Átadták Ferenc pápának a piarista ifjúsági szinódus dokumentumát

2018. október 19. péntek 15:28

A piarista rendfőnök, Pedro Aguado október 10-én adta át Ferenc pápának a „Piarista ifjúsági szinódus” (PiaristSynod) című dokumentumot, amelyet piarista iskolába járó fiatalok, köztük magyarok dolgoztak ki az ifjúsággal foglalkozó püspöki szinódus számára.

A dokumentum bemutatja a négy kontinensről származó fiatalok munkáját: először az egyes rendtartományok fiataljai gyűltek össze, augusztusban pedig földrészek szerinti találkozók voltak: az európaiaknak a spanyolországi Salamancában, az amerikaiaknak a mexikói Oaxacában, az ázsiaiaknak a Fülöp-szigeteki Manilában, az afrikaiaknak pedig a kameruni Yaoundéban.

A közös munka harmadik szakaszát, a piarista fiatalok világtalálkozóját azután rendezik, hogy megjelenik Ferenc pápának a szinódus utáni apostoli buzdítása. Pedro Aguado azt írja, hogy „mi a piarista szinódussal szeretnénk hozzájárulni az egyház szinódusához. A piaristák az első perctől fogva felismerték, hogy a szinódus témája közvetlenül érinti karizmánkat és a piaristaság létértelmét. Nevelők vagyunk, akik kísérjük sok-sok fiatal fejlődését a hitben, segítjük megtalálni hivatásukat és missziós küldetésük betöltését.”

A magyarországi piarista intézmények fiataljai 2018 januárjától júliusig több szakaszban dolgozták fel a szinódus témáját, összegezve gondolataikat, véleményüket és útkeresésüket saját jövőjükkel, hitükkel, az Egyházzal vagy a piarista renddel kapcsolatban. Ezek összegzését dolgozták fel a többi európai piarista tartománnyal a salamancai szinódusi találkozón, melynek eredményét a Ferenc pápa számára eljuttatott dokumentumba is belefoglalták.

Pedro Aguado rendfőnök maga is részt vesz Rómában a püspöki szinóduson, és folyamatosan be is számol az eseményről.

Forrás és fotó: Piarista Rend Magyar Tartománya

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Vezető híreink - olvasta már?
a-filmek-reven-kozelebb-kerulhetunk-istenhez-dancsak-viktor-kereszteny-film-es-konyvnapokrol
A filmek révén közelebb kerülhetünk Istenhez – Dancsák Viktor a Keresztény Film- és Könyvnapokról

Az Etalon Film Kiadó november 23. és 25. között hetedik alkalommal rendezi meg a Keresztény Film- és Könyvnapokat az Uránia Nemzeti Filmszínházban. Dancsák Viktor hittanárral, az esemény szervezőjével beszélgettünk.

09:48
segitettbol-lett-segito-bemutatjuk-szent-erzsebet-rozsaja-dij-idei-kituntetettjet
Segítettből lett segítő – Bemutatjuk a Szent Erzsébet rózsája díj idei kitüntetettjét

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia idén Horváth Kálmánnét, a Katolikus Karitász győri csoportjának önkéntesét tüntette ki a Szent Erzsébet rózsája díjjal, melyet Veres András, az MKPK elnöke adott át november 17-én a Szent István-bazilikában. A díjazottról szóló riportunkat olvashatják.

2018. november 19. hétfő