Az algériai Oránban avathatják boldoggá a tibhirine-i vértanúkat

2018. április 12. csütörtök 18:35

Abdelkader Messzahel algériai külügyminiszter április 10-én Párizsban adott interjút, amelyben elmondta: Algéria elfogadta a Vatikán kérését, és néhány hónapon vagy akár néhány héten belül Oránban megtarthatják a boldoggá avatást. Kérdés, vajon Ferenc pápa személyesen részt vesz-e a szertartáson.

Abdelkader Messzahel a France 24 televíziós csatornának nyilatkozott Párizsban: „Algéria jóváhagyta, hogy az országban a ’90-es években meggyilkolt tibhirine-i vértanúkat és a többi mártírt Algériában avassák boldoggá, és a döntésről már értesítették a Vatikánt.”

Az algériai politikus nem zárta ki annak lehetőségét, hogy Ferenc pápa is Algériába utazik a boldoggá avatásra, ami nagyon fontos lépés volna a keresztény–muszlim kapcsolatok terén. Az utazásának lehetőségéről így fogalmazott: „Miért ne? Meglátjuk.”

Orán volt püspökét, Pierre Clavérie domonkos szerzetest 1996. augusztus 1-jén gyilkolták meg Mohamed nevű muszlim sofőrjével együtt, amikor a püspöki székhelye felé tartottak autóval. A pápa által jóváhagyott boldoggáavatási dekrétum címe ez volt: Pierre Clavérie és 18 társa. A tény, hogy a boldoggá avatást Oránban tartják, nemcsak a helyi egyház számára nagyon fontos, hanem a sok muszlim számára is, akik nem felejtették el Clavérie-t, a tibhirine-i trappista szerzeteseket és a többi szerzetest, akik az Algéria népével való barátság miatt úgy döntöttek, nem hagyják magukra az embereket a legnehezebb időkben, és akik az életükkel fizettek döntésükért. 

1996. március 26-ról 27-re virradó éjszaka terroristák egy csoportja az algériai tibhirine-i trappista monostor kilenc szerzetese közül elrabolt hetet, akiket később kivégeztek – az Emberek és istenek című film az ő történetüket dolgozza fel. Az eljáráshoz tartozik további tizenkét katolikus szerzetes ügye, akik 1994 és 1996 között estek áldozatául a terrorista erőszaknak. Köztük van Clavérie atya, az algériai egyház egyik kimagasló személyisége, Orán püspöke.

Forrás és fotó: Mondoemissione.it

Magyar Kurír
(tzs)

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Kitekintő
Vezető híreink - olvasta már?
elhunyt-gaal-endre
Elhunyt Gaál Endre

Életének 73., áldozópapságának 50. évében elhunyt Gaál Endre protonotárius, kanonok, nagyprépost, teológiai tanár. Az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye közleményét olvashatják az alábbiakban.

13:06
te-hol-tartasz-az-uton-nagymaroson-kiderul
Te hol tartasz az úton? Nagymaroson kiderül!

Október 6-án újra megrendezik a Nagymarosi Ifjúsági Találkozót, amely a magyar katolikus fiatalok legnagyobb múltra visszatekintő, évente kétszer (májusban és októberben) megrendezett országos lelkinapja. Az idei őszi találkozó témája az úton levés lesz.

12:00