Az ápolásról és az életminőségről rendeztek konferenciát Marosvásárhelyen

Külhoni – 2017. november 17., péntek | 14:05

Több mint százhúsz résztvevővel zajlott az „Ápolás és életminőség” című, háromnyelvű nemzetközi konferencia november 10–12. között a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Marosvásárhelyi Karán a Gyulafehérvári Caritas, a Kinaesthetics Romania és a svájci Stiftung Lebensqualität szervezésében.

A konferencia előadásai hatékony, emberséges és fenntartható ápolási és szervezési modelleket mutattak be, elsősorban a minőségbiztosításért felelős szakembereket megszólítva.

A résztvevőknek tizenkét előadó tíz előadásán és az ezeket követő tíz műhelymunkán, kiscsoportos beszélgetésen volt lehetőségük gyakorlatba ültetni az elhangzottakat, elgondolkodni, választ találni a felmerülő kérdésekre a szerzett tapasztalatok megosztása által.

A romániai meghívottak mellett a Svájcból, Ausztriából, Olaszországból, Németországból és a Moldovai Köztársaságból érkezett előadók, az ápolás és gondozás területén munkálkodó specialisták, ápolási szakértők, orvosok és kinesztetikatrénerek osztották meg tapasztalataikat, gondolataikat, javaslataikat. A nemzetközi konferencián részt vettek még Magyarországról, Szerbiából, Ukrajnából, Szlovákiából és Belaruszból érkezett szakemberek is.

Az előadások témái az ápolás és életminőség közti kapcsolat olyan vetületeit sorakoztatták fel, mint például: a mindennapi tevékenységek jelentősége az ápolásban; az ápolás kibernetikai perspektívája; a család és az intézmény közötti együttműködés formái; az ápolás és menedzsment közötti kapcsolat; a kollektív mozgáskompetencia és a munkaköri életminőség közti kapcsolat; mozgáskompetencia az akut kórházban; high tech és high touch – két világ találkozása egy újszülött intenzívosztályon. Szó volt továbbá az életminőségről és a várható élettartamról az onkológiai betegek esetében, valamint a szervezetek közti további együttműködés jelentőségéről és további lehetőségeiről.

Forrás és fotó: Romkat.ro

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria