Átadták a Fraknói Vilmos-díjakat

2018. december 3., hétfő | 17:59

Varga Lajos váci segédpüspök, valamint Beke Margit és Fazekas István történészek egyháztörténeti kutatói tevékenységét ismerte el Fraknói Vilmos-díjjal a Miniszterelnökség Egyházi, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkársága december 3-án.

KÉPGALÉRIA – Klikk a képre! 

A Fraknói Vilmos-díjat 2000-ben alapította a nemzeti kulturális örökség minisztere, hogy ezzel ismerje el azon tudósok tevékenységét, akiknek munkássága kiemelkedő a teológia, a filozófia, valamint az egyháztörténelem területén, illetve akik tevékenységükkel előmozdították a magyar vallási élet megújulását és a teológia oktatásának fejlődését. 

2018-ban Varga Lajos váci segédpüspöknek, az Országos Katolikus Gyűjteményi Központ vezetőjének; Beke Margit történésznek, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Egyháztörténeti Bizottsága elnökének, valamint Fazekas István történésznek, az Eötvös Loránd Tudományegyetem tanárának munkásságát ismerték el a kitüntetéssel. 

Köszöntőbeszédében Soltész Miklós államtitkár megemlékezett a közelmúltban elhunyt Sághy Marianne történészről, aki mint kuratóriumi tag segítette évről évre a díj átadását. 

Ha a díjazottak születési helyeire tekintünk, láthatjuk, hogy Varga Lajos segédpüspök Budapesten született, azonban a további két díjazott az ország két távoli szegletéből indult pályájára – emlékeztetett az államtitkár. – Nemcsak a fővárosból érkezhetnek tehetségek, hanem megtalálhatjuk őket az ország minden táján. Nem az a fontos tehát, hogy honnan érkeztek, hanem hogy mit adnak az országnak. Az idei díjazottak mindannyian történészek, levéltárosok, emellett művelik magas fokon egyháztörténeti kutatótevékenységüket. Ők ezt adják az országnak, hiszen ezeknek a kutatásoknak lesznek folytatói is, és hosszú távon be is épülnek az életünkbe. 

A vezetőknek figyelembe kell venniük, hogy a történelem ismétli önmagát – hangsúlyozta Soltész Miklós. – Ha ezt nem ismerik fel, újból elkövetik azokat a hibákat és bűnöket, melyek a múltban már megtörténtek. Ezért is kiemelkedően fontos a történészek tevékenysége, hiszen kutatásaik segítik a hiba elkerülését. 

Az államtitkár beszédét követően Török József professzor, egyháztörténész méltatta a kitüntetetteket. Kiemelte: Beke Margit számos könyvvel és tanulmánnyal járult hozzá a magyar Egyház, ezen belül is az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye történetének kutatásához; Fazekas István pedig a kora újkori magyarországi katolikus iskoláztatás történetével gazdagította a tudományágat. Varga Lajos méltatása során Török József nemcsak a püspök tudományos munkásságáról szólt elismerően, hanem lelkipásztori tevékenységéről is. 

A laudációk után Soltész Miklós államtitkár és Fürjes Zoltán helyettes államtitkár adta át a Fraknói Vilmos-díjakat. A kitüntetettek a köszönetnyilvánítás mellett néhány személyes gondolatot is megosztottak a hallgatósággal. 

Beke Margit szerint az egyháztörténészek árnyékban, csöndben dolgozva próbálják a tudomány igazságait kifejteni. A történész Teilhard de Chardin teológust idézte, miszerint így is az Úristen munkatársai vagyunk, hiszen a teremtésben veszünk részt. 

Varga Lajos püspök elmondta: történészként szerzett tudását a mindennapokban, lelkipásztori munkája során is tudja hasznosítani, hiszen az emberek az átélt történelmi eseményeket beépítik személyiségükbe. Ez a történelmi tudat, ami nemcsak egyes embereket érint, hanem közösségekre is jellemző. A történészek feladata, hogy rendszerezzék ezeket az eseményeket, így megteremtve a harmóniát az egyénekben és a közösségekben.

Beke Margit és Varga Lajos szavaihoz csatlakozva Fazekas István kifejtette, hogy a történész mestersége „magányos” tudomány: a levéltárból hazatérve nem mosolyognak rá elismerően a villamoson, hogy gratuláljanak aznap elért tudományos eredményeihez – idő kell ahhoz, hogy ezek a kutatási eredmények beépüljenek a társadalmi tudatba. A történelem az egészséges közösség alkotóeleme – tette hozzá Fazekas István történész.  

Fotó: Lambert Attila

Benke Zsuzsa/Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink – olvasta már?
ferenc-papa-az-abortusz-soha-nem-az-valasz-amelyet-nok-es-csaladok-keresnek
Ferenc pápa: Az abortusz soha nem az a válasz, amelyet a nők és a családok keresnek!

Május 25-én a Szentatya a „Yes to Life” konferencia résztvevőit fogadta. „A törékeny élet drága ajándékának gondozása” című konferenciát a Világiak, Család és Élet Kongregációja szervezte. A magyar sajtóban leegyszerűsítve jelent meg a pápa beszéde, amit most teljes terjedelmében olvashatnak.

09:55
-miert-csak-szakallas-embereket-latni-templomi-kepeken-derus-egyuttlet2-gyori-szeretetnapon
„Miért csak szakállas embereket látni a templomi képeken?” – Derűs együttlét a győri Szeretetnapon

Május 25-én ismét szeretetnapot rendeztek Győrben, amelynek minden bevétele Böjte Csaba Szent Ferenc Alapítványát illeti. Nagyszalontai sportközpontra gyűjtenek.

2019. május 26., vasárnap
Útravaló – 2019. május 27.

Útravaló – 2019. május 27.

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Májusban Seregély István nyugalmazott egri érsek útravalóit olvashatják.

Korábbiak »

Mai evangélium – 2019. május 27.

Mai evangélium – 2019. május 27.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Jn 15,26–16,4a

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle