Az algériai Oránban avathatják boldoggá a tibhirine-i vértanúkat

2018. április 12. csütörtök 18:35

Abdelkader Messzahel algériai külügyminiszter április 10-én Párizsban adott interjút, amelyben elmondta: Algéria elfogadta a Vatikán kérését, és néhány hónapon vagy akár néhány héten belül Oránban megtarthatják a boldoggá avatást. Kérdés, vajon Ferenc pápa személyesen részt vesz-e a szertartáson.

Abdelkader Messzahel a France 24 televíziós csatornának nyilatkozott Párizsban: „Algéria jóváhagyta, hogy az országban a ’90-es években meggyilkolt tibhirine-i vértanúkat és a többi mártírt Algériában avassák boldoggá, és a döntésről már értesítették a Vatikánt.”

Az algériai politikus nem zárta ki annak lehetőségét, hogy Ferenc pápa is Algériába utazik a boldoggá avatásra, ami nagyon fontos lépés volna a keresztény–muszlim kapcsolatok terén. Az utazásának lehetőségéről így fogalmazott: „Miért ne? Meglátjuk.”

Orán volt püspökét, Pierre Clavérie domonkos szerzetest 1996. augusztus 1-jén gyilkolták meg Mohamed nevű muszlim sofőrjével együtt, amikor a püspöki székhelye felé tartottak autóval. A pápa által jóváhagyott boldoggáavatási dekrétum címe ez volt: Pierre Clavérie és 18 társa. A tény, hogy a boldoggá avatást Oránban tartják, nemcsak a helyi egyház számára nagyon fontos, hanem a sok muszlim számára is, akik nem felejtették el Clavérie-t, a tibhirine-i trappista szerzeteseket és a többi szerzetest, akik az Algéria népével való barátság miatt úgy döntöttek, nem hagyják magukra az embereket a legnehezebb időkben, és akik az életükkel fizettek döntésükért. 

1996. március 26-ról 27-re virradó éjszaka terroristák egy csoportja az algériai tibhirine-i trappista monostor kilenc szerzetese közül elrabolt hetet, akiket később kivégeztek – az Emberek és istenek című film az ő történetüket dolgozza fel. Az eljáráshoz tartozik további tizenkét katolikus szerzetes ügye, akik 1994 és 1996 között estek áldozatául a terrorista erőszaknak. Köztük van Clavérie atya, az algériai egyház egyik kimagasló személyisége, Orán püspöke.

Forrás és fotó: Mondoemissione.it

Magyar Kurír
(tzs)

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Kitekintő
Vezető híreink - olvasta már?
ferenc-papa-uzenete-hivatasok-55-vilagnapjara
Ferenc pápa üzenete a hivatások 55. világnapjára

Húsvét negyedik vasárnapján, idén április 22-én tartjuk a papi és szerzetesi hivatások világnapját. Ferenc pápa ez évi üzenetének témája: Meghallani, megfontolni, megélni az Úr hívását.

2018. április 21. szombat
a-biblia-uzenete-jo-pasztor-es-jo-nyaj
A jó pásztor – és a jó nyáj…

Húsvét 4. vasárnapja – Gondolatok az olvasmányokhoz (ApCsel 4,8–12; 1Jn 3,1–2; Jn 10,11–18)

2018. április 21. szombat