Augusztus végén találkozót tart a konstantinápolyi és a moszkvai pátriárka

2018. augusztus 9. csütörtök 11:29

Augusztus 31-én, pénteken Kirill moszkvai pátriárka Isztambulba utazik, hogy Fanarban találkozzon Bartholomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárkával – adta hírül a L’Osservatore Romano vatikáni napilap augusztus 8-i száma.

A látogatás célja, hogy megvitassák a közös érdeklődésre számot tartó kérdéseket. A találkozó tervét mindkét patriarkátus megerősítette.

„Megvannak a feltételei annak, hogy ez a találkozó igazán pozitív esemény legyen, és hozzájáruljon a két patriarkátus közötti kapcsolatok javulásához, valamint, hogy általánosságban megerősítse az ortodox egyházak közötti kötelékeket” – fogalmazott Nyikolaj Danilevics főpap, a moszkvai patriarkátus egyházi külkapcsolataival foglalkozó irodájának alelnöke. Nyikolaj Balasov főpap, az iroda másik alelnöke hozzátette, hogy a megbeszélés napirendjéről még egyeztetnek. Júliusban egy konstantinápolyi küldöttség utazott Moszkvába, és találkozott Kirill pátriárkával. Ez megteremtette az alapokat az augusztus végi találkozóhoz.

Bartholomaiosz és Kirill pátriárka előző találkozójára 2016 januárjában került sor az autokefál ortodox egyházak elöljáróinak tanácskozásán a svájci Chambésy-ben. A két pátriárka korábban még négy alkalommal találkozott egymással: 2014 márciusában Isztambulban, 2013 októberében Podgoricában, 2010 májusában Moszkvában és 2009 júliusában Fanarban.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
-van-egy-almunk-vilag-vallasi-vezetoi-beke-muhelyeben-munkalkodnak
„Van egy álmunk!” – A világ vallási vezetői a béke műhelyében munkálkodnak

Ökumenikus imádsággal és ünnepélyes szertartással ért véget október 16-án Bolognában az idén 32. alkalommal megrendezett vallások közötti találkozó, ahol a világ vallási vezetői együtt keresték, építették a béke hídjait.

09:38
a-parbeszeddel-csak-nyerhetunk-bemutattak-klaus-von-stosch-az-iszlam-mint-kihivas-cimu-kotetet
A párbeszéddel csak nyerhetünk – Bemutatták Klaus von Stosch „Az iszlám mint kihívás” című kötetét

A Magyar Kurír kiadásában megjelent Klaus von Stosch „Az iszlám mint kihívás – Keresztény megközelítések” című kötete. A könyvet Dejcsics Konrád bencés szerzetes és Szőke Péter, a hazai Sant’Egidio közösség vezetője mutatta be a szerző jelenlétében október 15-én, a budapesti D18 könyvesboltban.

2018. október 16. kedd