Átadták Ferenc pápának a piarista ifjúsági szinódus dokumentumát

2018. október 19., péntek | 15:28

A piarista rendfőnök, Pedro Aguado október 10-én adta át Ferenc pápának a „Piarista ifjúsági szinódus” (PiaristSynod) című dokumentumot, amelyet piarista iskolába járó fiatalok, köztük magyarok dolgoztak ki az ifjúsággal foglalkozó püspöki szinódus számára.

A dokumentum bemutatja a négy kontinensről származó fiatalok munkáját: először az egyes rendtartományok fiataljai gyűltek össze, augusztusban pedig földrészek szerinti találkozók voltak: az európaiaknak a spanyolországi Salamancában, az amerikaiaknak a mexikói Oaxacában, az ázsiaiaknak a Fülöp-szigeteki Manilában, az afrikaiaknak pedig a kameruni Yaoundéban.

A közös munka harmadik szakaszát, a piarista fiatalok világtalálkozóját azután rendezik, hogy megjelenik Ferenc pápának a szinódus utáni apostoli buzdítása. Pedro Aguado azt írja, hogy „mi a piarista szinódussal szeretnénk hozzájárulni az egyház szinódusához. A piaristák az első perctől fogva felismerték, hogy a szinódus témája közvetlenül érinti karizmánkat és a piaristaság létértelmét. Nevelők vagyunk, akik kísérjük sok-sok fiatal fejlődését a hitben, segítjük megtalálni hivatásukat és missziós küldetésük betöltését.”

A magyarországi piarista intézmények fiataljai 2018 januárjától júliusig több szakaszban dolgozták fel a szinódus témáját, összegezve gondolataikat, véleményüket és útkeresésüket saját jövőjükkel, hitükkel, az Egyházzal vagy a piarista renddel kapcsolatban. Ezek összegzését dolgozták fel a többi európai piarista tartománnyal a salamancai szinódusi találkozón, melynek eredményét a Ferenc pápa számára eljuttatott dokumentumba is belefoglalták.

Pedro Aguado rendfőnök maga is részt vesz Rómában a püspöki szinóduson, és folyamatosan be is számol az eseményről.

Forrás és fotó: Piarista Rend Magyar Tartománya

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

hirdetés
Vezető híreink – olvasta már?
-nem-rovidultem-meg-folszenteltsegemben-beszelgetes-biro-laszlo-puspokkel-hivatasrol-betegsegrol
„Nem rövidültem meg fölszenteltségemben” – Beszélgetés Bíró László püspökkel hivatásról, betegségről

Bíró László tábori püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) családreferense, május 21-én ünnepli püspökké szentelésének 25. évfordulóját. Ebből az alkalomból felkerestük őt a Zsigmondy Vilmos Harkányi Gyógyfürdőkórházban.

13:01
megindito-kepek-es-tanusagtetel-fogvatartottak-adtak-elo-szent-adorjan-legendajat
Megindító képek és tanúságtétel – Fogvatartottak adták elő Szent Adorján legendáját

Családok ülnek kis körökben a balassagyarmati volt vármegyeháza dísztermében; lelkesen beszélgetnek, mosolyognak, nevetnek, már-már idillinek tetsző a pillanat. Csakhogy ez egy rendkívüli találkozás a városi börtön fogvatartottjai és családtagjaik között.

2019. május 20., hétfő