Anders Arborelius bíboros lett az év embere Svédországban

Kitekintő – 2017. december 16., szombat | 15:20

Az év embere lett 2017-ben Anders Arborelius bíboros, Stockholm katolikus püspöke, akit június 29-én kreált bíborossá Ferenc pápa. Svédország történelmében ő az első bíboros és a lutheri reformáció óta ő az első svéd származású katolikus püspök.

Anders Arborelius 1949-ben született Svédországban. 1969-ben tért át a katolikus hitre és két évvel később, 1971-ben lépett be a Norraby kármelita kolostorba Svédországban. 1979-ben szentelték pappá.

Időnként megkérdezik tőlem, hogy igazi svéd vagyok-e, mert azt gondolják, hogy ez lehetetlen, ha valaki katolikus pap, püspök és bíboros. Nagyon örülök az év embere címnek és bátornak tekintem a lapot, hogy ezt meg merte tenni. Ez azt mutatja, hogy a katolikus egyház egyre inkább helyi valósággá és a svéd társadalom kultúrájának részévé válik. Egy integrációs folyamat része ez, amely szerint lehet valaki svéd és ugyanakkor bíboros – nyilatkozta Arborelius bíboros a Vatikáni Rádiónak.

A Fokus folyóirat a következő indoklást adta a kitüntetés kapcsán: „19 évvel ezelőtt az év embere olyan szerepet kapott, amelyet a 16. század óta egyetlen svéd sem (II. János Pál Stockholm püspökévé nevezte ki). Idén pedig bíborvörös birétumot kapott. Az év embere már egyébként is történelmet csinált, de egyben egy olyan személy, aki 1998-as kinevezése óta része a svéd közéleti vitának. A katolikus egyházat képviselni egy olyan országban, amelynek identitása lényegében laicista vagy lutheránus, bátor kiállást igényel. A stockholmi egyházmegye püspökeként az év embere alapvető szerepet játszik a svédek és a bevándorlók egymáshoz közelebb hozásában. Az év embere tehát Anders Arborelius püspök és bíboros.”

Az év embere címet Svédországban 1984 óta osztják ki. Az első években a legfontosabb kritérium az volt, hogy a személy kiemelkedő szerepet játsszon az adott év híreiben. A „Rapport”, a vezető svéd közszolgálati hírműsor végezte a szelekciót. 2006 óta a Fokus folyóirat választja ki az év emberét. A döntést egy független bírói testület hozza meg. Megváltozott időközben a kiválasztás kritériuma is: fontos, hogy a jelöltek ne csak híresek, de érdekesek és kihívást jelentő személyek is legyenek. A testület általában olyan személyt keres, aki az év során olyan módon tűnt ki, amely Svédországot jobbá tette. A legfontosabb szempont az, hogy az év embere függetlenségének és eredetiségének jelét mutassa egy olyan országban, amely jó vagy rossz értelemben véve hajlik az uniformizálásra és a jól alkalmazkodókat kedveli.

A döntő bizottság tagjai között van egy egyetemi tanár és író, a Karolinska Intézet egy epidemiológusa, a Göteburgi Egyetem egy politikatudomány professzora, egy tervező és vállalkozó, a stockholmi kereskedelmi kamara vezetője, illetve a Fokus folyóirat politikai főszerkesztője is.

* * *

A svéd Fokus folyóirat, mely az ország vezető hírmagazinja, minden évben megválasztja az év emberét. 2005-ös indulása óta számos díj nyertese, 71 ezer olvasója van és jelenleg is rohamosan növekszik olvasottsága az interneten.

Svédország 10 milliós lakosságának 61,2 százaléka evangélikus, 275 ezren az új protestáns egyházak tagjai, 600 ezren muzulmánok. A svéd katolikus egyháznak közel 150 ezer tagja van, a hívek különböző nemzetiségűek, nyelvűek és rítusúak. Svédország a világ egyik legszekularizáltabb országa; nagy elismerést jelent a helyi egyháznak, hogy nem tekintik idegennek, hanem a svéd társadalom részének érzik.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: News.va

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria