Amerikai püspök a Brazíliában meggyilkolt misszionárius nővérről

Kitekintő – 2005. február 18., péntek | 9:53

Brazília egyesült államokbeli nagykövetéhez intézett levelében a Püspöki Kar nemzetközi ügyekkel foglalkozó bizottságának elnöke mély együttérzését és megdöbbenését fejezte ki Dorothy Stang misszionárius nővér meggyilkolása hírére. John Ricard Pensacola-Tallahassee püspöke elmondása szerint azok a jelentések bátorították fel lépésére, amelyek szerint a brazil hatóságok nagy nyomást fognak gyakorolni az igazságszolgáltatásra az ügyben.

A püspök azon kérésének is hangot adott, hogy a brazil nagykövet tolmácsolja kormányának az amerikai püspökök együttérzését. Az Ohioban született Stang nővért, a Namuri Miasszonyunk Nővérek kongregációjának tagját, február 12-én gyilkolták meg több pisztolylövéssel utazás közben, amikor a Kolonizáció- és Agrárreform Nemzeti Intézetének hivatalnokaival való találkozóra igyekezett.

Ricard püspök elmondta, hogy a nővér több mint két évtizede dolgozott a szegény földművesek oldalán Brazília Para államában és 1999 óta állandóan halálos fenyegetéseket kapott. Továbbá reményét fejezte ki, hogy Dorothy nővér áldozata hozzájárul majd a földnélküli szegény földművesek számára a nagyobb igazságszolgáltatás eléréséhez, amire a nővér életét szentelte.

VR/MK