Augusztus végén találkozót tart a konstantinápolyi és a moszkvai pátriárka

2018. augusztus 9. csütörtök, 11:29

Augusztus 31-én, pénteken Kirill moszkvai pátriárka Isztambulba utazik, hogy Fanarban találkozzon Bartholomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárkával – adta hírül a L’Osservatore Romano vatikáni napilap augusztus 8-i száma.

A látogatás célja, hogy megvitassák a közös érdeklődésre számot tartó kérdéseket. A találkozó tervét mindkét patriarkátus megerősítette.

„Megvannak a feltételei annak, hogy ez a találkozó igazán pozitív esemény legyen, és hozzájáruljon a két patriarkátus közötti kapcsolatok javulásához, valamint, hogy általánosságban megerősítse az ortodox egyházak közötti kötelékeket” – fogalmazott Nyikolaj Danilevics főpap, a moszkvai patriarkátus egyházi külkapcsolataival foglalkozó irodájának alelnöke. Nyikolaj Balasov főpap, az iroda másik alelnöke hozzátette, hogy a megbeszélés napirendjéről még egyeztetnek. Júliusban egy konstantinápolyi küldöttség utazott Moszkvába, és találkozott Kirill pátriárkával. Ez megteremtette az alapokat az augusztus végi találkozóhoz.

Bartholomaiosz és Kirill pátriárka előző találkozójára 2016 januárjában került sor az autokefál ortodox egyházak elöljáróinak tanácskozásán a svájci Chambésy-ben. A két pátriárka korábban még négy alkalommal találkozott egymással: 2014 márciusában Isztambulban, 2013 októberében Podgoricában, 2010 májusában Moszkvában és 2009 júliusában Fanarban.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Vezető híreink – olvasta már?
ferenc-papa-semmi-sem-olthatja-ki-isten-irantad-erzett-szenvedelyes-szeretetet
Ferenc pápa: Semmi sem olthatja ki Isten irántad érzett szenvedélyes szeretetét!

Február 20-án a Szentatya arról elmélkedett az általános kihallgatás keretében, hogy miért mondjuk a Miatyánkban Istenről azt, hogy „mennyekben vagy”, és hogy Isten apai-anyai szeretete messze felülmúlja a földi szülők szeretetét. Ferenc pápa teljes katekézisének fordítását közreadjuk.

19:15
erdo-peter-az-eucharisztia-olyan-tema-ami-osszekot-es-nem-elvalaszt
Erdő Péter: Az Eucharisztia olyan téma, ami összeköt, és nem elválaszt

Erdő Péter bíboros, prímás február 19-én az M1 közszolgálati csatorna Ma este című műsorának vendége volt, ahol a 2020-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus előkészületeiről is beszélt.

14:40