Áprilisig Rómában látható az Esterházy-Madonna

Kultúra – 2018. február 18., vasárnap | 13:00

Raffaello „Mária a Gyermekkel és a kis Keresztelő Szent Jánossal” című képe, ismert nevén az „Esterházy-Madonna” a főszereplője a római Barberini-képtárban április 8-ig látható kiállításnak.

A Szépművészeti Múzeumból kölcsönkért alkotást a festményhez készített vázlatrajz másolata, valamint Raffaello-utánzók munkái kísérik. Cinzia Ammannato művészettörténész, a kiállítás kurátora az MTI-nek elmondta, hogy a Szépművészeti Múzeum felújítása rendkívüli lehetőséget adott arra, hogy az Esterházy-Madonnát bemutassák Rómában.

Az 1508-ra datált képet Raffaello valószínűleg Rómában fejezte be. Ez az év Raffaello pályafutásának egyik fordulópontja: a festő II. Gyula pápa meghívására Firenzéből Rómába költözött, ahol megalkotta többek között a vatikáni stanzákat a pápai lakosztály négy egymásba nyíló termében, a mai Vatikáni Múzeum északi szárnyában. 

A Szépművészeti Múzeum kérésére az Esterházy-Madonnát egy másik, szintén egy kiállításra kölcsön adott Raffaello-kép, a La fornarina helyén állították ki a Barberini-palota 16. századi szekciójában. A festmény közelében kinagyítva látható Raffaello az Esterházy-Madonnához készített vázlatrajzának másolata, amelynek eredetijét a firenzei Uffizi-képtár őrzi. A vázlatrajz háttere a tipikus firenzei tájat ábrázolja dombokkal és fákkal, amit a festő az Esterházy-Madonnán ókori római romokra cserélt. 

A Szépművészeti Múzeumból kölcsönkért képpel szemközti falon a Barberini-képtár három alkotását állították ki. Mindhárom Szűz Máriát és a gyermek Jézust ábrázolja, és méreteikben is egyeznek az Esterházy-Madonnával.  Az egyik Giulio Romano, Raffaello egyik legkedvesebb tanítványának Madonna gyermekkel című festménye, amely Hertz-Madonnaként is ismert. A képet Henriette Hertz műgyűjtő adományozta az olasz államnak. A másik két alkotás ismeretlen festők Raffaello-másolatai: az egyik a londoni National Galleryben található Szegfűs Madonna (Madonna dei Garofani) másolata, a másik a chantilly-i Condé Múzeumban látható Madonna fátyollal (Madonna del Velo) egyik részletének másolata.

Cinzia Ammannato elmondta, hogy a Szépművészeti Múzeum újranyitását követő Rubens-kiállításra a Barberini-képtárból is küldenek alkotásokat Budapestre.

Az Esterházy-Madonnát legutóbb 2014 végén mutatták be Olaszországban, Milánóban.

Forrás: MTI

Fotó: Barberini Corsini Gallerie Nazionali Twitter-oldala, Szepmuveszeti.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria