Átadták Egyeken a Tárkányi Béla-díjakat

2016. január 4. hétfő 10:56

Január elsején Egyeken a Tárkányi közösségi házban Papp László plébános adta át a kitüntetéseket.


Az egyeki egyházközségből, valamint Újszentmargita és Tiszacsege fíliákból is érkeztek vendégek a díjátadóra. Most először a közösségi házban ünnepeltek, korábban a templom volt a megemlékezés helyszíne. 


Farkas Réka köszöntötte a jelenlevőket, s méltatta a díj alapítóját, Papp László plébánost: „Bizonyára a Szentlélek sugallatára támadt a díj megalapítására vonatkozó építő javaslata. A hitét példamutató módon élő testvéreknek évente odaítéli – a képviselőtestület javaslatára – e nemes Tárkányi Béla-díjat.”


A köszöntés után Papp László egyeki plébános adta át a kitüntetéseket. Az első kitüntetett Csetneki Csaba Újszentmargita polgármestere volt. „Komoly segítséget nyújtott abban, hogy a 2008-ban megtépázott templom felújítása pályázati forrásból megtörténhessen. Azóta is különös figyelmet fordít arra, hogy lehetőségeihez mérten segítse a katolikus egyházat, és nagyszabású tervekkel bír a parókia jövőbeli hasznosítását illetően. Fontosnak tartja, hogy a település a vezetése alatt ne csupán anyagiakban, de erkölcsi-szellemi értékekben is gyarapodjon, és ebben támaszkodik a katolikus egyházra is” – hangzott a méltatás.


Bódi György Zoltán projektvezető következett a kitüntetettek sorában. Az indoklás a következőképpen hangzott: „Munkáját mindig precízen, pontosan végzi, ezáltal száz százalékos sikerre vitte pályázatainkat. Embersége, segítőkészsége és egyházhoz való hűsége példaértékű. Szoros együttműködésünk remélhetőleg folytatódni fog a későbbiekben is.”


Egyek település ez évi kitüntetettje Szincsák Ferenc, a képviselőtestület világi elnöke, akolitus, aki korábban több cikluson át volt Egyek polgármestere: „A templomtető felújításában, a toronyóra újraindításában, a Kálváriás temető rendezetté tételében megkapta a képviselőtársak segítségét, melynek eredménye ma is látható. Külön öröm számára, hogy elindítója, tervezője és a pénzügyi fedezet megteremtője lehetett a templom körüli gyönyörű park kialakításának.”


Az idei év posztumusz díját egy szép kort megélt nagymama, sokak „Giza mamája”, Szabó Istvánné Pásztor Gizella hozzátartozói vehették át. Unokája így vall nagymamájáról: „Ministránsként megfigyeltem, hogy minden rendszeresen templomba járó testvérünknek megvolt a saját helye a templomban. Egyesek elöl szerettek ülni, mások hátrébb, vagy fent az orgona mellett. Nagymamámnak pedig állandó álló helye volt, balra az utolsó padsor mögött. Ez is jól szimbolizálja az ő jellemét. Soha nem szerette volna senkitől elvenni az ülőhelyet. Amíg a Jóisten erőt ad, addig állni is tud, mondta. Nem sietett előre soha, nem akart kitűnni az egyházközségben, Ő mindig Istent helyezte a középpontba. Ez a végtelen türelem és alázatosság jellemezte mindennapjait is.”

A díjátadást rövid ünnepi műsor követte.

Tárkányi Béla (Miskolc, 1821. január 2. – Eger, 1886. február 16.) egri kanonok, költő, műfordító, az MTA levelező majd rendes tagja, a Kisfaludy Társaság tagja volt.

Forrás: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Fotó: Papp Ágoston/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink - olvasta már?
szentmise-az-elhunyt-hajlektalanokert-tudunk-e-isten-simogato-keze-lenni-szegenyek-szamara
Szentmise az elhunyt hajléktalanokért: Tudunk-e Isten simogató keze lenni a szegények számára?

Február 26-án, vasárnap a Szent Egyed közösség szervezésében, több mint kétszáz fedél nélkül élő ember előtt Székely János esztergom-budapesti segédpüspök mutatott be szentmisét Budapesten, a Horváth Mihály téri Szent József-templomban azokért a hajléktalanokért, akik az utcán éltek és haltak meg.

2017. február 27. hétfő
egesz-hollywood-benezhet-gellertbe-oscar-dijas-siker-szentangelas-kopenyekben
Egész Hollywood benézhet a Gellértbe – Oscar-díjas siker szentangélás köpenyekben

Oscar-díjat nyert Deák Kristóf „Mindenki” című rövidfilmje Los Angelesben helyi idő szerint február 26-án este (magyar idő szerint január 27-én hajnalban). Ahogy már korábban is megírtuk, két fővárosi katolikus iskola is a ’90-es évek Budapestjén játszódó alkotás helyszínéül szolgált.

2017. február 27. hétfő