Áldott ez az éjszaka: húsvéti vigília az egri bazilikában – VIDEÓVAL

Hazai – 2014. április 20., vasárnap | 14:12

Húsvéti Vigília szertartásra került sor Ternyák Csaba érsek celebrálásával az egri bazilikában április 19-én, amelynek kezdetén tűzszentelésre és a húsvéti gyertya előkészítésére, megáldására került sor – tájékoztat az Egri Főegyházmegye.


A fellobbanó gyertya lángját fokozatosan osztották szét a székesegyházban a diakónus háromszori felhívására: „Krisztus világossága!” A húsvéti öröméneket a diakónus énekelte, majd az ószövetségi olvasmányok következtek. Ezután csendült fel a Glória a főpásztor intonálásával, és gyulladtak fel a bazilika fényei.

Belső öröm és boldogság tölt el bennünket ezen az estén – fogalmazta meg Ternyák érsek szentbeszédében. „Áldott ez az éjszaka…” hangzott el a húsvéti öröménekben több alkalommal. Krisztus feltámadásának fényessége ragyogja be, amelyet ez a húsvéti gyertya jelképez.

Az angyal szava - Ne féljetek! …nincs itt, feltámadt - nem jut el a Jézus sírját őrzőkhöz, csak az asszonyokhoz, akik tovább viszik a hírt az apostoloknak. Ne féljetek! – mondja Jézus is. A félelem és a sötétség árnyai felénk akarnak kerekedni. Jézus győzött a halálon, nincs okunk félni. A szétosztott gyertyaláng azt a világosságot szimbolizálja, amelyet a feltámadás örömhíre gyújtott meg lelkünkben – emelte ki a főpásztor.


A keresztségben Krisztussal együtt meghaltunk, majd vele együtt feltámadunk. A halál bilincsét törte szét a feltámadással. Ez az éjszaka megerősít Krisztus melletti elkötelezettségünkben, amely a keresztséggel kezdődött. Ezen az estén, itt a bazilikában tizenegyen készülnek a beavató szentségek felvételére, lélekben csatlakozzunk hozzájuk a hitvallásban – kérte Ternyák érsek. A keresztségre készülődők hosszú tanulási folyamat során, a közösségbe való bekapcsolódással jutottak el idáig. A keresztség mellett részesülnek a bérmálás szentségében, a Szentlelket hívjuk le rájuk, és magukhoz veszik az Eucharisztiát. Nagy örömmel köszöntelek benneteket ebben a közösségben – fordult a keresztelendőkhöz a főpásztor.

Valóban egyedülálló ez az éjszaka, újra átéljük a feltámadás örömét, új teremtményekké válunk. Az Úr feléleszti bennünk az Istengyermekség lelkét, hogy ilyen lelkülettel szolgáljunk.
Az idei esztendő a keresztség éve egyházmegyénkben – emlékeztetett a főpásztor. Újra átéljük döntésünket, Jézus Krisztushoz való tartozásunkat keresztségi fogadásunk megújításával. Tegye az Isten teljessé mindazt a jót, amit elkezdett bennetek – zárta szavait Ternyák érsek.

Ezt követően került sor a keresztvíz megáldására és a tizenegy felnőtt részesedésére a beavató szentségekben, majd a szentmise az áldozati résszel folytatódott. A Vigília ünnepi körmenettel zárult.


Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria