Ausztriai magyar papi találkozót tartottak

2016. január 21. csütörtök 08:01

Az ausztriai magyar és magyarul beszélő katolikus lelkészek idén is megtartották éves találkozójukat. Hagyományos összejövetelük január 11-én kezdődött a Szent Márton-év jegyében Szombathelyen, majd január 13-án Kismartonban fejeződött be.


Az ausztriai magyar és magyarul beszélő lelkipásztorok éves találkozóját 2006-ig rendszeresen megszervezték Bécsben, azután ez a hagyomány esztendőkön keresztül szünetelt. Pál László kismartoni püspöki helynök elevenítette fel újra a szervezést, az erre való igény észlelése és Vencser László, az ausztriai idegen nyelvű lelkészségek igazgatójának biztatása nyomán. Négy éve ismét összegyűlnek vízkereszt ünnepe után az Ausztriában működő magyar és magyarul beszélő katolikus lelkészek, és eltöltenek együtt két-három tartalmas napot. Idén január 11-én kezdődött a találkozó a Szent Márton-év jegyében Szombathelyen, majd január 13-án Kismartonban fejeződött be.

Január 11-én, hétfőn a szombathelyi Martineum Felnőttképző Akadémián gyülekeztek a lelkészek: a házigazda Pál László Kismartonból, Ghinari János az ugyancsak burgenlandi Steinbergből, Szabó Jenő Linz-Pöstlingbergből, Ilk Antal-József a szintén felső-ausztriai Alkovenből, Molnár Ottó Grazból, Holló István az ugyancsak stájerországi Deutschlandsbergből, Hájtájer István a felső-karintiai Maltáról, Nagy-György Attila Innsbruckból és Varga János Bécsből. A lelkészek első este sort kerítettek egy csoportos beszélgetésre.


Január 12-én a Szent Márton-templomban Veres András szombathelyi megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke vezetésével – a Szent Márton-év első zarándokcsoportjaként – szentmisét mutattak be. Szentbeszédét Veres András azzal kezdte, hogy egy-egy szent közbenjárása mindenkit segíthet abban, hogy növekedni tudjon az életszentségben. „Szent Márton egy ilyen szent, aki ezerhétszáz év távlatából napjainkban is hatékony szent a számunkra. Nemcsak azért, mert Istennél sok kegyelmet el tud érni nekünk, hanem azért is, mert az életpéldája a mai embert is megragadja” – fogalmazott a püspök, majd kitért arra is, hogy Szent Márton rendkívül nagy gondot fordított papjaira, az egység ápolására és lelkületük gazdagítására.

„Szükségünk van ezekre a találkozókra, a közös imádságra, a közös Eucharisztia-ünneplésre, mert mi magunk is rászorulunk arra, hogy növekedjünk lélekben, hiszen csak így tudjuk a ránk bízottakat segíteni az életszentségben való növekedésben” – mondta, majd idézte egyik tanárának szavait, aki szerint egy szobában csak az a kályha képes melegíteni, amelyik melegebb, mint a szoba hőmérséklete. „Nagyon egyszerű bölcsesség, de igaz. Nekünk nagyobb lélekkel és lelkesedéssel kell rendelkeznünk ahhoz, hogy másokat gazdagítani, lelkesíteni tudjunk” – tette hozzá a főpásztor.

Szentbeszédét ezekkel a gondolatokkal zárta: „Nem lehet eléggé hangsúlyozni, mennyire szükségünk van egymásra, a papnak mennyire szüksége van a papi közösségre. Ezek a közösségek nemcsak gazdagítanak bennünket, hanem meg is tudnak menteni különböző bajoktól azáltal, hogy egymást segítjük. […] Ezt a szentmisét értetek ajánlom fel, akik misszióban működtök Ausztria különböző városaiban. Ezt a biztos elhatározást és tudatot, hogy mi egy közösséghez tartozunk, erősítse az Isten bennetek, és Szent Márton segítsen mindnyájatokat abban, hogy mindig tudjatok egymás felé nyitottak lenni, és tudjatok a békesség szerzőivé válni. Mert ha egy pap képtelen a saját közösségének békességet teremteni, akkor félő, hogy az annak a jele, hogy az ő szívében sincs béke. Viszont aki megtapasztalja Isten szeretetének a békéjét, az tud mások felé is békességszerző lenni. Kérjük Szent Márton segítségét, hogy ott, ahová a Gondviselés állított bennünket, tudjunk a békesség apostolai lenni.”

A szentmise végén elmondták közösen a jubileumi Szent Márton-évre megfogalmazott imádságot, majd Schauermann János plébános körbevezette a csoportot a Szent Márton Látogatóközpontban. A Brenner János Kollégiumban Császár István apát, általános helynök, a székesegyház plébánosa vezetésével megtekintették a kollégium kápolnáját, illetve az egyházmegyei könyvtárat Baranyai Martin tárlatvezető tájékoztatását hallgatva.

A székesegyházba az irgalmasság kapuján át léptek be; majd rövid elmélkedés, imádság után a toronyba is felmentek.

Kedd este csatlakozott a csoporthoz Pintér Gábor pápai prelátus, a bécsi apostoli nunciatúra tanácsosa és Szomszéd Tamás, aki ausztriai szolgálata mellett a bécsújhelyi és környéki magyarok lelkésze is.

A találkozó január 13-án, szerdán délelőtt a kismartoni székesegyház és püspökség megtekintésével zárult.

Forrás és fotó: Varga Gabriella

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Külhoni
Vezető híreink - olvasta már?
szakmai-napot-tartottak-piarista-kilato-kozpont-tevekenysegerol
Alakulóban a piarista Kilátó Központ

Megalakult a Piarista Rend Magyar Tartományának új intézménye, a Kilátó Piarista Pályaorientációs és Munkaerőpiaci Fejlesztő, Módszertani Központ. A kezdeményezésről május 24-én szakmai napot tartottak a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola dísztermében, Budapesten.

18:07
szombaton-var-mindenkit-kereszteny-sziget
Szombaton vár mindenkit a Keresztény Sziget

A Keresztény Szigetet május 26-án, szombaton negyedik alkalommal rendezi meg az ÉrtékMegőrző (ÉrMe) Hálózat és a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) a Margit-szigeten. Makláry Ákost, a KÉSZ elnökét kérdeztük a közelgő eseményről.

12:18