Az édesapákat ünnepelték Jánosházán

2019. március 21., csütörtök | 14:48

Az édesapákat köszöntötték Szent József ünnepén, március 19-én a jánosházi Keresztelő Szent János-plébániatemplomban. A szentmise főcelebránsa Székely János szombathelyi megyéspüspök volt.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Sokan elfogadták a meghívást, megtelt a templom az ünnepi szentmisén, melyen koncelebráltak a jánosházi plébánia lelkipásztorai, Bodorkós Imre esperes, plébános és Kaszás Csaba káplán, valamint a plébánia kisegítő lelkészei, Tokár János és Németh Imre.

A főpásztor köszöntése után a gyerekek adtak hálát édesapjukért és a tőle kapott gondoskodásért. Székely János az apukákat, nagypapákat köszöntve elmondta, hogy Európában már öt-hatszáz éve köszöntik ezen a napon az apákat. Ezt követően Reményik Sándort idézte Szent Józsefről. A költő szerint az evangéliumban kevés szó esik róla, csendes ember volt, de a szerepe meghatározó.

Szentbeszédében a püspök az édesapák e meghatározó szerepéről beszélt, és arra a kérdésre kereste a választ, hogy mit tanulhat egy gyermek az édesapjától.

Alapvető emberi értékeket, életbölcsességet, önfeláldozást, emberséget – sorolta Székely János, majd arról beszélt, hogy a fiúk életében különösen fontos az apai minta, hiszen az apák kicsit máshogy nevelnek, mint az édesanyák. Boldog Brenner János családját állította példaként a főpásztor, de saját, személyes élményeit is megosztotta. Úgy fogalmazott, a biztos családi háttér, a követendő apai példa olyan szikla lehet, amelyre a gyermek később a saját családi életét is építeni tudja.

A szentmise végén a főcelebráns áldásban részesítette a családokat, az édesapákat, a gyerekeket. Az ünnep zárásaként kötetlen beszélgetésre is lehetőség nyílt a templom udvarán – számolt be az eseményről Horváthné Kulcsár Gyöngyi.

Forrás: Szombathelyi Egyházmegye

Fotó: Bödör Zsolt

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Hazai
hirdetés
Vezető híreink – olvasta már?
ferenc-papa-ha-nem-bocsatasz-meg-testvereidnek-isten-sem-bocsat-meg-neked
Ferenc pápa: Ha nem bocsátasz meg testvéreidnek, Isten sem bocsát meg neked!

A Szentatya április 24-én folytatta a Miatyánkról szóló katekézissorozatát. Ma is az Úr imájának arról a mondatáról elmélkedett, amelyben azt kérjük, hogy az Úr engedje el adósságainkat, vétkeinket, amint mi is elengedjük embertársainkét. Beszédének fordítását teljes terjedelmében közöljük.

2019. április 24., szerda
az-otodik-evangelium-egy-multfeltaro-evtized-szentfoldon-voros-gyozo-akademikus-professzorral
Az Ötödik Evangélium – Egy múltfeltáró évtized a Szentföldön Vörös Győző akadémikus professzorral

A kutatások lenyűgöző eredményeiről és a 20. századi „előkutatásokra” visszatekintő dokumentációkból már a harmadik reprezentatív akadémiai monográfiája jelent meg. Húsvét alkalmából az „Ötödik Evangélium” üzeneteiről kérdeztük Vörös Győzőt.

2019. április 24., szerda