A 110 éves Anne de Sousberghe nővér köszöntése

2014. november 20. csütörtök 19:20

A 110 esztendős Anne de Sousberghe az egyik legidősebb szerzetes nővér a világon. November 7-én, 110. születésnapján Ferenc pápa is felköszöntötte őt – adja hírül a Society of Helpers (Segítő Nővérek) honlapja.

Anne nővér születésnapjára egy levél, egy képeslap és egy rózsafüzér érkezett a Vatikánból ajándékba. Az idős nővért boldoggá tette a meglepetés, többek között azért, mert egy jezsuitától kapta – és a pár éve, 102 éves korában elhunyt bátyja szintén a Jézus Társasága tagja volt. Sok rendtárs és családtag érkezett a születésnapi ünnepségre, és II. Erzsébet brit királynő is küldött köszöntőlevelet.

Anne de Sousberghe nővér belga arisztokrata családból származik. Főrangú nagymamája még a hintójából osztogatta az adományokat a szegényeknek Brüsszelben, mire az unokája ennyit mond: „Szörnyű volt! Én azért választottam ezt a rendet [Segítő Nővérek], mert a szegények között dolgoznak.”

Anne nővér Londonban lépett be az ignáci lelkiség szerint élő Segítő Nővérekhez; eredetileg ápolónőnek tanult, ismertté azonban az 1965-ben megjelent könyve tette: a Tell My People (Mondjátok el a népemnek) című kateketikai kézikönyv, mely a gyerekek számára is érthető formában fogalmazza meg a tanítást. Később a Szent József Missziós Társulat szeminaristáit oktatta a Mill Hill-i szemináriumban, később Portsmouthban élt, majd egy kis nővérközösségben Skóciában, ahol az idősebb szerzetes nővérek gondozása volt a feladata, még 103 éves korában is. „Nagyon boldog vagyok. Mindig is az voltam. Optimista vagyok” – mondta egy interjúban.

Anne nővér korábban így nyilatkozott: „Mielőtt apáca lettem volna, sok fiú udvarolt, olyan is volt, akihez talán hozzá is mentem volna, de azt kellett tennem, amire – úgy éreztem – Isten hív.” Mikor arról kérdezték, minek köszönheti, hogy ilyen szép kort élt meg, azt felelte: „Mindig jókedvem van, és van humorérzékem”.

A Segítő Nővérek teljes neve: A Tisztítótűzben Szenvedő Lelkeket Segítő Nővérek Kongregációja. 1856-ban alapította a francia Eugenie Smet, azaz Gondviselésről nevezett Boldog Mária nővér, aki 1853-ban kapott isteni sugallatot, hogy alapítson olyan szerzetesrendet, mely a tisztítótűzben szenvedő lelkek javára szenteli magát. Emellett a nővérek házi betegápolással, hitoktatással, lelki kíséréssel is foglalkoznak; árvaházakat, iskolákat, műhelyeket, nővérközösségeket hoztak létre szerte a világon. 1869-ben ismerték el a kongregációt pápai jogú szerzetesközösségként.

Magyarországi központi rendházuk 1992-ben épült Csobánkán, emellett Budapesten és Nyíregyházán is szolgálnak. Erdélyben többek között Csíkszentdomokoson és Marosvásárhelyen találjuk meg a Segítő Nővéreket.

Fotó: Society of Helpers

Magyar Kurír
(vn)

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
engedjuk-e-hogy-vessen-csiszoljon-magahoz-hasonlova-formaljon-brenner-emleknap-szombathelyen
Engedjük-e, hogy Isten véssen, csiszoljon, formáljon? – Boldog Brenner János-emléknap Szombathelyen

Boldog Brenner János emléknapján, december 15-én megtelt ünneplőkkel a szombathelyi székesegyház. Először ünnepeljük a vértanú pap liturgikus emléknapját: szentmisével, emléktábla- és ligetmegáldással, a vértanúság útján tett zarándoklattal. A Szombathelyi Egyházmegye ünnepén jártunk.

2018. december 15. szombat
a-biblia-uzenete-uj-honfoglalas
Új honfoglalás

Advent 3. vasárnapja – Gondolatok az evangéliumhoz (Lk 3,10–18)

2018. december 15. szombat
Adventi kalendárium – 2018. december 15.

Adventi kalendárium – 2018. december 15.

Az idei adventben készüljünk együtt Thomas Mertonnal, Kalkuttai Szent Teréz anyával és Henri Nouwennel. Segítségükkel egy-egy elmélkedést nyújtunk át az adventi várakozás minden napján. Induljunk el az adventi misztériumba csöndben, magányban, imádsággal, megtéréssel.

Előző napok »

Mai evangélium – 2018. december 15.

Mai evangélium – 2018. december 15.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mt 17,10–13

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle