Amerikai katolikus teológusok a rasszizmus ellen

Kitekintő – 2014. december 17., szerda | 10:01

Kollektív lelkiismeret-vizsgálatot és az Igazság és Kiengesztelődés Bizottság felállítását kéri december 10-én közzétett nyilatkozatában 310 katolikus teológus az Egyesült Államokban a rasszizmus elterjedésének felmérése érdekében.

Az észak-amerikai katolikus erkölcsteológusok (www.catholicmoraltheology.com) dokumentumát december 10-én tették közzé, miközben országszerte folytatódnak az afroamerikaiakat érő rendőri erőszak elleni tüntetések. A tüntetéseket két eset váltotta ki: Michael Brown halála, akit a Missouri állambeli Fergusonban lőttek le, amikor nem engedelmeskedett egy rendőr utasításának, és dulakodásba keveredett vele; illetve Eric Garner halála, amely akkor következett be, amikor a vele szemben eljáró New York-i rendőrök egyike egy tiltott, fojtó mozdulattal a földre szorította őt.

„Fekete férfiakat, nőket és gyermekeket gyilkolnak meg fehér rendőrök, és nem indul ellenük eljárás. Mindez nemcsak a törvények alkalmazásának hiányosságaira mutat rá, hanem az országban, a közösségekben és az egyházakban uralkodó faji igazságtalanságokra is” – hangsúlyozzák a nyilatkozat aláírói Martin Luther King 1963-ban a birminghami börtönből írt levelének szavait idézve, melyek sajnos továbbra is tragikusan aktuálisak.

Az amerikai katolikus teológusok nem akarják figyelmen kívül hagyni azt, ami jelenleg történik, és nem akarnak hallgatni róla, ahogy a ’60-as években, a polgárjogi mozgalom küzdelmei idején történt. „Lelkiismeret-vizsgálatot kell tartani a rasszizmus bűnében való cinkosságunkról és arról, ez hogyan támasztja alá a fehér felsőbbségrendűség és fekete alsóbbrendűség hamis képét” – olvasható a közleményben.

A bűnbánat és a megtérés gesztusaként az amerikai teológusok elhatározták, hogy tartózkodnak a húsevéstől minden pénteken az adventi és karácsonyi időszakban, illetve nagyböjtben. Továbbá elkötelezik magukat, hogy támogatják az országban mélyen gyökerező rasszizmus ellen tüntető mozgalmakat, és aktívan részt vesznek az egyenjogúságért folytatott küzdelemben.

A közrend fenntartását illetően az amerikai teológusok csatlakoznak azokhoz, akik a rendőrség működésének radikális reformjára tettek javaslatot, miszerint fegyverhasználat csak jogos önvédelem esetében legyen megengedett. Kérik továbbá, hogy a jelenleg nem megfelelő vádesküdtszéki rendszert helyettesítsék független kivizsgáló szervekkel, amelyek ellenőrzik a rendőrök eljárását.

Végül a katolikus erkölcsteológusok az Egyesült Államok püspökeihez fordultak, hogy konkrét kezdeményezésekkel hirdessék és tegyenek tanúságot a hit tanításáról a rasszizmus ellen, valamint hogy tegyék naprakésszé a témával kapcsolatban kiadott dokumentumaikat.

Szöveg: Vatikáni Rádió

Fotó: USCatholic.org

Magyar Kurír