Átadták és megáldották a Budapesti Szent Ferenc Kórház új szárnyát

Hazai – 2019. május 24., péntek | 20:48

Budapesten május 24-én, pénteken átadták a Szent Ferenc Kórház új épületszárnyát. A II. kerületi Széher úton található kórház jelenlegi befogadóképességét közel megkétszerező új épületet Mohos Gábor esztergom-budapesti segédpüspök áldotta meg.

A püspök mellett az átadáson jelen volt Varga Mihály pénzügyminiszter, Budapest II. és III. kerületének országgyűlési képviselője; Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, a II. és XII. kerület országgyűlési képviselője; valamint Láng Zsolt II. kerületi polgármester. A fejlesztés finanszírozása jelentős részben kormányzati forrásból valósult meg, ami önkormányzati, rendi és magántámogatásokkal egészült ki. Ezzel átadásra került az Egészséges Budapest Program fejlesztéséhez tartozó első új kórházépület.

A kardiovaszkuláris betegségek Magyarországon vezető haláloknak számítanak, hazánk ebben Európa élvonalába tartozik. A magyarországi infarktusregiszter adatai alapján az infarktus után fél-egy évvel a magyarországi betegek halálozási aránya jóval meghaladja a nyugat-európai szintet. Ennek megoldása csak jó minőségű rehabilitációs, betegedukációs programokkal és a betegek családjának bevonásával lehetséges.

A Budapesti Szent Ferenc Kórház, amely a kardiológiai rehabilitáció területén Közép-Magyarország kétmillió fős lakosságát látja el, emellett egyházi kórházként az egész országból fogad betegeket, a jelen fejlesztésnek köszönhetően bevezeti a kardiovaszkuláris rehabilitáció 21. századi modelljét, amivel a kedvezőtlen halálozási adatok javulását kívánja szolgálni.

A Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely az eseményen arról beszélt, hogy a kórház felújítása példaértékű összefogás eredménye. Mint mondta, a felújításra 2,7 milliárd forintot fordított a kormány, amihez a pénzügyi tárca további 200 millió forinttal járult hozzá.

A Budapesti Szent Ferenc Kórház bővítése folytatása az egyházi egészségügyi fejlesztéseknek és az Egészséges Budapest Programnak – emelte ki Varga Mihály, megemlítve, hogy ez utóbbi megvalósítására a kormány az elmúlt két évben 70 milliárd forintot biztosított, idén pedig 42 milliárd forintot fordít erre a célra. Az állami támogatásból 32 szakrendelő fejlesztésére, 21 térségi kórház orvostechnológiai fejlesztésére kerül sor, valamint az összes kórházban megkezdődik a diagnosztikai és terápiás műszerek, ápolást szolgáló eszközök cseréje.

Láng Zsolt II. kerületi polgármester kiemelte, hogy az önkormányzat évente több millió forinttal járul hozzá a kerület egészségügyi ellátásának fejlesztéséhez; átadták a pesthidegkúti mentőállomást, felújított nappali gondozási központ várja a demens betegeket, szakorvosi és háziorvosi rendelőket korszerűsítenek, és létrehoztak egy mozgásszervi-rehabilitációs központot is.

Toldy-Schedel Emil, a kórház főigazgatója a megnyitón elmondta: az államigazgatás, az Egyház, a fenntartó rend, a területi önkormányzatok támogatása és magánadományok segítségével, az Egészséges Budapest Programmal összhangban a régióban elsőként átadott új kórházépület átadásával lehetővé válik a kardiovaszkuláris rehabilitáció leghatékonyabb nemzetközi példáinak hazai bevezetése.

A most megvalósult első ütem eredményeképpen az eddig egy épületben működő kórház egy több mint 1800 négyzetméter alapterületű, új toldaléképülettel egészült ki. Ez kétágyas, fürdőszobás kórtermek formájában negyven további betegággyal bővíti a kórház jelenlegi befogadóképességét. Az új szárny képalkotó diagnosztikai részlegnek, új szakrendelő helyiségeknek, valamint rehabilitációs tornateremnek és négy családorvosi praxisnak is helyet ad.

Az új szárny átadását követően a következő lépés a kórház régi épületének teljes rekonstrukciója, aminek befejezése után a kardiovaszkuláris betegek számára a kardiológia mellett a diabetológia, az endokrinológia, a dietetika, a neuropátia, a reumatológia, a pszichológia, a gyógytorna mind helyben elérhető lesz – a komplex betegellátás jegyében. Az infarktus utáni és a szívműtéten átesett betegek klasszikus rehabilitációja mellett a kórház az egyre növekvő számú szívelégtelen beteg speciális ellátására, a szív- és tüdőtranszplantált betegek centrumszintű rehabilitációjának bevezetésére és a palliatív kardiológia magyarországi meghonosítására is alkalmassá válik. Az így megújult kardiovaszkuláris rehabilitációs központ az Egészséges Budapest Programmal összhangban, 150 ágyon, teljes kihasználtság mellett tudja szolgálni a magyarországi betegek gyógyulását, életminőségének javulását.

Rehabilitációs központként a kórház az államigazgatás döntése alapján oktatói, esetlegesen egyetemi tanszéki szerepet tölthet be a közép-magyarországi régióban. Toldy-Schedel Emil az Egyházi Kórházak Egyesülésének vezetőjeként elmondta továbbá, hogy a történelmi egyházak által közösen létrehozandó egészségügyi szakdolgozói képzés gyakorló kórháza is az újonnan átadott intézmény lesz.

Az új épület kivitelezője a Market Építő Zrt. volt, aki társadalmi felelősségvállalási programként bekerülési áron végezte a teljes kivitelezést.

A régi épület felújítása idén szeptembertől várható.

Forrás: Szent Ferenc Kórház

Fotó: Kormány.hu, Magyarépítők.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria