Az Egyesült Államok püspökei kiállnak a fegyvertartás korlátozása mellett

2016. január 7. csütörtök 19:40

Az Egyesült Államok katolikus főpásztorai üdvözölték az új elnöki intézkedést, amellyel Barack Obama csökkenteni próbálja a lőfegyverek okozta erőszakot az országban.

A határozat célja, hogy nehezebbé tegye a fegyvervásárlást olyan személyek számára, akik például mentális zavarral küzdenek. A döntés nem érinti az amerikai alkotmány második módosítását, amely elismeri az állampolgárok jogát a fegyverviseléshez.

„Bár igaz az, hogy semmilyen intézkedés nem szünteti meg a lőfegyverrel elkövetett erőszakcselekményeket, mégis üdvözöljük ezt az észszerű erőfeszítést az emberi életek megmentése és közösségeink biztonságosabbá tétele érdekében” – nyilatkozott Thomas Wenski érsek, az amerikai püspöki konferencia Igazságosság és Emberi Fejlődés Bizottságának elnöke. – „Abban reménykedünk, hogy a kongresszus határozottabban lép fel e problémával szemben, figyelembe véve annak minden aspektusát.”

Az érsek szerint az észszerű szabályozáson túl „szükséges vitát tartani a mentális zavarokkal küzdő személyek számára nyújtott egészségügyi szolgáltatások fejlesztéséről. Figyelembe kell ugyanakkor venni, hogy nagyon korlátozott annak az esélye, hogy egy pszichés zavarban szenvedő beteg bűncselekményt követ el”.

Kevin Farrell dallasi püspök blogján felhívta a figyelmet a kongresszus felelősségére, és azzal vádolta a testületet, hogy eladta magát a fegyverlobbinak. A főpásztor továbbá bejelentette, hogy az új törvény ellenére, amely Texasban engedélyezi a saját fegyver viselését annak elrejtése nélkül, ezt nem engedélyezik az egyházmegye ingatlanaiban. „Ez a politika azon a meggyőződésen alapul, hogy templomaink, iskoláink és más istentiszteleti helyeink szent területek, ahova az emberek imádkozni jönnek, és azért, hogy részt vegyenek az egyház szolgálatában” – hangsúlyozta a dallasi főpásztor.


A Religion News Service amerikai intézet felmérései szerint 2013-ban az Egyesült Államok katolikusainak 62 százaléka támogatta a fegyvertartás szigorúbb ellenőrzését. Mégis, annak ellenére, hogy évente az országban 30 ezer embert ölnek meg lőfegyverrel, a felmérések azt mutatják, hogy az amerikai közvéleményben évről évre minden egyes mészárlás után erősödik a fegyvertartás szándéka. A politika is támogatja ezt, mert érzékeny a fegyverlobbi nyomására. Elég arra gondolni, hogy néhány hónappal a 2012 decemberében, a Connecticut állambeli Newtownban elkövetett öldöklést követően, amelyben 27 ember vesztette életét – közöttük 20 gyermek –, a szenátus republikánus többsége elvetette azt a törvényjavaslatot, amely kötelezővé tette volna fegyvervásárlók személyi hátterének ellenőrzését – írja a National Catholic Reporter.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió; USCCB.org

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
krisztus-bennunk-az-orok-elet-feltamadas-remenye-magyar-puspokok-szent-peter-bazilikaban
Krisztus bennünk az örök élet, a feltámadás a reménye – A magyar püspökök a Szent Péter-bazilikában

November 20-tól 25-ig ad limina látogatáson vesznek részt a Vatikánban a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) tagjai. November 21-én, kedden reggel a magyar püspökök szentmisét mutattak be a Szent Péter-bazilika Magyarok Nagyasszonya-kápolnájában Erdő Péter bíboros főcelebrálásával.

16:04
mit-adtak-piaristak-pestnek-varoshazan-unnepeltek-300-eves-pesti-jelenletuket-pia
Mit adtak a piaristák Pestnek? – 300 éves fővárosi jelenlétét ünnepelte a rend

1717-ben érkeztek az első piaristák Pestre, hogy a főként német ajkúak lakta városban meghonosítsák a magyar nyelvű oktatást, létrehozva az első középiskolát. A rend meghatározó szerepet töltött be a város életében. Az elmúlt 300 évre emlékezve ünnepeltek november 20-án az Újvárosházán.

18:48