hirdetett 2018-ra. A pápa annak a reményének adott hangot, hogy ez az évforduló nemcsak a múlt hőstetteinek ünneplésére ad módot, hanem az intézmények és az állampolgárok megújult elkötelezettségvállalására is a hiteles és kiegyensúlyozott fejlődés érdekében. Így a fiatal nemzedékeknek nem kell majd az elvándorlást választaniuk, meggyengítve ezáltal az országot, az emberi és a polgári növekedéshez szükséges erejét és az ahhoz nélkülözhetetlen képességeket. Az ennek érdekében összehangolt cselekvés bizonyítja majd, hogy ez a legjobb módja a haza iránti szeretet kifejezésének, amely annak idején Szkander béget áthatotta. Ő ugyanis az albán nép karakterének és hagyományainak legjobb megtestesítője.

A nemzeti hősben megtestesülő spirituális identitás egyesítette az albánokat a vallási különbségektől függetlenül. Továbbá lehetővé tette a békés együttélést, idővel pedig az együttműködést és a testvériséget az eltérő vallásúak között. Ez tehát járható út, ami harmóniát teremt és felszabadítja a legjobb erőket és a kreativitást egy népben. Ha készek vagyunk a különbségeket a párbeszéd, a kölcsönös elismerés és megismerés lehetőségének tekinteni, akkor ez elősegíti a hiteles lelki fejlődést, és értékes példává válik a tartós béke építésében, amely az emberi méltóság tiszteletben tartásán alapszik – hangsúlyozta Ferenc pápa.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria