Augusztus végén találkozót tart a konstantinápolyi és a moszkvai pátriárka

2018. augusztus 9. csütörtök 11:29

Augusztus 31-én, pénteken Kirill moszkvai pátriárka Isztambulba utazik, hogy Fanarban találkozzon Bartholomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárkával – adta hírül a L’Osservatore Romano vatikáni napilap augusztus 8-i száma.

A látogatás célja, hogy megvitassák a közös érdeklődésre számot tartó kérdéseket. A találkozó tervét mindkét patriarkátus megerősítette.

„Megvannak a feltételei annak, hogy ez a találkozó igazán pozitív esemény legyen, és hozzájáruljon a két patriarkátus közötti kapcsolatok javulásához, valamint, hogy általánosságban megerősítse az ortodox egyházak közötti kötelékeket” – fogalmazott Nyikolaj Danilevics főpap, a moszkvai patriarkátus egyházi külkapcsolataival foglalkozó irodájának alelnöke. Nyikolaj Balasov főpap, az iroda másik alelnöke hozzátette, hogy a megbeszélés napirendjéről még egyeztetnek. Júliusban egy konstantinápolyi küldöttség utazott Moszkvába, és találkozott Kirill pátriárkával. Ez megteremtette az alapokat az augusztus végi találkozóhoz.

Bartholomaiosz és Kirill pátriárka előző találkozójára 2016 januárjában került sor az autokefál ortodox egyházak elöljáróinak tanácskozásán a svájci Chambésy-ben. A két pátriárka korábban még négy alkalommal találkozott egymással: 2014 márciusában Isztambulban, 2013 októberében Podgoricában, 2010 májusában Moszkvában és 2009 júliusában Fanarban.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Vezető híreink - olvasta már?
okumenikus-istentiszteletet-tartottak-budapesten-augusztus-20-eloestejen
Ökumenikus istentiszteletet tartottak Budapesten augusztus 20. előestéjén

Ökumenikus istentiszteletet tartottak a magyarországi keresztény egyházak vezetői augusztus 19-én, szombaton, az államalapítás ünnepének előestéjén Budapesten, a Szilágyi Dezső téri református templomban. Az ökumenikus imádságon Erdő Péter bíboros, prímás is részt vett.

00:29
ferenc-papa-az-oltariszentseg-atalakit-minket-hogy-az-urert-es-testvereinkert-eljunk
Ferenc pápa: Az Oltáriszentség átalakít minket, hogy az Úrért és testvéreinkért éljünk

Augusztus 19-én a déli Angelus elimádkozásakor a Szentatya arról elmélkedett, hogy áldozáskor a ma is élő Krisztussal egyesülünk, az ő érzés- és gondolatvilágát akarjuk magunkévá tenni, hogy tetteinkben és egész életvitelünkben vele összhangban legyünk.

2018. augusztus 19. vasárnap