Az egyházi tanítás érvényesülése a műszaki kutatásokban

2019. április 3., szerda | 9:51

Április 1-jén megalakult a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) Korszerű Nemzetközi Bioetika Műszaki és Mérnöki Központja.

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem mérlegelte és megfontolta a Pápai Életvédő Akadémia 2018-as nyári ülésén elhangzottakat, különös tekintettel a géntechnológia, az agykutatás, a gyógyszerkémiai eredmények, a biotechnológiai fejlesztések, a transzhumanizmus eredményeire, valamint a robotika és a mesterséges intelligencia terén elért új, kiemelkedő lehetőségeket hordozó felfedezésekre. A PPKE felismerve az új technológiák által hordozott értéket, nemzetközi szinten, aktívan kíván közreműködni az említett lehetőségekkel együtt jelentkező etikai, illetve az Egyház erkölcsi tanítását is érintő új problémakörök szakmai elemzésében és bioetikai kiértékelésében.

Mindezt a felelősséget szem előtt tartva Szuromi Szabolcs rektor bejelentette, hogy 2019. április 1-jével, tudományterület szerinti megosztásban, neves hazai és külföldi szakértők bevonásával a PPKE-n megalakult az International Advanced Bioetics for Technology and Engineering Center (azaz: a Korszerű Nemzetközi Bioetika Műszaki és Mérnöki Központja [ABTEC]), amelynek vezetőjéül Heriberto Cabezas professzort nevezte ki. A PPKE bízik abban, hogy az új multidiszciplináris alapokon működő központ – együttműködve több európai katolikus egyetemmel és kutatóintézettel, meghatározó és kiegyensúlyozott szerepet tud betölteni az Egyház Tanítóhivatala álláspontja alapján, a műszaki, orvos- és természettudományok határterületén legújabban felmerülő kérdések bioetikai értékelésében.

Forrás: PPKE Rektori Hivatal

Fotó: PPKE Vizuális Műhely

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink – olvasta már?
erdo-peter-husvet-vigiliajan-felelem-kozombosseg-ellenere-szivunk-tele-van-remennyel-es-orommel
Erdő Péter húsvét vigíliáján: a félelem, közömbösség ellenére szívünk tele van reménnyel és örömmel

Jóban-rosszban, szenvedésben és örömben összetartva segítsük egymást anyagilag, testileg és lelkileg egyaránt és bátorító, vonzó, erőt sugárzó jel lehessünk az egész világ előtt – mondta Erdő Péter bíboros, prímás húsvét vigíliáján Budapesten, a zsúfolásig megtelt Szent István-bazilikában.

2019. április 20., szombat
krisztus-feltamadasa-lathato-es-lathatatlan-vilag-talalkozasa
Ternyák Csaba: Krisztus feltámadása – A látható és a láthatatlan világ találkozása

Ternyák Csaba egri érsek írásával kívánunk minden kedves olvasónknak áldott, kegyelemmel teljes húsvéti ünnepeket!

2019. április 20., szombat
Útravaló – 2019. április 21., húsvétvasárnap

Útravaló – 2019. április 21., húsvétvasárnap

Napról napra közreadunk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat. Húsvét második vasárnapjáig Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót: elmélkedései a római egyház ősi stációs liturgiája útján vezetnek.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle