Az Egyház Mianmarban: kicsi, de erőteljes jelenlét a társadalomban

2017. november 29. szerda 13:59

Ferenc pápa november 27-től 30-ig tartózkodik a délkelet-ázsiai térség legnagyobb kiterjedésű államában. A Szentatya korábban kifejtette, reméli, mianmari látogatása a remény és a bátorítás ideje lesz.

A korábban Burmának nevezett Mianmar India, Thaiföld és Kína között helyezkedik el, de határos Bangladessel és Laosszal is. Délen az Andamán-tengerrel, délnyugaton a Bengáli-öböllel határos. Területe hétszer nagyobb Magyarországénál, lakossága 52 millió. A döntően buddhista hitű (88%) ország történetének csúcspontja a 11. századi nagybirodalom volt, melynek az 1284-es mongol megszállás vetett véget. A mongol uralom egészen a 17. századig tartott, melyet követően három hatalom is váltotta egymást, majd 1824-től brit gyarmattá vált az ország. A gyarmati korszak 1948-ig tartott. A 20. század második felét nagyhatalmi ideológiai és etnikai jellegű felkelések, forradalmak jellemezték. 1989-ben az ország új nevet választott magának, Burma helyett az etnikailag semlegesebb Mianmar formát vette fel.

A jelenlegi kormányfő Ang Szán Szu Csí, aki az 1980-as évek óta harcol hazája erőszakmentes demokratizálásáért. Ang Szán Szu Csít 1991-ben Nobel-békedíjjal tüntették ki a demokrácia és emberi jogok érdekében folytatott erőszakmentes küzdelméért.

Krisztust először a 16. században hozták el portugál misszionáriusok az országba. A hivatalos misszió 1722-ben indult meg barnabita atyák segítségével, az egyházi szervezet 1893-ra épült ki. Az angol gyarmatbirodalom idejét erőteljes anglikán térítés jellemezte, ezért a lakosság 6,2 százalékát kitevő keresztények közel öt százaléka protestáns.

1965-ben a három évvel korábban államcsínnyel hatalomra került szovjetbarát katonai rezsim megkezdte az egyházi intézmények államosítását és kiutasított az országból 239 misszionáriust. Mindössze 188 pap maradhatott szolgálatban. A püspökök 1980-ban utazhattak először Rómába, ahol II. János Pál pápa így üdvözölte őket: „Lelkivezetők vagytok a katolikus hit hősies gyakorlásában.” A püspökök többször felemelték már szavukat a jogtalanság és a keresztényeket érő hátrányos megkülönböztetés miatt.

1992-ben Roger Etchegaray bíboros, az Igazságosság és Béke Pápai Tanácsának akkori elnöke látogatott Mianmarba, ahol egy helyi püspök a világ nyilvánossága elé tárta, hogy 8 ezer katolikust gyűjtőtáborba, 12 ezer hívőt pedig az ország elhagyására kényszerítettek. 1995-ben a püspökök részt vettek a nemzetgyűlés alkotmánytervezetének a vallásszabadságról szóló részének kidolgozásában. 2001-ben létrehozták a nemzeti Karitászt, 2001 novemberi ad limina látogatásukon II. János Pál pápa arra buzdította őket, hogy az egyházi Karitászt és az oktató-nevelői tevékenységet állítsák az egész ország szolgálatába. 2005-ben, a katolikus hierarchia felállításának 50. évfordulóján az ország történetében először találkoztak nyilvánosan püspökök, papok és hívek, hogy nemzeti pasztorális szinódus keretében határozzák meg a helyi egyház időszerű feladatait.

A megtérések és a nagyszámú új hivatás születése révén, az ellenséges adminisztratív intézkedések dacára tovább gyarapodik és erősödik a mianmari katolikus egyház: ennek jele, hogy 2010-ben XVI. Benedek pápa új egyházmegyét alapított. 2013-ban Mianmar buddhista többsége és muszlim kisebbsége között erőszakos összeütközések történtek, a konfliktus folyamán a katolikus egyház a megbékélést hirdette.

Ferenc pápa 2013 októberében a Vatikánban fogadta Ang Szán Szu Csí miniszterelnököt, és támogatásáról biztosította az ország demokratikus átalakítása érdekében kifejtett tevékenységéért. 2014 júniusában Angelo Amato bíboros, a Szentek Ügyeinek Kongregációja prefektusa avatta boldoggá Izidor mianmari katekétát és Mario Vergara olasz missziós papot, akiket 1950-ben fegyveres gerillák öltek meg.

2015. február 14-én Ferenc pápa bíborossá nevezte ki Charles Bo ranguni érseket. 2016 novemberében a mianmari vallási vezetők, köztük a katolikus egyház vezetői felhívást tettek közzé az ország politikai és katonai vezetőihez, hogy a kiengesztelődés és a béke útját keressék. Mianmar lakóinak 4,3 százaléka muszlim, ezek egyik etnikuma a bengáli eredetű rohingja kisebbség, akiket a kormányerők üldöznek. A rohingjákkal kapcsolatban Charles Bo bíboros azt javasolta, hogy a feszültségeket az állampolgárság jegyében lehet megoldani, mivel minden az országban született személy mianmari állampolgár és joga van az országban élnie.

2017 márciusában a mianmari katolikus egyház is üdvözölte azt az ENSZ-határozatot, mely hivatalos kivizsgálást sürget az elüldözött rohingják ügyében. Május 4-én a Szentszék és Mianmar diplomáciai kapcsolatot létesített nunciatúra és nagykövetség szintjén.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: News.va

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Vezető híreink - olvasta már?
apa-tul-jo
Apa túl jó?

Az Új Ember katolikus hetilapban Uzsalyné Pécsi Rita neveléskutató, pedagógiai szakértő „Életre nevelő” címmel havonta jelentkező rovatot indított. Az apai mérce lehet növelő, érlelő is, ha az apa valóban gyermeke igazi arcát látja – tudhatjuk meg Pécsi Rita legutóbbi írásából.

2018. március 18. vasárnap
a-legcsodalatosabb-ajandek-es-legfelelmesebb-titok-sapientia-nap-az-eucharisztiarol
A legcsodálatosabb ajándék és a legfélelmesebb titok – Sapientia-nap az Eucharisztiáról

Az Eucharisztiáról szólt a március 17-én megtartott Sapientia-nap egész napos konferenciája a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolán.

2018. március 18. vasárnap