Az édesapákat köszöntötték Szent József ünnepe alkalmából több külhoni plébánián

2019. március 23., szombat | 13:00

A határon túli egyházmegyékben is több helyen köszöntötték az édesapákat Szent József, Szűz Mária jegyese ünnepe alkalmából. A Bihar megyei Margittán és a vajdasági Magyarszentmihályon március 17-én imádkoztak az apákért.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Margittán szentmise keretében köszöntötték az édesapákat. Tóth Attila plébános vetette fel annak lehetőségét, hogy Szent József ünnepe közeledtével lehetne egy szentmisét bemutatni az édesapákért. Néhányan a férfiak közül már előre jelentkeztek a ministrálásra, illetve a lektori feladatra.

A gyerekek számára rajzpályázatot hirdetett a plébánia Apa és én címmel. A gyerekek lelkesedését és odaadását mi sem bizonyítja jobban, mint hogy több mint száz alkotást készítettek. Az édesanyák ezeket a szentmise előtt kiállították, hogy mindenki megcsodálhassa őket.

A szentmise bevezetőjében Tóth Attila a híveknek beszámolt az előző napi máriapócsi férfizarándoklatról.

A homília különleges módon zajlott. A plébános felkérte a nagyváradi Kovács házaspárt, hogy tegyenek tanúságot, osszák meg az apasággal kapcsolatos gondolataikat. A házaspár azzal a történettel kezdett, hogy kisgyermekeket megkértek, hogy rajzolják le Istent. Egyes ábrázolásokon Isten szakállas volt, másokon melegítő volt rajta, míg más rajzon szemüveggel ábrázolták – a gyerekek általában a saját édesapjukat rajzolták le. Ahhoz, hogy a természetfelettihez kapcsolódjanak a gyerekek, először a természeteshez kell kapcsolódniuk – így az édesapák összekötő kapocsként tudnak szolgálni a gyermek és Isten között. Az apák példaként állnak gyermekeik előtt, ezért olyan módon kell élniük, mint a szenteknek. Szent az, aki az Isten hiteles képmása, aki elesik, feláll és továbbmegy. Az édesapáknak irgalmasnak és igazságosnak is kell lenniük.

A családos közösség tagjai meglepetést készítettek az édesapáknak. A szentmise végén minden jelen lévő gyermek kijött az oltárhoz, és felemelték a „Szeretlek, apa!” feliratot. Ezt követően a gyermekek elénekelték az ároni áldást édesapjuknak. Végül minden gyermek egy kis levelet nyújtott át édesapjának, amiben megköszönte neki a sok szeretetet, és kérte továbbra is gondoskodását.

* * *

Magyarszentmihályon Elias Ohoiledwarin SVD plébániai kormányzó mutatott be szentmisét az édesapákért. A liturgián a gyerekek is felköszöntötték az apukákat.

A szentmise végén a verbita szerzetes adott áldást az ünnepen részt vevő édesapáknak.

Forrás és fotó: Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye; Nagybecskereki Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Külhoni
Vezető híreink – olvasta már?
latni-az-ures-sirt-es-hinni
Látni az üres sírt és hinni

Húsvétvasárnap – Gondolatok az evangéliumhoz (Jn 20,1–9)

16:00
istenkereses-es-beavatas-beszelgetes-katekumenatus-gyakorlatarol
Istenkeresés és beavatás – Beszélgetés a katekumenátus gyakorlatáról

A nagyböjt végéhez közeledve a budai ciszterci Szent Imre-plébánián Kató-Bellavics Ágota katekétával, valamint a keresztelésre készülő Pataki Barbarával és Burján Tamással beszélgettünk hitről, beavatásról.

13:00
Útravaló – 2019. április 20., húsvét vigíliája

Útravaló – 2019. április 20., húsvét vigíliája

Napról napra közreadunk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat. Húsvét második vasárnapjáig Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót: elmélkedései a római egyház ősi stációs liturgiája útján vezetnek.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle