Augusztus végén találkozót tart a konstantinápolyi és a moszkvai pátriárka

2018. augusztus 9. csütörtök 11:29

Augusztus 31-én, pénteken Kirill moszkvai pátriárka Isztambulba utazik, hogy Fanarban találkozzon Bartholomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárkával – adta hírül a L’Osservatore Romano vatikáni napilap augusztus 8-i száma.

A látogatás célja, hogy megvitassák a közös érdeklődésre számot tartó kérdéseket. A találkozó tervét mindkét patriarkátus megerősítette.

„Megvannak a feltételei annak, hogy ez a találkozó igazán pozitív esemény legyen, és hozzájáruljon a két patriarkátus közötti kapcsolatok javulásához, valamint, hogy általánosságban megerősítse az ortodox egyházak közötti kötelékeket” – fogalmazott Nyikolaj Danilevics főpap, a moszkvai patriarkátus egyházi külkapcsolataival foglalkozó irodájának alelnöke. Nyikolaj Balasov főpap, az iroda másik alelnöke hozzátette, hogy a megbeszélés napirendjéről még egyeztetnek. Júliusban egy konstantinápolyi küldöttség utazott Moszkvába, és találkozott Kirill pátriárkával. Ez megteremtette az alapokat az augusztus végi találkozóhoz.

Bartholomaiosz és Kirill pátriárka előző találkozójára 2016 januárjában került sor az autokefál ortodox egyházak elöljáróinak tanácskozásán a svájci Chambésy-ben. A két pátriárka korábban még négy alkalommal találkozott egymással: 2014 márciusában Isztambulban, 2013 októberében Podgoricában, 2010 májusában Moszkvában és 2009 júliusában Fanarban.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
ferenc-papa-az-volt-az-elso-imank-amikor-szuletesunkkor-felsirtunk
Ferenc pápa: Az volt az első imánk, amikor születésünkkor felsírtunk!

December 12-én a Szentatya folytatta az Úr imájáról múlt héten megkezdett katekézissorozatát. Arra buzdított, hogy gyermeki merészséggel szólítsuk meg Istent, tekintsük őt apánknak, ne féljünk tőle, mert az imádkozás által már el is kezdődik gyógyulásunk és szabadításunk.

18:03
a-szenzacion-tul-ferenc-papa-szerzetessegrol-szolo-uj-konyvenek-nem-csak-homoszexualitas-temaja
A szenzáción túl: Ferenc pápa szerzetességről szóló új könyvének nem csak a homoszexualitás a témája

„A hivatás ereje – A megszentelt élet ma” címmel jelent meg december elején több világnyelven Ferenc pápa új interjúkötete, amelyet Fernando Prado, a klaretiánusok spanyol könyvkiadójának vezetője készített a Szentatyával. A kötet ismertetése után részleteket közlünk belőle, magyar fordításban.

2018. december 11. kedd
Adventi kalendárium – 2018. december 12.

Adventi kalendárium – 2018. december 12.

Az idei adventben készüljünk együtt Thomas Mertonnal, Kalkuttai Szent Teréz anyával és Henri Nouwennel. Segítségükkel egy-egy elmélkedést nyújtunk át az adventi várakozás minden napján. Induljunk el az adventi misztériumba csöndben, magányban, imádsággal, megtéréssel.

Előző napok »

Mai evangélium – 2018. december 12.

Mai evangélium – 2018. december 12.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mt 11,28–30

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle