Amikor a pápa lemondott a tiaráról, hogy a szegényeket támogassa

2018. szeptember 11. kedd 19:16

1964. november 13-án VI. Pál a szegényeknek ajándékozta tiaráját a Szent Péter-bazilikában, I. János Pál pápa pedig már nem is engedte megkoronázni magát.

A 8. századtól kezdve a tiara nevű, drágakövekkel ékesített, csúcsos pápai föveg a pápai hatalom és tekintély egyik jele volt. Az új egyházfőket ezzel koronázták meg, majd egyéb nagy ünnepeken, körmenetek alkalmával viselték, hogy jelezzék: Róma püspöke felette áll az e világi királyoknak és királynőknek.

1964. november 13-án azonban VI. Pál pápa szakított ezzel a tradícióval. Ezüst- és aranyszínű, milánói mesterek által készített modern tiaráját a szegényeknek ajándékozta a Szent Péter-bazilikában, így ő volt az utolsó katolikus egyházfő, aki ezt a fejdíszt viselte. A tiarát, amivel négy hónappal azelőtt koronázták meg, jótékonysági céllal áruba bocsátotta, és használatát a mitrával váltotta ki. (II. János Pál óta pedig a pallium tölti be a tiara hajdani szerepét a koronázás szertartásában.)

A kétezer püspök jelenlétében bemutatott szentmise után VI. Pál felemelkedett székéből, és ünnepélyesen az oltárra helyezte tiaráját. Az akkori újsághírek szerint az egyházfőt az indította erre a gesztusra, hogy a II. vatikáni zsinat megbeszélései során sok szó esett a világ szegényeiről.

Miután bejelentették, hogy a tiarát aukcióra bocsátják, Francis Spellman New York-i bíboros elérte, hogy a pápai korona az Egyesült Államokba kerüljön – ajándékként az amerikai katolikusok nagylelkű felajánlásaiért, amivel a rászorulókat támogatják a világ minden táján.

A pápai tiara a Catholic Relief Services segélyszervezet tárlata részeként körbejárta az országot, majd 1968 februárjában helyezték el a Szeplőtelen Fogantatásról nevezett nemzeti kegyhely bazilikájában.

VI. Pál négy utódja közül egyik sem kívánta visszaállítani a tiara viselését. 1978-ban I. János Pál pápa a koronázás helyett bevezette a beiktatási szentmisét – ezt a hagyományt azután utódai is folytatták. XVI. Benedek még a címeréről is töröltette a tiarát, és a jóval egyszerűbb mitrát tetette a helyére, ebben Ferenc pápa is követte.

A beiktatásakor celebrált szentmise homíliájában II. János Pál felidézte elődje döntését, és közölte, hogy követni kívánja őt: „I. János Pál, akinek emléke olyan élénken él bennünk, nem óhajtott tiarát viselni, és utódja sem akarja felvenni ma. Nem annak van itt az ideje, hogy visszatérjünk egy olyan szertartáshoz és tárgyhoz, amelyet – bár tévesen – a pápák világi hatalma szimbólumának tartanak.”

Forrás: Aleteia.org

Magyar Kurír
(vn)

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Vezető híreink - olvasta már?
ferenc-papa-ne-gondoljuk-hogy-meg-tudunk-valtozni-szentlelek-segitsege-nelkul
Ferenc pápa: Ne gondoljuk, hogy meg tudunk változni a Szentlélek segítsége nélkül!

November 21-én a Szentatya a tízparancsolat utolsó mondatairól tartotta katekézisét: „Ne kívánd el felebarátod feleségét […], ne kívánj el semmi egyebet, ami az övé!” Hangsúlyozta, hogy e felszólítások a bajok gyökerére mutatnak rá, a bennünk rejlő helytelen kívánságokra, melyektől csak Isten tisztíthatja meg a szívünket.

16:25
papnovendekek-titkos-elete-hat-csapat-300-perc-tomeny-futball
A papnövendékek titkos élete: Hat csapat, 300 perc tömény futball

Az elmúlt hétvégén, november 16–18-ig egy különleges focikupától volt hangos az esztergomi Pézsa Tibor Sportcsarnok. Hat szeminárium kispályás focicsapata mérte össze tudását a Magyar Sion „futballarénájában”. Müller Márk papnövendék írását adjuk közre.

09:45